Header Ads

Νίκος Ευαγγέλου: "Ζητώ καθαρή εντολή από την πρώτη Κυριακή για να κάνουμε το όραμα μας πραγματικότητα! "

Το δικό του όραμα για τον Δήμο Ελασσόνας παρουσίασε χθες το βράδυ ο δήμαρχος Ελασσόνας και εκ νέου υποψίφιος κ. Νίκος Ευαγγέλου, ζητώντας καθαρή εντολή από την πρώτη Κυριακή.

Η κεντρική ομιλία, αντί της κεντρικής πλατείας της Ελασσόνας πραγματοποιήθηκε τελικά στην "μικρή", όπως αποδείχτηκε από το πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε, αίθουσα “Δημάρχου Βασίλη Φαρμάκη”.

Αναλυτικά η ομιλία του Νίκου Ευαγγέλου:

Όταν πριν λίγο καιρό, βρέθηκα μπροστά σας, μέσα στο Θέατρο Φαρμάκη, παρουσιάζοντας τους υποψηφίους του συνδυασμού μου, πίστεψα πως ήταν η πιο συγκινητική για μένα στιγμή, μετά από πέντε χρόνια σκληρού αγώνα. Πίστεψα πως είχα ζήσει μια δικαίωση για όλα όσα κάναμε αυτό το διάστημα.

Η αποψινή σας παρουσία όμως με κάνει να αισθάνομαι πιο συγκινημένος και πιο περήφανος!

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

Λίγες μέρες έχουν μείνει μέχρι την Κυριακή, όπου οι πολίτες του δήμου Ελασσόνας θα βρεθούν στις κάλπες, αποφασίζοντας πλέον οι ίδιοι για το μέλλον του τόπου μας.

Λίγες μέρες λοιπόν πριν βρεθείτε μέσα στο παραβάν των εκλογικών κέντρων του δήμου Ελασσόνας, στέκομαι μπροστά σας, γεμάτος ικανοποίηση για το έργο που σας παραδίνουμε, αλλά και για το έργο που έχουμε προγραμματίσει για τα επόμενα χρόνια, και σας ζητώ Ισχυρή Εντολή από την πρώτη Κυριακή!

Ζητώ ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή για να προχωρήσουμε όλες τις μεγάλες παρεμβάσεις που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος.

Ζητώ ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή για να βάλουμε οριστικό τέλος στις παθογένειες του παρελθόντος.

Ζητώ ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή για να συνεχίσω να ενώνω όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας.

Για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί τις αναγκαίες προϋποθέσεις που θα κάνουν τον τόπο μας, έναν τόπο στον οποίο ο νέος άνθρωπος θα μπορεί να μείνει και να κάνει οικογένεια, έναν τόπο στον οποίο ο ελεύθερος επαγγελματίας θα νιώθει πως έχει τον Δήμο σύμμαχο στη δουλειά του, έναν τόπο στον οποίο ο γεωργός και ο κτηνοτρόφος θα ξέρει πως ο Δήμος νοιάζεται και τον στηρίζει, έναν τόπο στον οποίο ο ηλικιωμένος θα μπορεί να απολαμβάνει τον ελεύθερο χρόνο του ποιοτικά.

Αποφάσισα να σας μιλήσω για όλα αυτά!

Να σας μιλήσω για το όραμα το δικό μου και των συνεργατών μου για τον τόπο μας.

Δεν θα μπω στη διαδικασία της αντιπαράθεσης με τους άλλους συνδυασμούς. Άλλωστε, λίγο πολύ, όλοι σας το τελευταίο διάστημα είδατε, ακούσατε, διαβάσατε.

Είμαι σίγουρος πως έχετε αντιληφθεί τόσο τις διαφορές μας, ως προς την αντίληψη και τη φιλοσοφία που έχουμε εμείς για την διακυβέρνηση του Δήμου, αλλά και τις μεγάλες προγραμματικές διαφορές μας.

Άλλωστε την ώρα που οι άλλοι μιλάνε για έργα, εμείς μιλάμε με τα έργα μας!

Έργα ορατά, μετρήσιμα, υλοποιημένα.

Απόψε θέλω να μιλήσω για όλα αυτά που πρέπει να μας ενώνουν, για όλα αυτά που μπορούν να γίνουν ώστε να πάει αυτός ο ευλογημένος τόπος λίγο πιο μπροστά.

Θέλω να σας καταθέσω το δικό μας όνειρο, τη δική μας φιλοσοφία, το δικό μας όραμα για τον Δήμο μας.

Εδώ από την Ελασσόνα, την πόλη στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα, στην πόλη που είδα να γεννιούνται και να μεγαλώνουν τα δικά μου παιδιά. Σε μια πόλη που με τίμησε στην επαγγελματική μου διαδρομή και που μου έκανε την τιμή να είμαι Δήμαρχος της για πέντε ολόκληρα χρόνια.

Στους πολίτες του δήμου Ελασσόνας οφείλω πολλά για όλη μου την πορεία. Εκείνοι δεν μου οφείλουν τίποτα.

Απόψε, με την μαζική σας παρουσία, νιώθω τη σκιά του Ολύμπου πιο επιβλητική από ποτέ.

Όραμα μας είναι η σκιά του Ολύμπου να γίνει σκιά ολόκληρης της χώρας, ολόκληρης της Ευρώπης, ολόκληρου του κόσμου.

Ίσως να σας ακούγεται υπερφίαλο, ίσως να νομίζετε πως με τον τρόπο αυτό θέλω να εντυπωσιάσω. Δεν είναι ο στόχος μου αυτός.

Στόχος μου είναι αυτό που είχα στο μυαλό μου, από την πρώτη μέρα που ανέβηκα τα σκαλιά του Δημαρχείου για να καθίσω στην καρέκλα του Δημάρχου: να κυνηγήσω το μεγάλο, χωρίς να αφήσω στην άκρη το μικρό.

Όταν ενημερώθηκα για την κατάσταση που επικρατεί γύρω από την δυνατότητα της Ελασσόνας να πρωταγωνιστήσει στο θέμα του Ολύμπου, κατάλαβα πως το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει είναι να υπογραφεί, επιτέλους, το Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο.

Δεν ήταν κάτι εύκολο. Δεν ήταν κάτι αυτονόητο. Ήταν κάτι μεγάλο.

Αποφάσισα με τους συνεργάτες μου να δημιουργήσουμε ένα, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερο και ισχυρότερο μέτωπο προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του Ολύμπου. Κάλεσα σε συνεργασία του Δημάρχους Κατερίνης και Δίον, εξηγώντας τους πως τα κοινά οφέλη θα είναι μεγαλύτερα από τα τοπικά.

Ταυτόχρονα όμως ανοίξαμε όλες τις πόρτες των αρμόδιων υπουργείων. Εξηγήσαμε γιατί θα έπρεπε να υπογραφεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα και πως αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής μας, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά. Καταφέραμε να φέρουμε τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος στην Ελασσόνα και να κάνει τις απαραίτητες ανακοινώσεις μέσα από το δικό μας σπίτι.

Πετύχαμε με τον τρόπο αυτό να φέρουμε την υπόθεση του Ολύμπου, και πάλι, στο προσκήνιο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Κατορθώσαμε έτσι να νομιμοποιήσουμε το καταφύγιο «Χριστάκη» στη Μεγάλη Γούρνα, ενώ υπήρχε απόφαση κατεδάφισης.

Να αποδείξουμε πως ο επονομαζόμενος δρόμος «Ζ» είναι νόμιμα κατασκευασμένος και χρηματοδοτημένος από την Ελληνική πολιτεία

Να διεκδικήσουμε παράρτημα του Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου για πρώτη φορά στην Ελασσόνα, κάτι που προβλέπεται πλέον ρητά στο νέο Προεδρικό Διάταγμα.

Για πρώτη φορά επίσης εντάχθηκε στα έργα συντήρησης -μεταξύ των άλλων μονοπατιών και το μονοπάτι Ο2-, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την δημιουργία του Κέντρου Ενημέρωσης του Ολύμπου, αλλά και τοποθέτησης του Αναβατήρα για σκι μέχρι τη θέση «Χότζα».

Βάλαμε οριστικά τέλος στον κρατικό λαβύρινθο που ήθελε τις κατασκηνώσεις του Κοκκινοπηλού να γίνονται μπαλάκι ανάμεσα σε διαφορετικά υπουργεία, κάνοντας τες πλέον περιουσία του Δήμου Ελασσόνας, ενώ σε πρόγραμμα εντάχθηκε και το Πέτρινο Σχολείο της περιοχής.

Η μάχη συνεχίζεται.

Ακόμα και τώρα, λίγες μέρες πριν, πήραμε μέρος στις σχετικές διαβουλεύσεις, όχι ως μέλος «παρίας», αλλά ως ο βασικός πρωταγωνιστής της αξιοποίησης του Ολύμπου.

Όραμά μας είναι ο Όλυμπος να αποτελέσει το εργαλείο που θα φέρει τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή, αλλάζοντας δια παντός την εικόνα και την καθημερινότητα του Δήμου μας. Φέρνοντας χρήματα και δίνοντας ευκαιρίες στις επιχειρήσεις και δουλειά στους νέους ανθρώπους.

Όραμα μας είναι μια σύγχρονη Σχολή Γαλακτοκομίας που θα ισχυροποιεί την εμπορική και οικονομική ταυτότητα του Δήμου μας.

Όταν αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης του δήμου Ελασσόνας ήταν αρκετοί εκείνοι που μου είπαν να μην χάσω ώρες, κυνηγώντας ένα όραμα δεκαετιών, το οποίο είχε καταντήσει από προεκλογικό πυροτέχνημα σε ανέκδοτο.

Πιστέψαμε όμως στο όραμα αυτό, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, και το παλέψαμε όσο τίποτα. Επισκεφθήκαμε όλους τους αρμόδιους φορείς: αντίστοιχες σχολές, κρατικούς φορείς, υπουργεία. Τους καλέσαμε όλους στην Ελασσόνα με επιμονή και υπομονή, προβάλλοντας, πάντα, το ίδιο, ισχυρό επιχείρημα: δεν είναι δυνατόν ο πρώτος κτηνοτροφικός δήμος της χώρας μας, να μην διαθέτει το αυτονόητο.

Κάναμε την κρίση ευκαιρία και φωνάξαμε δυνατά σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις πως δεν γίνεται να μιλάτε για την στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα της χώρας και την ίδια ώρα να μην στηρίζετε ένα αίτημα που μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή.

Άκουσαν όλοι τα επιχειρήματα μας με προσοχή. Είδαν όλοι το σχέδιο μας με σεβασμό. Απόψε το βράδυ τους ευχαριστώ όλους!

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση γιατί απέδειξαν πως στα αυτονόητα μπορούμε να παλέψουμε όλοι μαζί. Η Σχολή Γαλακτοκομίας είναι πλέον ένα γεγονός. Οι πρώτοι φοιτητές είναι γεγονός.

Όραμά μας είναι η Σχολή Γαλακτοκομίας να εγκατασταθεί στο παλιό Καπνεργοστάσιο και να δημιουργηθεί εκεί, μια κυψέλη έρευνας και καινοτομίας που θα συνδέει την θεωρία με την πράξη. Που θα δίνει τη δυνατότητα στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, να λαμβάνουν σύγχρονες γνώσεις που θα τους επιτρέπουν να στηρίζουν πιο οργανωμένα και με μεγαλύτερα αποτελέσματα τις επιχειρήσεις τους.

Όραμα μας είναι εκεί, στον ίδιο χώρο, να αναδείξουμε το μέλι του Ολύμπου, ιδρύοντας την αντίστοιχη σχολή Μελισσοκομίας, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας.

Εκεί και τα θαυματουργά βότανα του Ολύμπου, μοναδικά σε ποικιλία και ποσότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για σκεφτείτε το λίγο: Ένας πρότυπος χώρος καινοτομίας και έρευνας που θα εξειδικεύει τις γνώσεις και θα τις μεταδίδει σε νέους ανθρώπους που θα ζουν στην Ελασσόνα, με επίκεντρο το τυρί, το μέλι και τα βότανα!

Όραμα μας είναι να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα στην διάχυση του φυσικού αερίου, μέσω ειδικών δεξαμενών σε ολόκληρη την επαρχία μας. Ίσως κάποιοι γελάσουν. Λογικά θα είναι οι ίδιοι που όταν είδαν τον προγραμματισμό του φυσικού αερίου και την Ελασσόνα εκτός, θεώρησαν πως κανένας δεν μας υπολογίζει. Έκαναν λάθος. Το φυσικό αέριο ήρθε και στην Ελασσόνα γιατί πολύ απλά η εταιρία κατάλαβε πως είχε να κερδίσει από μια τόσο μεγάλη και δυναμική επαρχία. Με τον ίδιο ακριβώς σχεδιασμό θα πετύχουμε και στα επόμενα βήματα μας.

Γιατί όμως αυτό είναι κάτι σημαντικό; Γιατί αυτό που ακούγεται ως απλό είναι και οραματικό;

Για δυο λόγους:

Πρώτον γιατί είμαστε υποχρεωμένοι, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να ελαφρύνομαι τους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και φυσικά, πρωτίστως, τον προϋπολογισμό του ίδιου του Δήμου μας.

Δεύτερον, γιατί οφείλουμε να παρέμβουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Για τον λόγο αυτό έχουμε ήδη καταθέσει μελέτη ύψους 806.000 ευρώ που αφορά την προμήθεια φωτοβολταϊκού συστήματος για εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επίσης για να πετύχουμε την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε εγκαταστάσεις οδοφωτισμού στο δήμο Ελασσόνας, έχουμε καταθέσει πρόταση ύψους 1.390.077 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Όραμα μας είναι ένας Δήμος φιλικός στο περιβάλλον, ενεργειακά αυτάρκης, ικανός να στηρίξει τις πρωτοβουλίες της ιδιωτικής οικονομίας. Η μάχη αυτή θα δοθεί στις Βρυξέλλες, εκεί που κάναμε ήδη το πρώτο βήμα καθώς ο δήμος Ελασσόνας έχει πλέον ενταχθεί στην πλατφόρμα ενεργειακής μετάβασης των ανθρακοφόρων περιοχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ενεργειακό αποτύπωμα κάθε περιοχής είναι πλέον μια πραγματικότητα που δημιουργεί, σε συνθήκες μέλλοντος, μεγάλη ευθύνη για όλους όσους κρατάμε στα χέρια μας τη διοίκηση δήμων και χωρών του πλανήτη. Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει, ούτε, πολύ περισσότερο, να υποθηκεύουμε τις ζωές των επόμενων γενεών.

Η Ελασσόνα είναι μια περιοχή όπου οποιαδήποτε εξόρυξη λιγνίτη θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα, τόσο για τις ζωές των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, καθώς και για την οικονομία της. Με την ένταξη μας στην πλατφόρμα ενεργειακής μετάβασης των ανθρακοφόρων περιοχών της ΕΕ, κάνουμε το πρώτο και αποφασιστικό βήμα, για μια νέα εποχή.

Όραμα μας είναι να μπει ο Ελασσονίτης ποταμός στη ζωή της πόλης. Δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο φυσικό πλεονέκτημα, με σπάνιας ιστορικής ομορφιάς γεφύρια να συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, να μην γίνει βασικό συστατικό μιας εντελώς διαφορετικής οικιστικής ανάπτυξης.

Κύριος στόχος μας λοιπόν στη νέα θητεία είναι ακριβώς αυτός: η αξιοποίηση του Ελασσονίτη ποταμού και η μετατροπή του σε ένα ζωντανό και υγιές όργανο στο σώμα της πόλης μας.

Ήδη έχουμε υπογράψει τη συμμετοχή μας στο Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων με Ποτάμια και ξεκινάμε τη συνεργασία με όλους όσους έχουν την γνώση, την εμπειρία και τις καλές πρακτικές, για να μετατρέψουμε τον Ελασσονίτη ποταμό σε ένα πνεύμονα πραγματικής τοπικής ανάπτυξης.

Όραμα μας είναι ο Ελασσονίτης ποταμός να αποτελέσει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην οικιστική μεταμόρφωση της Ελασσόνας μας.

Μιας πόλης που θα δει το κέντρο της να έχει αναπλαστεί εντελώς, με σεβασμό στον κάτοικο και τις ανάγκες του.

Με σεβασμό στον ποδηλάτη, στον ηλικιωμένο, στα άτομα με αναπηρία, στην μητέρα που θέλει να βγάλει βόλτα τα παιδιά της.

Με οδηγό αυτή την έννοια του σεβασμού στις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, κατασκευάσαμε το ασανσέρ δίπλα στη ΔΕΥΑΕΛ, αναμορφώσαμε τις παιδικές χαρές σε 44 χωριά του δήμου, προχωρώντας στην πιστοποίηση τους και στον εξοπλισμό τους με τα κατάλληλα όργανα, ενώ συνεχίζουμε και για τις υπόλοιπες.

Με οδηγό αυτή την έννοια του σεβασμού στις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, νιώθω υπερήφανος όταν γυρίζω το κεφάλι μου και βλέπω τον νέο χώρο των ΚΑΠΗ που παραδώσαμε στους ηλικιωμένους, επιτελώντας το αυτονόητο χρέος μας.

Με οδηγό αυτή την έννοια του σεβασμού στις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, νιώθω υπερήφανος που παραδώσαμε το νέο στίβο της Ελασσόνας στις νέες γενιές, ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη μας, συνδέοντας την ιστορία του τόπου με τον μέλλον της.

Με οδηγό αυτή ακριβώς την έννοια του σεβασμού θέλω να σας μιλήσω για το όραμά μου:

Μια πόλη η οποία δεν θα θυμίζει τίποτα από το παρελθόν.

Με το ποτάμι της που θα συνδέεται με το νέο κέντρο της πόλης, εντελώς αλλαγμένο, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, με πεζοδρομήσεις, με διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, τοποθέτηση νέων φωτιστικών με λαμπτήρες LED, νέα παγκάκια και χώρους ανάπαυσης των πολιτών κατά μήκος της αγοράς, και με προσόψεις των καταστημάτων τα οποία θα αποκτήσουν μια ενιαία αισθητική θα δημιουργήσουν ένα εντελώς διαφορετικό αστικό περιβάλλον.

Ένα περιβάλλον στο οποίο οι smart εφαρμογές που θα τοποθετηθούν σε όλη την περιοχή παρέμβασης αλλά και γενικότερα στα όρια της αγοράς, όπως Free wi-fi αισθητήρες στα πάρκινγκ του Δήμου και παράλληλη ενημέρωση των επισκεπτών και των πολιτών για τις κενές θέσης μέσω ειδικής σήμανσης και ειδικής εφαρμογής για τα smart κινητά, ψηφιακοί πίνακες ενημέρωσης για την αγορά της Ελασσόνας, βυθιζόμενοι κάδοι για μια πιο καθαρή και όμορφη αγορά και αρκετά άλλα, θα κάνουν την Ελασσόνα ελκυστική, όχι μόνο στους πολίτες που έχουν επιλέξει να ζήσουν και να εργαστούν εδώ, αλλά και σε αυτούς που θα θελήσουν να την επισκεφτούν.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα:

Η Ελασσόνα δεν δέχεται παιχνίδια βαθμολογιών που υποκρύπτουν άλλου είδους σκοπιμότητες.

Θα ενταχθούμε στο Πρόγραμμα Ανοιχτά Κέντρου Εμπορίου, μετά την ένσταση που θα υποβάλλουμε, γιατί έχουμε την δική τους βαθμολογία, τη βαθμολογία των υπηρεσιών του υπουργείου που εγκρίνει τα σχέδια μας.

Όραμα μας είναι μετά την ολοκλήρωση του Κέντρου Τουριστικής προβολής, να ολοκληρωθούν η Βιβλιοθήκη, το παλιό Καφενείο, η Αίθουσα Προβολής Τοπικού Πολιτισμού.

Έργα έτοιμα να υλοποιηθούν και να αλλάξουν την εικόνα της πόλης, έργα που υλοποιήθηκαν και πρόκειται να υλοποιηθούν με χρηματοδοτήσεις από τον πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, το ΥΜΕΠΕΡΡΑ, το υπουργείο Εσωτερικών, το LEADER καθώς και από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Όραμα μας είναι η μετατροπή της Σκεπαστής αγοράς σε ένα εκθεσιακό κέντρο το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί όλες τις εκθέσεις που έχουμε ως στόχο να φέρουμε στην Ελασσόνα, και από την άλλη να υπάρχει ένας κλειστός και προστατευμένος χώρος για τους παραγωγούς μας. Η μελέτη είναι ήδη έτοιμη και τα χρήματα εξασφαλισμένα!

Όραμα μας είναι η κατασκευή του ανοιχτού κολυμβητηρίου στην Ελασσόνα, ένα έργο που υπήρχε στο μυαλό πολλών δημάρχων, και το οποίο πλέον θα γίνει πραγματικότητα. Η μελέτη είναι ήδη έτοιμη και τα χρήματα εξασφαλισμένα!

Όραμα μας είναι η ολοκλήρωση του νέου Περιφερειακού δρόμου που θα δώσει μεγάλη πνοή στους κατοίκους και στους διερχόμενους. Η μελέτη μας είναι έτοιμη, κατατέθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό της πρόγραμμα!

Όραμα μας είναι όλα αυτά τα έργα να αποτελέσουν τα σημαντικά κομμάτια ενός παζλ που θα έχει ως κατάληξη τους μια εντελώς διαφορετική εικόνα, σε σχέση με αυτή που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια στην πόλη που ζούμε.

Όραμα μας είναι μια νέα εποχή για τον Δήμο Ελασσόνας!

Κυρίες και κύριοι γι’ αυτή τη νέα εποχή θέλω να σας μιλήσω απόψε. Γι’ αυτά που είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε στο όνομα της νέας γενιάς. Στα παιδιά που έρχονται με ορμή και σχέδια, με όρεξη και περηφάνια για να πάρουν τη σκυτάλη από τα δικά μας χέρια.

Για να τα πετύχουμε όλα αυτά οφείλουμε να είμαστε, πρώτα απ’ όλα θωρακισμένοι οικονομικά. Να γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας, να είμαστε συνεπείς στις πληρωμές μας, αλλά και να σχεδιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να φέρουμε έσοδα για τον δήμο μας, πέραν των γνωστών, κρατικών, επιχορηγήσεων.

Από την πρώτη στιγμή που λάβαμε εντολή διακυβέρνησης δώσαμε μια μάχη ώστε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του Δήμου Ελασσόνας.

Μιλάω συνειδητά για «μάχη» καθώς δεν γνωρίζαμε για πολλά χρόνια ποιες ήταν οι οικονομικές υποχρεώσεις που θα έπρεπε να διαχειριστούμε. Οι αγωγές παλαιότερων οφειλών εμφανίζονταν καθημερινά στο Δημαρχείο, άμεσα απαιτητές, καθώς υπήρχαν πολλές δικαστικές αποφάσεις.

Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του δήμου παραλάβαμε ένα ταμείο περίπου 3.000.000 ευρώ.

Σήμερα το ταμείο μας είναι περίπου 2.700.000 ευρώ, έχοντας πραγματοποιήσει έργο σε ολόκληρη την επαρχία

Παραλάβαμε ένα χρέος στον ΦΟΣΔΑ 583.000 ευρώ, το οποίο έχει αποπληρωθεί.

Παραλάβαμε 11 διαφορετικά δάνεια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους 2.700.000 ευρώ. Σήμερα το ποσό ανέρχεται στα 1.890.000

Παραλάβαμε χρέος προς τη ΔΕΗ περίπου 1.300.000 ευρώ, το οποίο έχει εξοφληθεί.

Πληρώσαμε εντάλματα ύψους 270.000 ευρώ που βρήκα στο γραφείο μου, την πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων μου.

Δεχθήκαμε βροχή δικαστικών αγωγών ύψους περίπου 4.500.000 ευρώ, που αφορούσαν προηγούμενες θητείες, τις οποίες καταφέραμε να διαχειριστούμε, χωρίς να προκληθεί κατάρρευση των οικονομικών του Δήμου, πληρώνοντας ήδη 741.000€.

Στα 5 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου, μειώσαμε τις υποχρεώσεις κατά 5.500.000€.

Καταφέραμε μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον να κρατήσουμε τα τέλη άρδευσης πολύ χαμηλά, βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας, όταν κάποιοι μας πολεμούσαν, καταγγέλλοντας μας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ μειώθηκε η τιμή του νερού ύδρευσης κατά 25%, ελαφρύνοντας με τον τρόπο αυτό τα νοικοκυριά.

Πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χωρίς να κρατάμε «ομήρους» όσους συνεργάζονται με τον Δήμο.

Δεν θα κουραστώ μέχρι και το τελευταίο βράδυ πριν τις εκλογές να επαναλαμβάνω τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Δεν θα κουραστώ μέχρι και το τελευταίο βράδυ να επαναλαμβάνω όλα τα έργα που έχουμε επιτελέσει σε ολόκληρο τον δήμο Ελασσόνας.

Να μιλάω για

Τους βιολογικούς καθαρισμούς της Ελασσόνας, του Λιβαδίου και του Σαρανταπόρου, αλλά και γι’ αυτούς της Τσαριτσάνης και της Κρανιάς που ετοιμάζονται.

Όραμά μας είναι να ολοκληρωθούν οι Βιολογικοί Καθαρισμοί σε όλα τα χωριά του Δήμου Ελασσόνας! Είμαστε έτοιμοι για την παρέμβαση αυτοί και προχωράμε!

Για τις παρεμβάσεις μας στα δίκτυα αποχέτευσης των χωριών, με προϋπολογισμούς που ξεπερνούν τα 10.000.000 ευρώ.

Για τις γεωτρήσεις, τα έργα υδρομάστευσης, τις δεξαμενές ύδρευσης σε ολόκληρο τον δήμο Ελασσόνας.

Για την τηλεμετρία που τόσο πολεμήθηκε.

Για τις ασφαλτοστρώσεις σε όλο το οδικό δίκτυο της επαρχίας, εντός και εκτός των οικισμών.

Για τα μεγάλα αθλητικά έργα, τα νέα γήπεδα, τις συντηρήσεις και την αναζωογόνηση των χωριών μας, μέσω του αθλητισμού.

Όραμα μας είναι κάθε χωριό του δήμου Ελασσόνας να έχει το δικό του γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ. Στην πρώτη μας θητεία δώσαμε προτεραιότητα στα χωριά όπου υπήρχαν ομάδες που συμμετείχαν στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Τώρα ακολουθούν και τα υπόλοιπα!

Για τις αναπλάσεις των πλατειών

Για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολείων και τις επισκευές όπου χρειαζόταν.

Τόσες μέρες τώρα, γυρίζοντας σε κάθε χωριό, σε κάθε πρώην Καποδιστριακό Δήμο, οι πρόεδροι των χωριών διάβαζαν αναλυτικά στους κατοίκους όλα τα έργα που παραδώσαμε και μετά ξεκινούσε η κουβέντα.

Ο κατάλογος των έργων είναι τέτοιος που θα μπορούσαμε να μιλάμε μέχρι το πρωί.

Οι κάτοικοι του Δήμου Ελασσόνας όμως πλέον γνωρίζουν!

Γνωρίζουν πως βασική και απαράβατη αρχή στη διοίκηση μας είναι πως

Ο Δήμος είναι ενιαίος!

Είναι ένας!

Οι ανάγκες των κατοίκων είναι πολλές και διαφορετικές. Μιλούμε για έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους της Ελλάδας, με τεράστιες διαφορές στην μορφολογία του κλίματος και τους εδάφους, από τη μια άκρη στην άλλη.

Με ορατό έργο, με προγραμματισμό, με σχέδιο και όραμα ζητάμε την ψήφο των πολιτών της Ελασσόνας!

Συνεχίζουμε!

Συνεχίζουμε για να αλλάξουμε εντελώς τον Δήμο μας!

Συνεχίζουμε γιατί είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε στο μεγάλο έργο που ήδη έχουμε παραδώσει, ακόμα μεγαλύτερο.

Βασική αρχή μας επίσης είναι πως δεν θα διστάσουμε και πάλι να συγκρουστούμε όπου και με όποιον χρειαστεί, με στόχο να προασπίσουμε τα συμφέροντα των συμπολιτών μας.

Σε θέματα ηθικής τάξεως δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, αδιαφορώντας για το όποιο κόστος.

Καθαρές κουβέντες, δημόσιες, για να μην μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως δεν είδε ή δεν άκουσε.

Δεν διστάσαμε να το κάνουμε κατά τη διάρκεια της πρώτης μας θητείας, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε, αν χρειαστεί, και κατά τη διάρκεια της δεύτερης.

Στόχος μου απόψε δεν ήταν να σας απαριθμήσω όλα όσα έγιναν για να σας τα υπενθυμίσω.

Ξέρω πως ξέρετε.

Γνωρίζω πως γνωρίζετε.

Στόχος μου ήταν να σας μιλήσω για το όραμα μου.

Γι’ αυτά που έρχονται.

Γι’ αυτά για τα οποία αξίζει κανείς να ονειρεύεται και να αγωνίζεται.

Για όλα αυτά που μπορούν και πρέπει να μας ενώνουν και όχι για αυτά που μας χωρίζουν.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ακριβώς αυτός: να ενώνει και να ανοίγει δρόμους.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν βρεθείτε μπροστά στις κάλπες θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη απ’ όλους όσους μπορεί να αδίκησα, απ’ όλους όσους μπορεί να πίκρανα.

Αναγνωρίζω πως έγιναν και λάθη.

Αναγνωρίζω πως υπήρξαν και αστοχίες.

Οφείλω όμως, σε πρώτο πρόσωπο, κάτι που δεν συνηθίζω, να σας δηλώσω πως αισθάνομαι ήσυχος με την συνείδησή μου.

Αισθάνομαι ήσυχος γιατί μαζί με τους συνεργάτες μου δώσαμε όλες τις δυνάμεις μας για να χτίσουμε πάνω στο έργο των προηγούμενων δημάρχων.

Νιώθω περήφανος για τον αγώνα μας.

Νιώθω περήφανος για το έργο μας.

Μπορώ λοιπόν να κοιτάξω στα μάτια τον καθένα και την καθεμιά σας και να ζητήσω και πάλι την εμπιστοσύνη σας!

Ζητώ καθαρή εντολή από την πρώτη Κυριακή για να κάνουμε το όραμα μας πραγματικότητα!

Στον αγώνα αυτό δεν περισσεύει κανείς!

Την επόμενη μέρα δεν περισσεύει κανείς!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε καλύτερα!

Σας καλώ να προσέλθετε μαζικά στις κάλπες και να στείλετε μήνυμα συνέχειας!

Σας καλώ να γίνετε συνοδοιπόροι σε αυτό το όμορφο ταξίδι που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια και που έχει ως στόχο έναν Δήμο Ελασσόνας, ισχυρό με προοπτική για τους νέους ανθρώπους, με εξωστρέφεια και υποδομές.

Σας καλώ να ψηφίσετε για το μέλλον!

Το μέλλον που μας ενώνει!

Καλή δύναμη και με τη νίκη!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.