Header Ads

Εξόρμηση με την Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών στην Κόνιτσα

Η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών διοργανώνει διήμερη εκδρομή στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, την περιοχή με τα μεγαλόπρεπα βουνά, τις εντυπωσιακές χαράδρες, τους πολύμορφους γεωλογικούς σχηματισμούς, τα πλούσια και πυκνά δάση, τα ορμητικά ποτάμια, τα δύσβατα μονοπάτια, και τις μικρές εύφορες κοιλάδες. Ανάμεσα σε όλα αυτά η γραφική κωμόπολη της Κόνιτσας με τον κάμπο στα πόδια της και τα πολυάριθμα χωριά στις πλαγιές των μεγάλων βουνών της Βόρειας Πίνδου, συνθέτουν το πολύμορφο τοπίο του Δήμου Κόνιτσας.

Η τιμή είναι 80 ευρώ ανά άτομο και περιλαμβάνει διανυκτέρευση για μία νύχτα σε ξενοδοχείο (με πρωινό), βραδινό γεύμα με γλέντι σε οικογενειακό κέντρο και μετακίνηση με λεωφορείο του τουριστικού γραφείου «Λιάκος Γεώργιος».
--------
«Η περιοχή της Κόνιτσας εκτείνεται από το Γράμμο μέχρι την Τύμφη και από το Σμόλικα ως τη Νεμέρτσικα. Τα βουνά αυτά, καθώς και ο ποταμός Αώος με τους παραποτάμους του, Βοϊδομάτη και Σαραντάπορο, καθορίζουν την ιστορική, την πολιτισμική και οικονομική πορεία του τόπου».
--------
Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

1η ΜΕΡΑ (26/01/2019):

Αναχώρηση από την πόλη της Ελασσόνας την 07.00 και διαμέσου Γρεβενών (όπου θα υπάρξει ολιγόλεπτη στάση) άφιξη στην «Πόλη των Γραμμάτων και Τεχνών», στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Ιωάννινα στις 11.00.
Θα ακολουθήσει καφές και ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στην πόλη των Ιωαννίνων και της Παμβώτιδας λίμνης μέχρι τις 12.00.
Μετά από μονόωρη στάση αναχώρηση για την «Κιβωτό του Κόσμου Ηπείρου» η οποία βρίσκεται στην ορεινή και ακριτική Πωγωνιανή Ιωαννίνων μόλις εννιακόσια πενήντα μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Άφιξη στις 13.00.
---------
«Ο πατέρας Αντώνιος με αφορμή τη εγκατάλειψη και την ερήμωση που έχει δεχθεί ο τόπος, σε συνδυασμό με την ανάγκη για δημιουργία ενός Κέντρου Παιδικής Προστασίας στην Ήπειρο, έλαβε το ρίσκο να δημιουργήσει το πρώτο παράρτημα της Κιβωτού του Κόσμου, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδος, στην Πωγωνιανή της Ηπείρου.
Βασικός στόχος της Κιβωτού του Κόσμου στην Πωγωνιανή είναι να πατήσουν τα παιδιά γερά στα πόδια τους, έχοντας τη βοήθεια που χρειάζονται ώστε να ενταχθούν με τα κατάλληλα εφόδια στο κοινωνικό σύνολο. Το Σπίτι της Κιβωτού του Κόσμου στην Ήπειρο σχεδιάστηκε με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες και αποσκοπεί αφενός στη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Παιδικής Προστασίας με προγράμματα και υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά και εξασφαλίζουν ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση για το κάθε παιδί. Αφετέρου στη λειτουργία του Γεωργικού σχολείου που διασφαλίζει στα παιδιά την κατάλληλη εκπαίδευση σε τομείς του πρωτογενούς τομέα και τους προσφέρει αξιόλογες μελλοντικές επαγγελματικές διεξόδους, αλλά ταυτόχρονα συμβάλει και στην ανάπτυξη της περιοχής της Ηπείρου που σιγά σιγά ερημώνει».
--------
Θα ακολουθήσει ενημέρωση για τις δράσεις της Κιβωτού, περιήγηση στα εργαστήρια του Γεωργικού Σχολείου και φιλική γνωριμία με τα παιδιά.
Αναχώρηση από την Πωγωνιανή στις 15.00 και άφιξη στην Κόνιτσα στις 16.00.Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Χρόνος ελεύθερος για φαγητό, ξεκούραση και περιήγηση στην γραφική κωμόπολη.
--------
«Η μικρή κωμόπολη απλώνεται στην πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα, και φτάνει ως τον ποταμό Αώο. Η Κόνιτσα θεωρείται η πόλη του καγιάκ και προσφέρει τη δυνατότητα όλο το χρόνο να απολαύσει κάποιος το άθλημα αυτό, αλλά και το ράφτιγκ, την ορειβασία, το αλεξίπτωτο πλαγιάς, την πεζοπορία, το ποδήλατο βουνού. Οι περιπατητές θα χαρούν την ανάβαση και την περιπέτεια στα βουνά του Σμόλικα, του Γράμμου, της Τύμφης. Θα χαρούν τις μυθικές Δρακόλιμνες, την πορεία στη Χαράδρα του Βοϊδομάτη μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου Αώου, την πορεία στη Χαράδρα του Αώου και στη Μονή Στομίου, την κοντινή ανάβαση στον Αϊ Θανάση ή τον Προφήτη Ηλία, που αγναντεύει όλο το τοπίο μέχρι τα αλβανικά σύνορα. Μπορεί να αποδράσει στα πανέμορφα χωριά της Κόνιτσας, αλλά και στα κοντινά Ζαγοροχώρια. Μπορεί να επισκεφτεί την περιοχή Μπουραζανίου, να δει την ιστορική Μεσογέφυρα, ανατιναγμένη την 28η Οκτωβρίου 1940, να προσκυνήσει στη Μονή Μολυβδοσκέπαστης. Μπορεί ακόμη να κολυμπήσει στα ιαματικά νερά των Καβασίλων, να ιαθεί στα ατμόλουτρα του Αμαράντου. Το μονότοξο γεφύρι του Αώου (1871) στην είσοδο της Κόνιτσας, έργο των μαστόρων της περιοχής, αποτελεί καλή αφετηρία για να γνωρίσει κάποιος την Κόνιτσα. Θα ανηφορίσει προς το τζαμί του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και στο κοντινό παλιό μουσουλμανικό σχολείο, όπου υπάρχει φωτογραφική έκθεση, θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την ιστορία και τα μνημεία της περιοχής. Η Πάνω Κόνιτσα καθώς και το χωριό Γαναδιό είναι χαρακτηρισμένοι με προεδρικό διάταγμα ως παραδοσιακοί οικισμοί».
--------
Στις 21.30 θα υπάρξει δείπνο και γλέντι σε τοπικό οικογενειακό κέντρο. Διανυκτέρευση.

2η ΜΕΡΑ (27/01/2019):
Πρωινό. Στις 09.30 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο ξακουστό Γεφύρι της Κόνιτσας.
--------
«Στην νοτιοδυτική άκρη της πόλης, ακριβώς στην είσοδο της χαράδρας του Αώου, βρίσκεται το μεγάλο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας, το οποίο κτίστηκε το 1870- 71 από συνεργείο 50 μαστόρων με επικεφαλής τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη.
Το γεφύρι χτίστηκε με δωρεές των κατοίκων της πόλης και κυρίως του Γιαννιώτη Ιωάννη Λούλη, ο οποίες διέθεσε περίπου τα μισά από τα 120.000 γρόσια που κόστισε η κατασκευή του. Στην ίδια θέση είχε κατασκευαστεί παλιότερα, το 1823, ένα ξύλινο γεφύρι, το οποίο όμως δεν άντεξε την ορμή του ποταμού και καταστράφηκε πολύ σύντομα.
Το σημερινό πέτρινο γεφύρι έχει διαστάσεις 36 μέτρα άνοιγμα και 20 μέτρα ύψος ενώ κάτω από την καμάρα του διακρίνεται η μικρή καμπάνα που σήμαινε για να προειδοποιήσει τους περαστικούς να μην διαβούν το γεφύρι όταν φυσούσε δυνατός άνεμος από το εσωτερικό της χαράδρας, οπότε και υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθούν και να πέσουν».
--------
Αναχώρηση από την πόλη της Κόνιτσας στις 10.00 και διαμέσου της διαδρομής Πάδες – Άρματα – Δίστρατο άφιξη στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας στις 11.30. Θα πραγματοποιηθεί τρίωρη στάση για καφέ και εξορμήσεις για τους λάτρεις του βουνού. Αναχώρηση στις 14.30 για τη Σαμαρίνα Γρεβενών, το πιο γνωστό βλαχοχώρι της Πίνδου.
Στάση για γεύμα και ξεκούραση.
--------
«Κτισμένη σε υψόμετρο 1.450 μ. στις ανατολικές υπώρειες του Σμόλικα, η Σαμαρίνα είναι ένα παραθεριστικό χωριό, ως επί το πλείστον, με ανοικτή πρόσβαση όλες τις εποχές του χρόνου. Περιήγηση στο χωριό και επίσκεψη στη μεγαλόπρεπη εκκλησία της Παναγιάς (η μεγαλύτερη Βασιλική της Πίνδου) με το αιωνόβιο πεύκο να ριζώνει στο ιερό της χώρο».
--------
Αναχώρηση το απόγευμα και άφιξη στην πόλη της Ελασσόνας τις βραδινές ώρες.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
• Τη μεταφορά με λεωφορείο του γραφείου Λιάκος Γεώργιος
• Τη διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο με πρωινό
• Το βραδινό γλέντι (με φαγητό) σε τοπικό οικογενειακό κέντρο

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.