Header Ads

Από 150 μέχρι 350 ευρώ η φοιτητική στέγη στη Λάρισα – Οι τιμές στην υπόλοιπη περιφέρεια

Μπορεί η ίδια η αγορά να αναμένει την επιστροφή από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση χιλιάδων ακινήτων ανά την Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο -κι αυτό πράγματι έχει αρχίσει να συμβαίνει-, οι τιμές ωστόσο των ενοικίων στα λεγόμενα φοιτητικά σπίτια στην Αθήνα είναι φέτος, για μία ακόμη χρονιά, αδικαιολόγητα υψηλές, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις περιοχών ακόμη και σε αυξήσεις της τάξεως του 30% σε σύγκριση με τις -ήδη υψηλές- περυσινές.

Οι τιμές για τα ακίνητα που επιστρέφουν σταδιακά στην αγορά από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και διατίθενται φέτος ως φοιτητικά σπίτια -αφού είναι επιπλωμένα και επομένως έτοιμα για χρήση- φτάνουν ακόμη και τα 11 ευρώ ανά τ.μ., χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνουν τα επιπλέον κόστη που επωμίζεται ο ιδιοκτήτης από τις μισθώσεις τύπου Airbnb για καθαριότητα, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας κ.τ.λ. «Πέρυσι δεν υπήρχε ούτε για δείγμα προσφορά για διαμερίσματα στο Κουκάκι, ενώ φέτος, ναι μεν υπάρχει, αλλά τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά», σχολιάζουν οι μεσίτες.

Πιο συγκρατημένα είναι τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες επαρχιακές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου παρατηρείται πτώση ακόμη και κατά 10% σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, ενώ οι υψηλές προσδοκίες των ιδιοκτητών ακινήτων για μεγαλύτερα έσοδα από τους τουρίστες μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων (Αirbnb, booking.com, Homeaway κ.ά.) έχουν διατηρήσει αντίστοιχα στα υψηλά και τα ενοίκια σε όσους νησιωτικούς προορισμούς διαθέτουν πανεπιστήμια.

Το πλέον χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κρήτης, όπου οι τιμές των ενοικίων σε όσα -λίγα- σπίτια μισθώνονται ως φοιτητικές κατοικίες παραμένουν για μία ακόμη χρονιά πολύ υψηλές, ενώ η μεγάλη έκπληξη έρχεται φέτος από τη Ρόδο, όπου οι τιμές των ενοικίων για μικρά σπίτια έχουν κυριολεκτικά εκτοξευτεί και εμφανίζονται αυξημένες ακόμη και κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι τιμές για τα φοιτητικά σπίτια φέτος

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και η τελευταία έρευνα του γνωστού δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών της E-Real Estates για τα σπίτια που διατίθενται σε φοιτητές αυτή την περίοδο ανά την Ελλάδα, με την Αθήνα και τους νησιωτικούς προορισμούς να παρουσιάζουν άνοδο κυρίως σε περιοχές όπου οι προσδοκίες των ιδιοκτητών είναι υψηλές από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Η εικόνα αυτή τη στιγμή στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, που συγκεντρώνουν πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών, σχετίζεται άμεσα με την τουριστική κίνηση αλλά και τον πήχη που θέτουν οι ιδιοκτήτες και ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται ειδικά για την ελληνική πρωτεύουσα, πολύ ψηλά, παρά τις πιέσεις που έχουν αρχίσει να δέχονται οι ιδιοκτήτες όσον αφορά την πληρότητα και τα έσοδα λόγω της αυξημένης προσφοράς στα λεγόμενα εναλλακτικά καταλύματα τύπου Airbnb.

Ετσι, στην Αθήνα, όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε η E-Real Estates, υπάρχει περιορισμένη προσφορά για φοιτητικά σπίτια και άνοδος στα ενοίκια, φτάνοντας κατά περίπτωση ακόμη και το 30% σε σύγκριση με πέρυσι.

Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και του προέδρου της Σταύρου Παραδιά ότι πολλά από τα σπίτια που ανακαινίστηκαν και επιπλώθηκαν για βραχυχρόνια μίσθωση έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην αγορά ακριβώς με βάση τα δεδομένα ότι έχει αυξηθεί η προσφορά και έχει στενέψει ο κλοιός γύρω από τα αδήλωτα σπίτια.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Θέμης Μπάκας, πρόεδρος της E-Real Estates, «οι τιμές αυτών των ακινήτων είναι πολύ υψηλές, χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνουν τις δαπάνες από τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας από τους οποίους επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις».

Ενδεικτικά η έρευνα του κτηματομεσιτικού δικτύου κατέγραψε τιμές για μια επιπλωμένη φοιτητική γκαρσονιέρα στο Κουκάκι έως 750 ευρώ, ενώ ένα μη επιπλωμένο δυάρι διατίθεται μεταξύ 450 και 720 ευρώ. Στη λίστα των κατοικιών για φοιτητές έχει αυξηθεί η προσφορά σε επιπλωμένα ακίνητα, ακόμη και στην Ομόνοια, όπου οι τιμές για επιπλωμένες γκαρσονιέρες είναι μέχρι τα 350 ευρώ και για δυάρια, επίσης επιπλωμένα, από 350 ευρώ και πάνω – άλλη μία περίπτωση ακινήτων που επιστρέφουν από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση.


Πηγή: onlarissa.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.