Header Ads

Νίκος Γάτσας: Δέσμευση για συμμετοχικό, συνεργατικό και αποκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης

Αναμφίβολα ο Νίκος Γάτσας είναι ένας από τους μεγάλους νικητές των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στο ν. Λάρισας… Οι κάλπες της περασμένης Κυριακής σηματοδότησαν την εκκίνηση «νέας εποχής» στον Δήμο Ελασσόνας, με τον κ. Γάτσα να αναλαμβάνει από την 1η Σεπτεμβρίου τα ηνία της δημοτικής Αρχής. Ο κ. Γάτσας, με τη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet, αναφέρεται στη δέσμευση που οδήγησε στη νίκη, ενώ μιλά για τις κινήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει σε τοπικό επίπεδο, ώστε να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία στη νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ελασσόνας καταγράφει την εκτίμησή του για την κατάσταση, στην οποία θα παραλάβει τον Δήμο επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Δυστυχώς η κατάσταση στην οποία θα παραλάβουμε το Δήμο Ελασσόνας δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Χαμηλή εισπραξιμότητα, μειωμένες χρηματοδοτήσεις, διαρροή στελεχιακού δυναμικού, καθυστερήσεις στις εντάξεις έργων, προβλήματα στην ύδρευση, την άρδευση και την αγροτική οδοποιία. Οι κάτοικοι του δήμου μας αισθάνονται το δήμο απόμακρο, αδιάφορο και αναποτελεσματικό…». Παράλληλα, δίνει το στίγμα των πρώτων αποφάσεων που θα λάβει κατά την άσκηση των νέων καθηκόντων του και «σκιαγραφεί» το όραμα, το οποίο θέλει να υλοποιήσει μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Νίκου Γάτσα:

-Κ. Γάτσα, καθώς υπάρχει κάποια απόσταση από το αποτέλεσμα του β΄ γύρου των δημοτικών εκλογών στον Δ. Ελασσόνας, σε ποια σημεία εκτιμάτε ότι οφείλεται η νίκη σας;
-Κύριε Ανδρεάκη, έχω την εκτίμηση ότι την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών οι πολίτες σε ένα μεγάλο ποσοστό επέλεξαν τους υποψηφίους συμβούλους που είχαν προσωπική ή κοινωνική σχέση μαζί τους και όχι τα πρόσωπα των υποψηφίων δημάρχων ή τα προγράμματα. Τη δεύτερη Κυριακή, όμως, οι πολίτες αξιολόγησαν τους δύο υποψηφίους δημάρχους με βάση την προοπτική συνεργασίας με τις άλλες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο. Η νίκη μας οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δέσμευσή μας να αλλάξουμε το σημερινό δημαρχοκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης και να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης, περισσότερο συμμετοχικό, συνεργατικό και αποκεντρωτικό. Η νίκη της περασμένης Κυριακής ήταν μία νίκη της συνεργασίας, της ενότητας και της προόδου, σε ένα δύσκολο περιβάλλον, οικονομικό και κοινωνικό, που αναζητά λύσεις κοντά στον δημότη, κοντά στα καθημερινά προβλήματα.

-Η παράταξή σας, «Ολύμπου Πολιτεία – Πύλη Ανάπτυξης», θα διαθέτει στο νέο δημοτικό συμβούλιο 14 από τις 41 έδρες, έχετε επεξεργαστεί συγκεκριμένο πλάνο ώστε να εξασφαλίζετε την αναγκαία πλειοψηφία σε αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής;
-Η πρότασή μας για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας έχει τεθεί υπ’ όψιν των παρατάξεων “Ένας Δήμος για όλους” και “Λαϊκή Συσπείρωση”, που διαθέτουν 7 και 3 έδρες αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να έχει εξειδικευθεί σε επίπεδο συνδιοίκησης. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε αναλυτικά τη δυνατότητα μίας σταθερής συνεργασίας, έτσι ώστε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι η υλοποίηση των προγραμματικών μας θέσεων για την ανάπτυξη του δήμου μας και την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας. Ήδη η παράταξη του κ. Καρανίκα “Ένας Δήμος για όλους” δήλωσε δημόσια την ηθική δέσμευσή της στην επίτευξη πλειοψηφίας για προγραμματικές συγκλίσεις με κοινωνικό πρόσημο. Είμαι αισιόδοξος ότι οι αποφάσεις της δημοτικής αρχής θα έχουν σε κάθε περίπτωση ευρεία πλειοψηφία. Η πρότασή μας για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας έχει τεθεί υπ’ όψιν των παρατάξεων “Ένας Δήμος για όλους” και “Λαϊκή Συσπείρωση”, που διαθέτουν 7 και 3 έδρες αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να έχει εξειδικευθεί σε επίπεδο συνδιοίκησης – Φιλοδοξώ στο τέλος της τετραετίας ο πολίτης να νιώθει το δήμο μας συμπαραστάτη και κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής»

-Έχετε σαφή εικόνα για την κατάσταση στην οποία θα παραλάβετε τον Δήμο Ελασσόνας την 1η Σεπτεμβρίου;
-Δυστυχώς η κατάσταση στην οποία θα παραλάβουμε το Δήμο Ελασσόνας δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Χαμηλή εισπραξιμότητα, μειωμένες χρηματοδοτήσεις, διαρροή στελεχιακού δυναμικού, καθυστερήσεις στις εντάξεις έργων, προβλήματα στην ύδρευση, την άρδευση και την αγροτική οδοποιία. Οι κάτοικοι του δήμου μας αισθάνονται το δήμο απόμακρο, αδιάφορο και αναποτελεσματικό. Πρέπει να αποκαταστήσουμε άμεσα την εγγύτητα με τον πολίτη, να φροντίσουμε για τις παραγωγικές υποδομές, να εξασφαλίσουμε καλύτερες χρηματοδοτήσεις και περισσότερο προσωπικό. Εξετάζουμε τα δεδομένα με βάση τις τριμηνιαίες εκθέσεις εκτέλεσης του προϋπολογισμού και εκτιμώ ότι θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για την οικονομική κατάσταση στο δήμο καθώς και για τα υπό εκτέλεση έργα, μετά την ενημέρωση που θα έχουμε από τις υπηρεσίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

-Ποιες θα είναι οι πρώτες αποφάσεις που θα λάβετε με την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας;
-Μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συνεννόησης με το δημοτικό συμβούλιο, θα ήθελα να εστιάσω αρχικά στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και την ενίσχυση της διαχειριστικής τους επάρκειας. Είναι βασικό για μένα οι υπάλληλοι του δήμου μας να αξιοποιούνται εκεί που μπορούν να προσφέρουν περισσότερα, έτσι ώστε ο Δήμος μας να εξασφαλίσει μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομής και μεγαλύτερη ρευστότητα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Θα ήθελα επίσης να αναμορφωθεί άμεσα ο προϋπολογισμός του δήμου με βάση τις αποφάσεις που θα πάρουν τα τοπικά συμβούλια για την αξιοποίηση της ΣΑΤΑ, προκειμένου να κινητοποιήσουμε το ενδιαφέρον όλων των τοπικών συμβούλων στο νέο θεσμικό πλαίσιο αποφάσεων του Κλεισθένη Ι.

-Κλείνοντας, πώς θα συνοψίζατε το όραμά σας, το οποίο θα θέλατε να έχετε υλοποιήσει μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια στον Δ. Ελασσόνας;
-Το όραμα του συνδυασμού μας για το Δήμο Ελασσόνας περιλαμβάνει 6 κεντρικούς άξονες δράσης, τους οποίους θα θέσουμε σε διαβούλευση με τους πολίτες και θα συζητήσουμε με τις άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. Διεκδικούμε την ευρεία στήριξη των πολιτών και των συναδέλφων στο Δ.Σ. για την υλοποίηση του σχεδίου αποκέντρωσης δομών και υπηρεσιών στις δημοτικές ενότητες, την οικοτουριστική αξιοποίηση της παρολύμπιας περιοχής, τη βελτίωση των δικτύων ύδρευσης, άρδευσης, αγροτικής οδοποιίας, την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων σε κάθε κωμόπολη και κάθε χωριό του δήμου μας, την ενίσχυση της απασχόλησης σε κλάδους αιχμής για την περιοχή μας και την αξιοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων για απόρους, κοινωνικά αποκλεισμένους και ΑμεΑ. Θέλω να πιστεύω ότι όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στον τόπο μας θα συντρέξουν στην υλοποίηση αυτών των κεντρικών στόχων, έτσι nenteuksiώστε το όραμά μας να γίνει κοινό όραμα της νέας δημοτικής αρχής. Φιλοδοξώ στο τέλος της τετραετίας ο πολίτης να νιώθει το δήμο μας συμπαραστάτη και κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.