Header Ads

Mποναμάς 1,2 δισ. ευρώ, θα ζεστάνει νοικοκυριά και αγορά τον Δεκέμβριο

Αναδρομικά αλλά και κοινωνικό μέρισμα σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση εντός Δεκεμβρίου επιδιώκοντας να ενισχύσει πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και να αποκαταστήσει την αδικία των περικοπών των μισθών που έγινε το 2012.

Το «πακέτο» θα μοιραστεί σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια πολίτες με τη μορφή επιδομάτων, αναδρομικών και κοινωνικού μερίσματος.

Οι τυχεροί που θα εισπράξουν το πλεόνασμα των φόρων θα είναι ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ αλλά και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης της νομοθετικής ρύθμισης που θα ορίζει τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών σε εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και τους δικαιούχους.

Επιπλέον το Μαξίμου φέρεται να έχει αποφασίσει να δώσει και φέτος κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες ομάδες από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Αναδρομικά
Το ποσό των αναδρομικών που θα επιστρέψει το Δημόσιο εκτελώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση (μετά τις κρατήσεις ή 1,2 δισ. ευρώ συνολικά) και θα ενσωματωθεί στις δαπάνες του φετινού προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά αφορούν σε μειώσεις των μισθών τους που έγιναν τον Αύγουστο του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πριν από τα Χριστούγεννα περίπου 28.000 δικαιούχοι θα δουν το χρώμα του χρήματος με αναδρομικά τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι μκαι σε 28.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη διάταξη, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί και γιατροί του ΕΣΥ θα λάβουν εφάπαξ τα ποσά που δικαιούνται με βάση τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.

Όπως είχε γράψει το Σin, περισσότερο κερδισμένοι στη δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο, είναι οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες, οι οποίοι δικαιώθηκαν πλήρως και έχουν ήδη λάβει σε μηνιαίες δόσεις τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012. Επιπλέον, το Δημόσιο οφείλει να τους καταβάλει ακαθάριστα ποσά αναδρομικών από 643,60 έως και 27.903 ευρώ τα οποία αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 50% των περικοπών σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που τούς επιβλήθηκαν την περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2017.

Επίσης δικαιούνται και προσαύξηση της «προσωπικής διαφοράς» που λαμβάνουν κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους λόγω εφαρμογής νέου μισθολογίου αναδρομικά από την 1η-1-2017, επί των ακαθαρίστων μηνιαίων αυξήσεων που προκύπτουν, για την περίοδο από 1-8-2012 έως 31-12-2017. Ο λόγος είναι η επιβεβλημένη πλήρης αποκατάσταση των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

Δηλαδή, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. για τους ένστολους, η αποκατάσταση των αποδοχών πρέπει να γίνει αναδρομικά από τότε που ξεκίνησαν οι αντισυνταγματικές περικοπές του ν. 4093/2012, δηλαδή από την 1η-8-2012 για συνολικό χρονικό διάστημα 73 μηνών.

Τα αναδρομικά που δικαιούται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέρχονται σε περίπου 28.000 ευρώ, του ταξίαρχου, σε 12.500 ευρώ, του ταγματάρχη σε 10.500 ευρώ, του λοχαγού σε 6.000 ευρώ και του υπολοχαγού σε 3.700 ευρώ.

Οι γιατροί του ΕΣΥ
Οι γιατροί του ΕΣΥ δικαιώθηκαν μεν αλλά, όχι για αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012, καθώς οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν έχουν γενική εφαρμογή. Αναλυτικότερα, οι γιατροί ου ΕΣΥ δεν δικαιούνται αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από την 1η-8-2012 έως την 28η-2-2018, αλλά μόνο από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι σήμερα. Η απόφαση του Σ.τ.Ε. με την οποία κρίθηκαν και γι' αυτούς αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν από την 1-8-2012 επί των βασικών μισθών και επιδομάτων τους, βάσει του ν. 4093/2012, προβλέπει ότι η αποκατάσταση των αποδοχών στα επίπεδα προ των περικοπών του ν. 4093 πρέπει να γίνει για όλους του ιατρούς του Ε.Σ.Υ. μετά την 26η Φεβρουαρίου 2018 που είναι η ημερομηνία δημοσίευσης της συγκεκριμένης απόφασης.

Αναδρομικά περισσότερων ετών δικαιούνται μόνο οι 4 γιατροί που προσέφυγαν στο Σ.τ.Ε., οι οποίοι και θα λάβουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2014 έως και σήμερα.

Το μέγιστο ποσό των αναδρομικών που θα λάβουν οι γιατροί του ΕΣΥ φτάνει στα 2.800 ευρώ, ενώ πολύ περισσότερα είναι εκείνα που θα λάβουν οι γιατροί που προσέφυγαν και δικαιώθηκαν.

Αξιοσημείωτο είναι πως το Σ.τ.Ε. αιτιολόγησε την απόφασή του να μην επιτρέψει την καταβολή αναδρομικών στο σύνολο των γιατρών, επικαλούμενο το «δημόσιο συμφέρον» και ειδικότερα «την οξυμένη δημοσιονομική κρίση και την κοινώς γνωστή ταμειακή δυσχέρεια του ελληνικού κράτους». Το Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται ότι κατά την εκδίκαση της προσφυγής, έλαβε υπόψη του τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων του Δημοσίου με τις οποίες γνωστοποιήθηκε εγγράφως ότι ο αριθμός των ιατρών του Ε.Σ.Υ. ανερχόταν σε 21.300 στο τέλος του 2014 και σε 18.019 τον Σεπτέμβριο του 2015 και, βάσει των στοιχείων αυτών, έκρινε ιδιαίτερα υψηλό το δημοσιονομικό κόστος τυχόν αποκατάστασης των αποδοχών όλων των ιατρών του Ε.Σ.Υ. αναδρομικά από την 1η-8-2012.

Οι καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ
Οι καθηγητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ και γενικά τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού θα λάβουν αναδρομικά από την 1η-1-2015, ημερομηνία που δημοσιεύθηκε η απόφαση του Σ.τ.Ε. με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή τριών καθηγητών κατά των περικοπών του ν. 4093/2013 και όχι από την 1-8-2012.

Μόνο οι τρεις καθηγητές που προσέφυγαν δικαιούνται πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους αναδρομικά από την 1η-8-2012.

Πάντως τα αναδρομικά που θα λάβουν οι καθηγητές φτάνουν μέχρι και στο ποσό των 18.000 ευρώ.

Έκτακτο κοινωνικό μέρισμα
Η μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί ότι θα περισσέψει ένα σημαντικό ποσό από το υπερπλεόνασμα για να δώσει κοινωνικό μέρισμα.

Ήδη, στο προσχέδιο προϋπολογισμού το υπερπλεόνασμα του 2018 εκτιμάται σε 445 εκατ. ευρώ, αλλά πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν αποκλείουν να διευρυνθεί σημαντικά περαιτέρω έως το τέλος του έτους.

Εάν τελικά το μέρισμα δοθεί με τα περσινά κριτήρια, τότε, συνολικά μέσα στον Δεκέμβριο, θα λάβουν μποναμά ακόμα και 1,5 εκατομμύριο δικαιούχοι. Πέρυσι, κοινωνικό μέρισμα 727 εκατ. ευρώ μοιράστηκε σε 1.313.993 δικαιούχους.

Η κυβέρνηση προτίθεται μάλιστα να ενσωματώσει στο έκτακτο κοινωνικό μέρισμα και το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Το μέρισμα σχεδιάζεται και αυτό να δοθεί τον Δεκέμβριο, αλλά το τελικό του ύψος και η κατανομή του βρίσκονται υπό συζήτηση.

Πηγή: sofokleousin.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.