Header Ads

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων "Φέτα 2018"

Η επαρχία Ελασσόνας είναι η μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας.

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ «ΦΕΤΑ 2018» πραγματοποιείται από το Δήμο Ελασσόνας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Επιμελητήριο Λάρισας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας.

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ «ΦΕΤΑ 2018» τελείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού.

Η διοργάνωση πλαισιώνεται από διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος πλήθους κόσμου από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο.

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ «ΦΕΤΑ 2018» αποτελεί μια μεγάλη διοργάνωση Ευρωπαϊκής εμβέλειας στην οποία θα συμμετέχουν Φορείς του Δημόσιου Τομέα, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρεσβείες, παραγωγοί φέτας, παραγωγοί γάλακτος, επιχειρήσεις εξοπλισμού, συσκευασίας και τεχνογνωσίας στο τομέα της παραγωγής και διάθεσης φέτας, Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τουριστικές επιχειρήσεις, φορείςκαι επιχειρήσεις διάθεσης φέτας της Ελλάδας και του Εξωτερικού, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Η έκθεση Φέτας, η έκθεση Πωλητήριο φέτας και τοπικών προϊόντων και η έκθεση Xαρακτικής θα λειτουργούν καθ’όλη την διάρκεια της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ «ΦΕΤΑ 2018» από τις 10:00 έως τις 14:00 & από τις 17:00 έως τις 22:00:

Έκθεση φέτας - Κεντρική πλατεία Ελασσόνας
Τυροκόμοι, κτηνοτρόφοι, επιχειρήσεις εξοπλισμού και αναλωσίμων φέτας και γάλακτος θα παρουσιάζουν τα προϊόντα τους. Ο στόχος είναι η δικτύωση μεταξύ όλων όσων εμπλέκονται στην παραγωγική αλυσίδα της φέτας, αλλά και των αρμοδίων, των σχετικών επαγγελματικών φορέων, των διαφόρων οργανισμών και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και η ανάπτυξη συνεργιών και συνεργασιών.

Έκθεση - Πωλητήριο φέτας και τοπικών προϊόντων που συνδυάζονται με την φέτα - Κεντρική πλατεία Ελασσόνας
Παραγωγοί τυροκομικών και άλλων τοπικών προϊόντων θα πωλούν τα προϊόντα τους και παράλληλα θα παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζονται με την φέτα.

Ο «Δρόμος της Φέτας στην Ελασσόνα»
Μία εκδρομική εμπειρία για όλους τους επισκέπτες της διοργάνωσης.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης ειδικής εκδήλωσης ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να ξεναγηθεί τα πιο γραφικά σημεία της Ελασσόνας και του Ολύμπου (Περιοχή Ονομασίας Προέλευσης της φέτας) και να επισκεφθεί τα ονομαστά τυροκομεία, να δοκιμάσει την αγαπημένη του φέτα στον χώρο που παράγεται και να γνωρίσει τους ανθρώπους που την φτιάχνουν.

Πληροφορίες: κ. Μπέλτσιος Σπύρος 6988 687722

Έκθεση χαρακτικής - Ex Libris - Αίθουσα ΔΕΥΑ Ελασσόνας
Την έκθεση χαρακτικής – Ex Libris με θέμα «Το ελληνικό τυρί φέτα και η σημασία της στην διατροφική και την πολιτιστική της διαδρομή», θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν οι επισκέπτες της Πανελλήνιας Διοργάνωσης «ΦΕΤΑ 2018». Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περισσότερα από 100 έργα από 40 καλλιτέχνες από 20 χώρες παγκοσμίως. Τα έργα είναι κάθε μορφής χαρακτικής, ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λινοτυπίες, aquatints και μεταξοτυπίες, έργα που δουλεύτηκαν με μεράκι από καλλιτέχνες από χώρες όπως η Αυστραλία, η Χιλή, το Μεξικό και την Ιαπωνία. Τα έργα αυτά δωρίστηκαν από τους δημιουργούς τους, στον Δήμο Ελασσόνας το 2008, όταν απευθυνόμενος στην Διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα των χαρακτών, διοργάνωσε την 1η διεθνή έκθεση χαρακτικής ex-libris με τίτλο «Από τον Κύκλωπα Πολύφημο έως σήμερα».

ΦΕΤΑ 2018 – Με την υποστήριξη του Ράδιο Ελασσόνα 88.4

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

10:00 – 17:00
Συνέδριο «Φέτα 2018 –Προκλήσεις και προοπτικές»
Αίθουσα Θεάτρου «ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ»

Ο στόχος του συνεδρίου είναι να αναλύσει όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την πορεία της Φέτας προς τις διεθνείς αγορές, αλλά και να αναδείξει τις τεράστιες προοπτικές για την τοπική και εθνική οικονομία από την ορθολογική διαχείριση των δυναμικών προϊόντων της ελληνικής γης. Παράλληλα το συνέδριο στοχεύει στη δικτύωση μεταξύ όλων όσων εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης της φέτας, αλλά και των αρμοδίων Υπουργείων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των σχετικών επαγγελματικών φορέων, την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας από Ελλάδα αλλά και από Ιταλία και Γαλλία, αναφορικά με την φέτα και ανάπτυξη συνεργιών και συνεργασιών για την προώθηση της.

18:00 – 18:30
Τελετή Εγκαινίων Πανελλήνιας Διοργάνωσης «ΦΕΤΑ 2018»
Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας


Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικόλαος Ευαγγέλου θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της έκθεσης παρουσία των επίσημων καλεσμένων αναλύοντας τους στόχους της διοργάνωσης, αλλά και την συνεισφορά του κλάδου στην Εθνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

18:30 – 22:00
Η φέτα ταξιδεύει στη Γαλλία
Κεντρική πλατεία Ελασσόνας

Η Γαλλική Πρεσβεία θα παρουσιάσει μια ειδική εκδήλωση «Η φέτα ταξιδεύει στη Γαλλία» στην οποία ο σεφ της Γαλλική Πρεσβείας, Jean-Marie Hoffmann, θα παρουσιάζει στο κοινό, γευστικές προτάσεις που συνδυάζουν την φέτα με την γαλλική γαστρονομία. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν δωρεάν τις γευστικές προτάσεις του αλλά και οι παραγωγοί φέτας μέσω της εκδήλωσης αυτής θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν ιδέες για την προώθηση της φέτας στη Γαλλία.

18:30 – 22:00
Συνταγές μαγειρικής με φέτα
Κεντρική πλατεία Ελασσόνας

H Αναγνωρισμένη σεφ Σταμούλου Ιωάννα θα μαγειρέψει μαζί με το κοινό παρουσιάζοντας συνταγές, καθώς και την μεθοδολογία παρασκευής εδεσμάτων με βασικό υλικό την φέτα.

19:00 – 20:30
Μουσική και Φέτα – Φιλαρμονική Δήμου Ελασσόνας
Κεντρική πλατεία Ελασσόνας


Η φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας θα ταξιδέψει τους επισκέπτες στους δρόμους της φέτας στην Ελασσόνα.

22:00 - 24:00
Κεντρική συναυλία - Υπαίθριος χώρος της πλατείας παραπλεύρως της Αίθουσας Θεάτρου Δημάρχου ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ

Οι δύο σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού, ο Σταύρος Ξαρχάκος και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη παρουσιάζουν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Με την υποστήριξη του Ράδιο Ελασσόνα 88.4

Τιμή εισιτηρίου: 10,00€

ΦΕΤΑ 2018 – Με την υποστήριξη του Ράδιο Ελασσόνα 88.4

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

12:00 – 14:00

Ημερίδα: «Πωλήσεις, συσκευασία και διείσδυση της Φέτας σε νέες αγορές»
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου

Οι συνεχόμενες αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες παγκοσμίως επιτάσσουν προσαρμογή και της παραγωγής.

Νέες διατροφικές συνήθειες, αυξανόμενη οικολογική συνείδηση και συμπεριφορά επιβάλλουν διαφορετικές αντιλήψεις από τις συνδυαστικές δράσεις πωλήσεων μέχρι τα επαναχρησιμοποιούμενα υλικά των συσκευασιών. Η Φέτα στη διεθνή αγορά οφείλει να ακολουθήσει τις σύγχρονες ανάγκες και στην ημερίδα θα αναδειχθούν οι νέες τάσεις στην προώθηση των πωλήσεων, στα υλικά των συσκευασιών και στους τρόπους διείσδυσης σε νέες αγορές.

18:00 – 20:00
Β2Β Συνάντηση «Συνεργασία παραγωγών και εξαγωγές»
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου

Στην δράση αυτή, οι παραγωγοί της φέτας θα έρθουν σε επαφή με επιχειρήσεις και φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού που ασχολούνται με τις εξαγωγές. Ο στόχος είναι η ανάπτυξη συνεργασιών προκειμένου να υποστηριχθεί περαιτέρω η παραγωγή και εξαγωγή της φέτας, καθώς και οι διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό.

Στη δραστηριότητα θα συμμετέχουν επιχειρήσεις άλλων χωρών (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία) που ασχολούνται με την διακίνηση τυροκομικών προϊόντων και Ελληνικές επιχειρήσεις φέτας. Στην συνάντηση αυτή θα συζητηθούν:

• Ανάπτυξη συνεργασιών στην παραγωγή και εξαγωγή της φέτας
• Εμπειρία στις επιτυχημένες εξαγωγές από το εξωτερικόκαι καλές πρακτικές
• Παρουσίαση διεθνών εκθέσεων στο εξωτερικό και προϋποθέσεις συμμετοχής

17:00 – 22:00
Η φέτα ταξιδεύει στην Ιταλία
Κεντρική πλατεία Ελασσόνας

Εξειδικευμένος σεφ θα παρουσιάσει στο κοινό, γευστικές προτάσεις που συνδυάζουν την φέτα με την Ιταλική γαστρονομία. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν δωρεάν τις γευστικές προτάσεις του αλλά και οι παραγωγοί φέτας μέσω της εκδήλωσης αυτής θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν ιδέες για την προώθηση της φέτας στην Ιταλία.

17:00 – 22:00
Γευσιγνωσία Φέτας
Κεντρική πλατεία Ελασσόνας

Πώς αναγνωρίζω γευστικά την καλή φέτα; Στη συγκεκριμένη δράση γευσιγνωσίας, οι ειδικοί κ. Γιώργος Παλησίδης, κ. Κωνσταντίνος Βράκας και κ. Νίκος Γκονέλας, θα αποκαλύψουν στο κοινό τα μυστικά γευστικά χαρακτηριστικά της φέτας, δίνοντας τους την ευκαιρία να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν γευστικά την καλή φέτα. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί Διαγωνισμός μαγειρικήςστον οποίο θα συμμετέχουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Ελασσόνας με φαγητά βασισμένα στη φέτα.

19:00 – 20:30
Μουσική και Φέτα - Φιλαρμονική Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
Κεντρική πλατεία Ελασσόνας

Η φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας θα ταξιδέψει τους επισκέπτες στους δρόμους της φέτας στην Ελασσόνα.

22:00 - 24:00
Συναυλία έντεχνης & λαϊκής μουσικής
Κεντρική πλατεία Ελασσόνας

Έντεχνη Λαϊκή βραδιά με συμμετοχές από καλλιτέχνες της Ελασσόνας. Είσοδος ελεύθερη


ΦΕΤΑ 2018 – Με την υποστήριξη του Ράδιο Ελασσόνα 88.4

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ημερίδα: «Η συμβολή της Φέτας στην Ελληνική Τουριστική Βιομηχανία»
Αίθουσα Θεάτρου «ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ»

α) Φέτα και ξενοδοχειακός κλάδος

Στην ειδική εκδήλωση «Φέτα και ξενοδοχειακός κλάδος» θα παρουσιαστούν έξυπνες λύσεις για brunch με βασικό συστατικό την φέτα από ειδικούς σεφ, το πρόγραμμα «Ελληνικό πρωινό» καθώς και οι απαιτήσεις και προϋποθέσεις προμήθειας προϊόντων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ο στόχος θα είναι η φέτα να αποκτήσει κυρίαρχη θέση στο πρωινό που παρέχουν τα ξενοδοχεία στους πελάτες τους.

β) Ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού: «Οι δρόμοι της Φέτας»
Η Ειδική εκδήλωση: «Οι δρόμοι της Φέτας» έχει ως στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξητουριστικών πακέτων με κεντρικό θέμα την φέτα, τα οποία θα προωθηθούν με την βοήθεια των τουριστικών πρακτόρων – μελών της FedHATTA που θα συμμετέχουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Η συμμετοχή φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, τυροκόμων και τουριστικών πρα κτόρων θα διασφαλίσει την δημιουργία των «Δρόμων της Φέτας» που θα αποτελέσει μια ακόμα πρόταση γαστρονομικού
τουρισμού για την χώρα μας.

14:00 – 16:00
Ημερίδα: «Νέα επιχειρηματικότητα - Είσοδος νέων επιχειρηματιών στο κλάδο της φέτας»
Αίθουσα Θεάτρου «ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ»

Στην ημερίδα, ειδικοί του κλάδου της φέτας θα δώσουν συμβουλές στους νέους επιχειρηματίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να γίνουν παραγωγοί φέτας ή γαλακτοπαραγωγοί. Ο στόχος της ημερίδας είναι να κινητοποιήσει τους νέους επιχειρηματίες στην παραγωγή και διάθεση γαλακτοκομικών προϊόντων και της φέτας.

Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν οι παγκόσμιες τάσεις, η ανάλυση των αγορών φέτας, οι χρηματοδοτήσεις νέων επιχειρήσεων από Κρατικές ή Ευρωπαϊκές ενισχύσεις, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για την παραγωγή της φέτας & του γάλακτος. 


12:00 – 14:00
Ειδική εκδήλωση: «Η διατροφική αξία της φέτας»
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου

Το φτηνό και η κακής ποιότητας τυρί, έχουν επίπτωση στον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να ξοδεύεις πιο λίγα για να φας και πιο πολλά για να γιατρευτείς. Η γνώση είναι το ήμισυ του παντός και εδώ, θα υπάρχει πολύ υλικό για γνώση! Στην ειδική αυτή εκδήλωση, το
κοινό θα έχει την δυνατότητα να μάθει τα πλεονεκτήματα της φέτας στην διατροφή, καθώς και γιατί να επιλέγουν φέτα και όχι λευκό τυρί.

19:00 – 20:30
Μουσική και Φέτα – Φιλαρμονική Τυρνάβου
Κεντρική πλατεία Ελασσόνας

Η φιλαρμονική Τυρνάβου θα ταξιδέψει τους επισκέπτες στους δρόμους της φέτας στην Ελασσόνα.


22:00 – 24:00
Συναυλία με άρωμα παράδοσης με τους "SAMOLAday"
Κεντρική πλατεία Ελασσόνας

Μουσική Βραδιά με άρωμα παράδοσης από το 9μελές συγκρότημα "SAMOLAday".
Οι "SAMOLAday" υπόσχονται ένα γλέντι από αυτά που μόνο εκείνοι ξέρουν να δημιουργούν! Είσοδος ελεύθερη - Με την υποστήριξη του Ράδιο Ελασσόνα 88.4

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.