Header Ads

Εκλογές 2019: Όλες οι κάλπες τον Μάιο... και όποιος αντέξει

Με το βλέμμα στις κάλπες του Μαΐου βρίσκονται πλέον όλα τα κόμματα, καθώς τα στελέχη των επιτελείων είναι σχεδόν πεπεισμένα ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές και τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την τοπικλή αυτοδιοίκηση στις 26 Μαΐου.

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα «γέρνει» περισσότερο προς αυτή την άποψη. Να γίνουν δηλαδή όλες οι εκλογές μαζί στις 26 Μαΐου.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να στηθούν όλες οι κάλπες μαζί δεν είναι τυχαία και φυσικά καθόλου επιπόλαια. Έχει να κάνει με το θυμικό του κόσμου και έχει στόχο να εκφραστεί η δυσαρέσκειά του σε όλες τις άλλες κάλπες, πλην εκείνης που θα επιλέξει την επόμενη κυβέρνηση.

Γενική σύγχυση και μπλέξιμο υποψηφίων και ψηφοδελτίων
Φανταστείτε εκείνο το διάστημα που υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι θα ζητάνε το σταυρό των ψηφοφόρων, μαζί με τους υποψήφιους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους που θα είναι από διαφορετικά κόμματα στα ίδια ψηφοδέλτια. Παράλληλα από τους ίδιους ψηφοφόρους θα ζητάνε σταυρό προτίμησης οι υποψήφιοι βουλευτές αλλά και ευρωβουλευτές από διαφορετικά και αυτοί ψηφοδέλτια. Η απόλυτη σύγχυση και το απόλυτο μπέρδεμα το βράδυ των αποτελεσμάτων. Κανείς δεν θα ξέρει τι ψήφισε και το αποτέλεσμα θα είναι χαοτικό. Όσο για τη δεύτερη Κυριακή; Ποιος θα ασχοληθεί με τις εκλογές της Τ.Α; Όλο το βάρος θα έχει πέσει στην κάλπη των εθνικών εκλογών.

Σε πολιτικό επίπεδο, η απόφαση που κρίνει τον χρόνο των εθνικών εκλογών έχει να κάνει και με την υπάρχουσα πολιτική συγκυρία. Μπορεί ο κ. Αλέξης Τσίπρας να αισθάνεται ότι τον εξυπηρετεί καλύτερα αυτός ο χρόνος να είναι μακρύτερος από τον τωρινό ή εκείνον του Μαΐου, με τίποτα όμως δεν είναι σίγουρος αν η ζημιά που του προκαλεί ο πρώην κυβερνητικός του εταίρος θα είναι μικρότερη τώρα ή θα μεγαλώσει όσο την αφήσει να εξελιχθεί. Αν, ωστόσο, οι πληροφορίες που φτάνουν από διαφορετικές πλευρές συγκλίνουν στο ότι ετοιμάζεται μεγάλος πόλεμος σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες τότε ο πρωθυπουργός μάλλον ρίχνει τη ζαριά περιμένοντας να του κάτσουν οι εξάρες.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με αιχμή τα διάφορα συμφέροντα που απαιτούν ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Η σύγκρουση θα είναι αδυσώπητη ανάμεσα στους δύο μονομάχους των εκλογών, που θα έχουν ως όπλα τη Novartis και τις αποκαλύψεις για διάφορα golden boys που κινούνται πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου και διαφόρων υπουργών. Όλα δείχνουν πως θα επαναληφθεί το ζοφερό 1989 με αλληλοκατηγορίες, επιθέσεις προσωπικές και πολιτικές ύβρεις, δημοσιεύματα, καρφώματα και υπονοούμενα που όλα μαζί θα δημιουργούν μια εκρηκτική ατμόσφαιρα που θα εκραγεί αν δεν υπάρξει η βαλβίδα των εκλογών για να εκτονωθεί.

Μέσα σε αυτή τη πολιτική δύνη, οι πολίτες θα είναι αναγκασμένοι να πάρουν θέση και να αποφασίσουν με ποια από τις δύο πλευρές θα συνταχθούν. Η πόλωση θα είναι τεράστια, όπως επίσης και ο διχασμός των πολιτών. Κανείς δεν θα μιλάει για τα θετικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση, κανείς για τον κατώτατο μισθό, κανείς για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Όλη η πολιτική αντιπαράθεση θα κινείται γύρω από τη σφαίρα των διαφόρων συμφερόντων που μέσω των εκλογών θα ζητάνε να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους.

cnn.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.