Header Ads

Έλαμψε η Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου στην κοπή της πίτας των Ελασσονιτών στο Βόλο

Έλαμψε από πολιτισμό η Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου και ο Όλυμπος συνάντησε την Κέρκυρα, σε μια ανοιχτή φαντασμαγορική εκδήλωση με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας 2019 , που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας την Κυριακή , 17 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 11.30 έως 14.00 το μεσημέρι, στο ομορφότερο νεοκλασσικό κτίριο της πόλης ,στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου , με τη συμμετοχή εκατοντάδων Ελασσονιτών και των φίλων τους .

Πρόκειται ,όπως κάθε χρόνο, για μια πανδαισία γεμάτη πολιτισμό, μουσική ,γεύσεις, όμορφες εικόνες και χορούς , στην οποία όσοι τυχεροί παραβρέθηκαν απόλαυσαν τα εκλεκτά προϊόντα της περιοχής της Ελασσόνας και του Ολύμπου (κρασιά και τα μοναδικά τυριά, φέτα Ελασσόνας ) , τις περίφημες ελασσονίτικες πίτες ,που με πολύ μεράκι προετοιμάζουν οι Ελασσονίτισσες του Βόλου , παρουσιάστηκαν σε βιντεοπροβολή τα μοναδικά επισκέψιμα Μοναστήρια της περιοχής Ελασσόνας και ΝΔ Ολύμπου, ενώ τις καρδιές όλων έκλεψαν οι παραδοσιακοί χοροί της Κέρκυρας και των Επτανήσων από τους χορευτές του εξαιρετικού Χορευτικού Συλλόγου Ν. Ιωνίας Βόλου (χοροδιδάσκαλος Κατσάνου Κατερίνα),στον οποίο επιδόθηκε τιμητική πλακέτα για το έργο του στον πολιτισμό ,την οποία παρέλαβε ο πρόεδρός του κ. Βαλκαμελής Κων..

Τους εκατοντάδες Ελασσονίτες του Βόλου και τους φίλους τους ,υποδέχτηκε το ΔΣ και ο πρόεδρος του Συλλόγου, οικονομολόγος .κ. Κων. Σκριάπας , ο οποίος στην εισαγωγική του ομιλία , παρουσίασε τις μεγάλες πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Σύλλογος στα 25 χρόνια διαρκούς λειτουργίας στην πόλη του Βόλου, στο κοινωνικό ,πολιτιστικό και επιστημονικό έργο του ,που ξεπερνά τα όρια του νομού και αφορούν ημερίδες, σεμινάρια ,εκθέσεις ,φεστιβάλ, συναυλίες, κ.ά., πάντα σε εθελοντική και αφιλοκερδή βάση.

Επίσης, παρουσίασε τις μεγάλες πρωτοβουλίες του Συλλόγου ,που ήταν η ίδρυση του Δικτύου "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" το έτος 2007 , του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας το 2011, τη θεσμοθέτηση για την Ελλάδα του Ιστορικού Ράλλυ Ολύμπου ,που ταξιδεύει εικόνες της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, τη θεσμοθέτηση των, εθνικής σημασίας, Πανελλήνιων Συνεδρίων Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ,σε συνεργασία με πολλά πανεπιστήμια, που αγκαλιάστηκαν από όλη την επιστημονική κοινότητα και τελούν υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου ,την απασχόληση, τα τελευταία πέντε χρόνια,, διακοσίων (200) και πλέον νέων επιστημόνων και την υλοποίηση πρωτοπόρων προγραμμάτων ,για την εκπαίδευση των τοπικών κοινωνιών στα σύγχρονα προβλήματα της ανθρωπότητας και πολλά άλλα, σε συνεργασία με Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, ενώ προωθεί τη σύσταση διακρατικής επιτροπής Ελλάδας -Κύπρου για τον Ψηφιακό Ελληνικό Πολιτισμό.

Ιδιαίτερη παρουσίαση έγινε για τη μεγάλη συνεργασία του Συλλόγου με τη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού , πραγματοποιώντας ,μέχρι σήμερα, δέκα (10) συναυλίες με σκοπό τη στήριξη των ευπαθών ομάδων σε όλη τη Θεσσαλία ,ανακοινώνοντας άλλες τρείς για το έτος 2019, αλλά και δεκάδες άλλες ,πολύ υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων, που προάγουν τον πολιτισμό ,όχι μόνο στο Βόλο ,αλλά και ευρύτερα.

Κλείνοντας την παρουσίαση ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελασσονιτών ,τόνισε ότι τόσο αυτός, αλλά ,κυρίως, το Δίκτυο 'ΠΕΡΡΑΙΒΑΙ" ,αποτελούν πρότυπο καλής πρακτικής στο χώρο των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και τιμούνται εντός και εκτός Ελλάδος ,για το έργο που προσφέρουν προς το κοινωνικό σύνολο.

Θρησκευτικός τουρισμός στην περιοχή Ελασσόνας και τοπικά προϊόντα

Όπως ,κάθε χρόνο, ο Σύλλογος Ελασσονιτών ,στην προσπάθειά του να αναδείξει την περιοχή της Ελασσόνας και ΝΔ Ολύμπου , φέτος ετοίμασε ένα βιντεοσκοπημένο οδοιπορικό και παρουσίασε, όλα τα επισκέψιμα μοναστήρια της περιοχής Ελασσόνας, όπως είναι οι Ιερές Μονές της Παναγίας Ολυμπιώτισσας (Ελασσόνα), της Ανάληψης (Συκιά), της Παλαιοκαρυάς (Κρανιαά), της Ι.Μ. Κανάλων(Καρυά). της Ι.Μ Σπαρμού (Σπαρμός) και της Ι.Μ. Βαλέτσικου(Τσαριτσάνη) , ενώ παρουσιάστηκαν ,όπως κάθε χρόνο, , τα περίφημα τοπικά προϊόντα της περιοχής ,όπως η φέτα και τα τυριά Ελασσόνας, τα βιολογικά της κρασιά , τα αρωματικά φυτά και βότανα του Ολύμπου .

Σε παρόμοιες εκδηλώσεις ο Σύλλογος Ελασσονιτών , κάθε χρόνο τιμά διακεκριμένους επιστήμονες της Ελασσόνας , τίμησε την παγκοσμίως γνωστή Ελληνίδα δημοσιογράφο και πολεμική ανταποκρίτρια Αθηνά Κρικέλη για τα πολυβραβευμένα ντοκυμαντέρ της σχετικά με τον Όλυμπο ", τον αθλητή μεγάλων υψομέτρων Νίκο Μαγκίτση,τον Σύλλογο "Ιωλκός", τους "Αργοναύτες" , παρουσίασε χορούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βραδιές οινογνωσίας ,διαλέξεις κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας στηρίζει , έμπρακτα με τρόφιμα και χρήματα, όλα αυτά τα χρόνια πάρα πολλές ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας σε όλη τη θεσσαλία, με τελευταία πρωτοβουλία του να στηρίξει καθοριστικά, με ένα σημαντικό ποσό, το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας "Ιππόκαμπος" και έτσι ένα όνειρό του, τα τελευταία 10 χρόνια, για την αγορά ενός ειδικού λεωφορείου για τις μετακινήσεις των κινητικά αναπήρων ατόμων (ΑμΕΑ) ,να γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα .


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.