Header Ads

Γιατί «καταπίνει» τους ορειβάτες ο Όλυμπος;

To «βουνό των Θεών», ο Όλυμπος, αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τη χώρα μας καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική μυθολογία. Το μυθικό αυτό βουνό με τις σκληροτράχηλες κορυφογραμμές, τις βαθιές χαράδρες και τις πανέμορφες πλαγιές προσελκύει συνεχώς ανθρώπους και αναδεικνύει το ενδιαφέρον για τους περισσότερους φυσιολάτρεις, περιπατητές και ορειβάτες.

Κάθε χρόνο σε διαφορετικές περιόδους χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται τον Όλυμπο είτε για περίπατο είτε για ορειβασία. Παράλληλα όμως διαπιστώνεται πως υπάρχουν αρκετά περιστατικά και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορειβάτες κατά την διάρκεια των αναβάσεων, καθώς όλο και κάποια περιστατικά καταγράφονται που σχετίζονται με ατυχήματα, εξαφανίσεις, ακόμη και θανάτους.Τι συμβαίνει όμως και τα ατυχήματα παραμένουν σε αυτό το βουνό, αλλά και γιατί ο Όλυμπος σε διάφορες περιόδους έχει καταφέρει να «καταπίνει» κάποιους από τους ορειβάτες;

Πρέπει καταρχήν να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης πάνω από 60 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από το 1955 μέχρι σήμερα στον Όλυμπο, ενώ είναι προφανές από την άλλη πως τα μικροατυχήματα, αλλά και τα περιστατικά διάσωσης στον Όλυμπο είναι παρά πολλά κάθε χρόνο.

Το προφίλ του ορειβάτη που θέτει σε κίνδυνο την ζωή του
Ο Χρήστος Καραμπούζης, πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας και έμπειρος ορειβάτης του Ολύμπου, μίλησε στη larissapress και επιχείρησε να σκιαγραφήσει το προφίλ των ανθρώπων αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την ανάβασή τους στον Όλυμπο.Όπως τόνισε ο κ. Καραμπούζης τα περισσότερα ατυχήματα σημειώνονται κυρίως στους απλούς και μεμονωμένους ορειβάτες και όχι σε αυτούς που ξέρουν να διαχειρίζονται τον κίνδυνο κατά την ανάβαση στον Όλυμπο. «Θα έλεγα πως αυτοί που κινδυνεύουν στο Όλυμπο είναι κυρίως αυτοί που δεν σέβονται αυτό το βουνό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμπούζης και συμπλήρωσε: «Είναι αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της επικινδυνότητας. Είναι άνθρωποι που μπορεί να έχουν ανακαλύψει την ορειβασία σε μεγάλη ηλικία, χωρίς υποδομές και χωρίς φυσική κατάσταση και οι οποίοι επιχειρούν να φτάσουν εκείνους τους ανθρώπους που ξέρουν να διαχειρίζονται τους κινδύνους».

Ο κ. Καραμπούζης ανέφερε μεταξύ άλλων πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ανεβαίνουν μόνοι τους ακόμη και με τις παντόφλες… στο βουνό χωρίς δηλαδή να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, σημειώνοντας πως ο ίδιος έχει συναντήσει διάφορους ορειβάτες που επιχειρούν να ανέβουν στον ‘Όλυμπο θέτοντας εκ των πραγμάτων σε κίνδυνο τον εαυτό τους.Δύσκολες διαδρομές και αποφυγή ρίσκου
Είναι προφανές πως ένας βασικός παράγοντας που αυξάνει την επικινδυνότητα στον Όλυμπο είναι εκτός των άλλων και η μορφολογία του συγκεκριμένου βουνού. Ο κ. Καραμπούζης ανέφερε πως η μαζική επίσκεψη ορειβατών στον Όλυμπο όλα αυτά τα χρόνια, έχει προκαλέσει και το φαινόμενο της λείανσης των βράχων σε πολλά σημεία από την υπερβολική χρήση.

Αυτό το φαινόμενο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου, αποτελεί σοβαρή αιτία ατυχημάτων καθώς οι λείες επιφάνειες των βράχων σε διάφορα σημεία μπορούν να οδηγήσουν έναν ορειβάτη σε τραυματισμό. Επίσης ένα από τα βασικά αίτια των ατυχημάτων σύμφωνα με τον κ. Καραμπούζη, είναι το ρίσκο που ορισμένοι ορειβάτες παίρνουν καθώς φαίνεται πως ορισμένους τους αρέσει ο τρόπος ζωής και η ένταση της αδρεναλίνης, ακολουθώντας πάρα πολύ δύσκολες διαδρομές με διαφορετικές υψομετρικές διαφορές και πολύωρη ανάβαση. Αυτοί οι ορειβάτες, είπε ο κ. Καραμπούζης, λόγω της επίπονης διαδικασίας αλλά και μετά από πολλές ώρες ανάβαση, έχουν μεγάλη πιθανότητα να εξαντληθούν, ακόμη και να ζαλιστούν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν.Σημαντικός παράγοντας οι καιρικές συνθήκες
Ένα από τα ερωτήματα που απάντησε ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας στην larissapress είναι αν και κατά πόσο οι καιρικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικινδυνότητα για την ανάβαση στον Όλυμπο. Για παράδειγμα ο κ. Καραμπούζης ανέφερε, πως οι ιδανικές συνθήκες για μια ασφαλή ανάβαση στον Όλυμπο είναι κατά την διάρκεια όλων των εποχών με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει χιόνι στο βουνό, όταν οι θερμοκρασίες είναι 10oC – 15oC και όταν δεν υπάρχει αέρας πάνω στο βουνό.

Ανάβαση με συλλόγους ή οδηγούς βουνού
«Ως βασικό συμπέρασμα που κάποιος πρέπει να βγάλει», είπε ο κ. Καραμπούζης, είναι πως για να διασφαλιστεί η απαραίτητη ασφάλεια για την ανάβαση στον Όλυμπο, «καλό είναι να επιλέγεται η συμμετοχή σε έναν ορειβατικό σύλλογο, ή να γίνεται η ανάβαση μαζί με κάποιους πιστοποιημένους οδηγούς βουνού».«Ορειβασία δεν σημαίνει και ανάβαση απαραίτητα έως την κορυφή. Το βουνό πρέπει να το χαίρεσαι όταν το περπατάς, όταν συναντάς νέες εικόνες σε διαφορετικές εποχές. Η εναλλαγή των εικόνων στο βουνό δεν σταματάει. Κάθε φορά που κάποιος ανεβαίνει θα διαπιστώνει νέες εικόνες που θα του δίνουν νέες εμπειρίες και θα του προσφέρουν νέες ομορφιές» είπε ο κ. Καραμπούζης.

Ηλίας Σκυλλάκος
Πηγή: larissapress.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.