Header Ads

Απολογισμός της αντιδημάρχου πολιτισμού, Αλεξάνδρας Τσιαντέ-Κοντοχρήστου στο θέμα των εικαστικών

Επισημαίνω σε ξεχωριστή ενότητα, τον τομέα των εικαστικών. Τον Σεπτέμβριο του 2018, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου και με αφορμή τη διοργάνωση από τον Δήμο μας της «Πανελλήνιας διοργάνωσης φέτα 2018» ,βρέθηκα μπροστά σε μία μεγάλη έκπληξη.

Στα υπόγεια της πρώην ΔΕΠΤΑΚΑΛ, βρήκα πάρα πολλά μικρά ζωγραφικά έργα, με άγνωστη σε μένα προέλευση.

Ζήτησα τη βοήθεια της εικαστικού της πόλης μας, Θωμαής Κόντου.
Και εκεί κατάλαβα, μετά την πληροφόρηση της, ότι ανακάλυψα ένα μικρό θησαυρό.

Η κ. Κόντου με πληροφόρησε ότι, το 2008 και με αφορμή την διοργάνωση της «4ης Πανελλήνιας Γιορτής Φέτας», ο τότε ο πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου Ελασσόνας (Δ.Ε.Π.Τ.Α.Κ.ΑΛ), διοργάνωσε και συμπεριέλαβε στις πολιτισμικές του εκδηλώσεις μια εξαιρετικά πρωτοποριακή έκθεση, την:

1η Διεθνή έκθεση Χαρακτικής –exlibris με θέμα το ελληνικό τυρί φέτα , τη σημασία της στην διατροφή και την πολιτιστική της διαδρομή και με τίτλο: «από τον Κύκλωπα Πολύφημο έως σήμερα».

Μετείχαν 44 καλλιτέχνες από 20 χώρες, και με 125 έργα. Έργα κάθε μορφής χαρακτικής, ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λινοτυπίες, aquatints, μεταξοτυπίες. Έργα που έχουν εμφανή την καταγωγή των χωρών τους και με έντονη πολιτιστική ποικιλομορφία Έργα που δουλεύτηκαν με αγάπη και μεράκι, από ανθρώπους από χώρες όπως η Αυστραλία, η Χιλή, το Μεξικό, η Ιαπωνία, και που πιθανόν να μη είχαν ξανακούσει τη λέξη φέτα. Μελέτησαν, έψαξαν τη μυθολογία και το σήμερα και τα έργα που ήρθαν είναι ωραία, είναι συγκινητικά, συχνά με χιούμορ και κυρίως χωρίς πλέγματα.

-Τα έργα αυτά δωρίστηκαν από τους δημιουργούς τους στον Δήμο της Ελασσόνας, με τον προορισμό, μιας μελλοντικής πινακοθήκης

Ξαναπήραμε λοιπόν αυτά τα έργα στα χέρια μας, τα γιατρέψαμε, τους δώσαμε εκθεσιακή μορφή και σήμερα πια αποτελούν μια μικρή «Δημοτική συλλογή», που εύχομαι να είναι ανοιχτή, για τους πολίτες, τα παιδιά, τους ξένους επισκέπτες.

Εύχομαι επίσης αυτή την έκθεση η τωρινή Δημοτική αρχή να την εξελίξει σε θεσμό, να πραγματοποιείται παράλληλα με τις γιορτές της φέτας, μια έκθεση που θα λειτουργεί κάθε φορά, ως ευγενικός πρεσβευτής, για το τοπικό μας προϊόν, στους καλλιτέχνες του κόσμου και τις χώρες τους και γιατί όχι, όλοι να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια Πινακοθήκη χαρακτικών έργων – exlibris - ένα μουσείο αφιερωμένο στους δρόμους του τυριού.

-Ευχαριστώ τον Δήμαρχο κ. Ευαγγέλου Νικόλαο, για την αμέριστη συμπαράσταση του , και την παραχώρηση της αίθουσας για την στέγαση της συλλογής.
-Ευχαριστώ την προηγούμενη Δημοτική αρχή και τον τότε Δήμαρχο κ. Πασχόπουλο και την (Δ.Ε.Π.Τ.Α.Κ.ΑΛ) με τον τότε Πρόεδρο κ. Κόκκινο, για την διοργάνωση του γεγονότος που υπήρξε το κύτταρο για την δημιουργία της σημερινής συλλογής.
-Ευχαριστώ την Θωμαή Κόντου, για την αμέριστη βοήθειά της. (είχε τότε την εικαστική διοργάνωση και επιμέλεια της εκθέσεως, όπως ανέλαβε και το στήσιμο της σημερινής έκθεσης)
-Ευχαριστώ τους επιμελητές και τους καλλιτέχνες των εικαστικών επιτροπών που χάρη στη δουλειά, τις ιδέες και τη βοήθεια τους διοργανώθηκε το όλο project.
-Το μεγαλύτερο μας ευχαριστώ είναι για τους καλλιτέχνες του κόσμου, που με αγάπη και εμπιστοσύνη χάρισαν τα έργα τους στην πόλη μας.
- Τέλος ευχαριστώ προσωπικά, και τους όλους αυτούς
που με τον οποιοδήποτε τρόπο και την πολύτιμη βοήθεια τους, συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η έκθεση.

Στο ίδιο πλαίσιο αναζήτησης έργων ζωγραφικής και όχι τυχαία ,μετά από πληροφορίες της κ. Κόντου,ξεκίνησα την συγκέντρωση τους από διάφορα κτήρια του Δήμου (Δημαρχείο, Δ.Ε.Π.Τ.Α.Κ.ΑΛ, Κοινωνικό Παντοπωλείο).

Ξαναζήτησα τη βοήθεια της κ. Κόντου, η οποία με πληροφόρησε ότι αυτά τα έργα ήταν μέρος της εκθέσεως: «Αυτή τη φορά Να μην Ξεχάσουμε… μία καμένη έκθεση» που έγινε στην Ελασσόνα στις 19 Απριλίου – 11 Μαΐου 2008, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελασσόνας, με έργα Καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα

Για την ιστορία, Δήμαρχος Ελασσόνας τότε ήταν ο κ. Πασχόπουλος Γεώργιος, και Πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Τ.Α.Κ.ΑΛ. ο Ιωάννης Κόκκινος.

Την Επιμέλεια και διοργάνωση της Έκθεσης είχαν οι: Ευθυμίου Τζίμης–Κόντου Θωμαή
Την Οργάνωση : Δ.Ε.Π.Τ.Α.Κ.ΑΛ. Δήμου Ελασσόνας – Πολιτιστική Εταιρεία «Ορίζοντας»

Πήραν μέρος 120 εικαστικοί και ποιητές επιχειρώντας να συντηρήσουν την μνήμη, τη συνείδηση και τον προβληματισμό, απέναντι στη λαίλαπα που προκαλούν κάθε χρόνο οι φωτιές στη χώρα μας.

Τα έργα που βρέθηκαν είναι 10, και μαζί με άλλα τέσσερα καθαρίστηκαν και κρεμάστηκαν στην μικρή αίθουσα δίπλα στο γραφείο της Αντιδημαρχειας Πολιτισμού.

Τα έργα είναι:
-Από την «Καμένη έκθεση» των:
1 Βλαχοδήμου Βαγγέλη
2 Μηνά Κώστα
3 Πράππα Βασίλη
4 Μπίζου – Χλωροκώστα Έφη
5 Μωραίτη Πάνου
6 Δημητρίου Αστέριου
7 Ξυντάρα Θόδωρου
8 Αναστασοπούλου Ελένης
9 Κοψίδου Σοφίας
10 Σαμαρά Χρήστου

-Από το exlibris – φέτα
11 UregoMelba από το Μεξικό

- Από τις δωρεές των καλλιτεχνών, για τη δημιουργία πινακοθήκης:
12 Dragisa
13 Κόντου Θωμαή
14 Κόντου Θωμαή.

Σας επισυνάπτω αναλυτική κατάσταση και φωτογραφίες των έργων.

Η πληροφόρηση της κ. Κόντου αφορά, αποκλειστικά, εκθέσεις που η ίδια είχε την διοργάνωση και την επιμέλεια.

Σας επισυνάπτω επίσης φωτογραφίες των δύο αιθουσών που τοποθετήθηκαν τα έργα, ευχόμενη να μείνουν και να βελτιωθούν σαν παρακαταθήκη στην Πόλη μας και στις επερχόμενες γενιές.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που δόθηκαν από τους καλλιτέχνες.Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.