Header Ads

Βράβευση Ελασσονιτών κτηνοτρόφων

Η άριστη ποιότητα των προϊόντων της περιοχής Ελασσόνας είναι πασίγνωστη ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, όπως είναι η Φέτα Ελασσόνας, που εντάχθηκε στην κατηγορία ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το αρνάκι –κατσικάκι Ελασσόνας. Όμως, αυτό που δεν ακούγεται, σχεδόν, από κανέναν είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί που παράγουν την πρώτη ύλη, δηλαδή οι κτηνοτρόφοι μας.
Αυτούς τους κτηνοτρόφους ήρθε να τιμήσει η γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε., η οποία έχει την έδρα της στην Λάρισα, σε ειδική εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 13 Ιανουαρίου, με την παρουσία πλήθους κόσμου (700 ατόμων), στην πολυτελή αίθουσα του κέντρου Palladium της Λάρισας. Εκτιμώντας την υψηλή διατροφική αξία του γάλακτος που προμηθεύεται, καθημερινά, από 1.000 παραγωγούς σε όλο τον νομό Λάρισας, ξεχώρισε τους 25 διακριθέντες για την καλύτερη ποιότητα γαλακτοπαραγωγούς – συνεργάτες της εταιρείαςαπό τους οποίους οι 6 κατάγονται από την περιοχή Ελασσόνας, όπου διατηρούν τις μονάδες τους.

Οι παραγωγοί αυτοί είναι οι κ.κ.:
- ΒέρραςΑθανάσιος, από το Στεφανόβουνο
- Βλαχοδήμος Δημήτριος, από την Ελασσόνα
- Βλαχόπουλος Ιωάννης, από το Λουτρό
- Γκανέτσας Αθανάσιος, από το Κεφαλόβρυσο.
- Παπακώστας Κων/νος από το Λουτρό
- Τσούτσας Κων/νος, από την Ελασσόνα

Οι άνθρωποι αυτοί, καθώς και όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας αγωνίζονται μέρα και νύχτα, παρά τις όποιες κακουχίες, τα χιόνια, τις βροχές, τους καύσωνες και τα τόσα άλλα εγγενή προβλήματα (ασθένειες, απώλειες ζώων κ.λπ.), και φροντίζουν να παράγουν βιολογικά προϊόντα, αξιοποιώντας πλήρως τα ιδιαίτερα διατροφικά συστατικά που περιέχει το ορεινό φυσικό περιβάλλον της περιοχής Ελασσόνας.

Το κύριο χαρακτηριστικό των βραβευθέντων είναι ότι είναι νέοι και με τον μόχθο τους δημιούργησαν σύγχρονες μονάδες, ακολουθώντας όλες τις σύγχρονες αλλά και τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής βιολογικού προϊόντος, όπως είναι η ελεύθερη βόσκησηκαι η όλη ζωϊκή διατροφή, οι υγιεινές συνθήκες σταυλίσματος κ.ά.

Είθε το παράδειγμά τους να ακολουθήσουν και άλλοι νέοι, ώστε να τονωθεί το μέγα πρόβλημα της ανεργίας των νέων, αλλά και να αξιοποιηθεί πλήρως ο τόπος μας με τα τόσα φυσικά και άλλα πλεονεκτήματα που διαθέτει. Άλλωστε, κατά τις τελευταίες δεκαετίες και άλλοι Ελασσονίτες παραγωγοί έχουν πάρει εθνικές και διεθνείς διακρίσεις για τα προϊόντα τους, όπως είναι: το βραβείο καλύτερης κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης της χρονιάς 2017 που δόθηκε στον κτηνοτρόφο Γιώργο Μπαγιώνα από το Λιβάδι, τα διεθνή χρυσά και αργυρά βραβεία, που δόθηκαν επί σειρά ετών στον οινοπαραγωγό Θανάση Μηνά από την Μηλέαγια τα περίφημα βιολογικά κρασιά του, την τιμητική διάκριση που έγινε στους μελισσοπαραγωγούς Σπύρο και Ανδρέα Μήλα από την Γαλανόβρυση, για το ιδιαίτερης διατροφικής αξίας μέλι Ολύμπου που παράγουν κ.ά.

Η τιμητική διάκριση που απονεμήθηκε στους βραβευθέντες κτηνοτρόφους στην πιο πάνω εκδήλωση συνοδεύονταν από μία τιμητική πλακέτα ιδιαίτερης αξίας και από μια επιταγή των 5 και 10 χιλιάδων ευρώ.Το γεγονός αυτό της βράβευσης των συνεργατών της καθιστά άξια συγχαρητηρίων την εταιρεία ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε. επειδή αν και είναι ιδιωτική επιχείρηση με στόχο το κέρδος, ωστόσο, κάθε χρόνο, κάνει μερική διανομή κερδών στους εργαζόμενους, στους συνεργάτες της και σε ορισμένους κτηνοτρόφους. Μακάρι το παράδειγμά της να ακολουθήσουν και οι τοπικές Γαλακτοβιομηχανίες της Ελασσόνας, δεδομένου ότι η παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγουν στηρίζεται στους κτηνοτρόφους μας.

Επίσης χρέος και καθήκον του Δήμου Ελασσόνας είναι να τιμήσει τους κτηνοτρόφους μας και τους άλλους παραγωγούς για να ενθαρρύνει και ε τον τρόπο αυτό τους νέους δημότες να ασχοληθούν με την κτηνοτροφική αλλά και την γεωργική παραγωγή ώστε να λυθεί για πάντα το πρόβλημα της ανεργίας και να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο τους.


Ο κτηνοτρόφος Θανάσης Βέρρας από το Στεφανόβουνο λαμβάνει το βραβείο του.

Του Κώστα Γ. Σαχινίδη
δρ Κοινωνιολογίας, Υποψήφιος δήμαρχος Ελασσόνας
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.