Header Ads

Καταψήφισε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας η "Αριστερή Παρέμβαση"

Καταψήφισε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας η παράταση «Αριστερή Παρέμβασης στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή», με τον περιφερειακό της σύμβουλο κ. Αντώνη Αδάμου να υποστηρίζει στην τοποθέτησή του:

«Το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται για ψήφιση δεν ασχολείται με το ποιες είναι οι κοινωνικές ανάγκες και πως αυτές μπορούν να καλυφτούν, ούτε πως θα εξασφαλιστούν οι στοιχειώδεις όροι επιβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Αυτό που σφραγίζει το σχέδιο του προϋπολογισμού είναι:


•H απόλυτη αποδοχή και υπεράσπιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής από την περιφερειακή αρχή, παρά την κατά καιρούς «φτηνή αντιπολίτευση» και τη φιλολογία περί «πολιτικής ανεξαρτησίας».

•Η επιχείρηση θεμελίωσης ενός τοπικού κράτους που έχοντας μια πενιχρή κρατική χρηματοδότηση, θα περιορίζει και θα καταργεί όλα τα ψήγματα κοινωνικής πολιτικής και θα μετατρέπεται με ταχύτατους ρυθμούς σε ιδιόμορφη επιχείρηση (με κύρια συνδρομή του «Καλλικράτη» και του ΕΣΠΑ) προκειμένου να διευκολύνει τη δημιουργία επενδυτικών παραδείσων-εργασιακών κολαστηρίων».

Να τι εισηγείται ο κ. Αγοραστός:

-«Οι βασικοί στόχοι για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των Περιφερειών 2019 είναι η συγκράτηση των δαπανών, η ορθολογική διαχείριση των πόρων, … με παράλληλο στόχο τη μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης η εναρμόνισή του προς τις γενικές οδηγίες κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2019 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022. Η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών στα επίπεδα ή και κάτω του 2018, με ταυτόχρονη προσπάθεια μείωσή τους…».

Από τις παραπάνω κατευθύνσεις γίνεται φανερό πως:

1. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του 2019 είναι «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα του «Δημοσιονομικού Συμφώνου» της Ε.Ε., των Μνημονίων, του κρατικού προϋπολογισμού, του Καλλικράτη και του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των Ο.Τ.Α. Πλήρως υποταγμένος στην κρατική και υπουργική εποπτεία και κηδεμονία των Ο.Τ.Α.

2. Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός στις συνθήκες δομικής καπιταλιστικής κρίσης και Ευρωπαϊκού Υπερμνημόνιου διαρκείας, σημαίνει εφαρμογή σκληρής νεοσυντηρητικής πολιτικής και υποταγή στην κυβερνητική πολιτική ώστε στο έδαφος της οικονομικής δυσπραγίας (με τους ΚΑΠ να μειώνονται χρόνο με το χρόνο) και της αφαίρεσης από το κεντρικό κράτος του ρόλου του εγγυητή της αναδιανομής και εξισορρόπησης των κοινωνικών αντιθέσεων, να προσαρμόζονται οι περιφέρειες όσο καλύτερα μπορούν στην περικοπή δαπανών, στην επιχειρηματικοποίηση και ιδιωτικοποίηση των πάντων και την προσαρμογή της κοινωνικής ζωής στους στόχους του ΕΣΠΑ.

3. Είναι αστείο να ισχυρισθεί κάποιος ότι, με αυτά τα λεφτά, μπορεί να ασκήσει στοιχειώδη κοινωνική πολιτική υπέρ των φτωχών, ανέργων, αστέγων, αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας. θεωρούμε καταστροφική τη διάλυση που συντελείται από την περικοπή των κονδυλίων της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικά της περιφέρειας με τις συνεχείς μειώσεις των ΚΑΠ και τον μηδενισμό ουσιαστικά του ΠΔΕ. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής ακυρώνει κάθε κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική της ΤΑ.

Η πολιτική ευθύνη της Περιφέρειας βρίσκεται στο ότι περιορίζεται στην αποδοχή του οικονομικού προβλήματος που δημιουργεί γενικά η κρίση και κρύβει επιμελώς την πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και η Ε.Ε για να φορτώσουν την κρίση στον λαό.

Εμείς έχουμε άλλη πρόταση. Είναι η πρόταση που ο κόσμος διαδηλώνει διεκδικώντας, αλλαγή φορολογικού συστήματος προς όφελος των εργαζόμενων των μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών, ικανοποιητικό μεροκάματο, δουλειά και συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική. Διεκδικεί λύση στα προβλήματα του μέσα από το κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού που προέρχονται από το ιδρώτα του και τον πλούτο του τόπου και τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους πηγαίνουν για να ξεπληρώσει τόκους δανείων και να στηρίξει τράπεζες και μεγάλο κεφάλαιο.

Παλεύουμε για τη διαγραφή του χρέους κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων ρήξη συνολικά με την ΕΕ και τις πολιτικές της. Διαχείριση του δημόσιου πλούτου, (δάση, νερά, ενεργεία, περιβάλλον κλπ) με πολιτική προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι ξεπούλημα του στους επιχειρηματικούς ομίλους. Παλεύουμε ενάντια σε κάθε απόπειρα μεταβίβασης-παραχώρησης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και Δημόσιας Περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ ή σε τρίτους.

Βελτιωτική πρόταση στα πλαίσια της λογικής την οποία ο Προϋπολογισμός του 2019 βάζει και η Περιφέρεια αποδέχεται δεν μπορεί να υπάρξει.

Για αυτό καταψηφίζουμε την εισήγηση για τον προϋπολογισμό του 2019».

larissanet.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.