Header Ads

Εγκρίθηκε το δάνειο-Ευαγγέλου: Ξεκινάμε διακοπές νερού-Πασχόπουλος: Δυστυχώς θα χρειαστείτε και άλλο!

Εγκρίθηκε τελικά το δάνειο για τη ΔΕΥΑ Ελασσόνας, αφού η δημοτική επιχείρηση του Δήμου ζήτησε χρηματοδότηση από πέντε τράπεζες, με την Συνεταιριστική Θεσσαλίας να της εγκρίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ Ανέστης Σερετίδης πριν την εισήγηση και το αίτημα του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης προς το σώμα, στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ελασσόνας τόνισε: «Ακούστηκαν ανακρίβειες την προηγούμενη φορά από τον κ. Καστανάρα που είπε ότι όλα βαίνουν καλώς στις πληρωμές της ΔΕΥΑ προς τους υπαλλήλους μέσω τραπέζης, όμως υπήρχαν πληρωμές και μισθοδοσίες που καθυστερούσαν να γίνουν λόγω των κατασχέσεων» ενώ ο Δήμαρχος Νίκος Ευαγγέλου συμπλήρωσε: «Ακούστηκε εδώ μέσα ότι υπήρχαν χρήματα στη ΔΕΥΑ πέραν της κατάσχεσης και ότι πληρώνεται το προσωπικό κανονικά. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι τον τελευταίο μήνα Ιούνιο, έχει καθυστερήσει η πληρωμή του προσωπικού και μέχρι τώρα παραμένει απλήρωτο, για τον τελευταίο μήνα μισθοδοσίας. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ επί μήνες πλήρωνε έναντι και χωρίς να εξοφλεί τελείως τους υπαλλήλους».

Εκεί ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Πασχόπουλος ρώτησε: «Πόσα λεφτά κατασχέθηκαν» με τον Δήμαρχο Νίκο Ευαγγέλου να ανταπαντά: «101.000 ευρώ συν 20.000 ευρώ συν 105.000 ευρώ, σύνολο στα 226.000 ευρώ» με τον Ανέστη Σερετίδη να συμπληρώνει: «Οι πρώτες δύο κατασχέσεις έχουν πληρωθεί» ενώ ο πρώην δήμαρχος επέμενε: «Πόσα λεφτά είναι στο ταμείο» με τον κ. Σερετίδη να ανταπαντά: «Έχουν παρθεί 136.000 ευρώ και έχουμε 40.000 ευρώ ακόμα δεσμευμένα». Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ μίλησε για τον Νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας στη ΔΕΥΑ που σύμφωνα με τον Νόμο θα δημιουργηθεί κάτι που εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα, όμως σύμφωνα με τον πρώην Δήμαρχο Γιώργο Πασχόπουλο για να βρεθεί τρόπος να επιβιώσει και να λειτουργήσει οικονομικά, πρέπει να κινηθεί με διαφορετικό τρόπο από ότι η ΔΕΥΑ: «Δεν θέλω να ξαναπώ ότι η ΔΕΥΑ βουλιάζει, δεν οδηγούν και πουθενά οι εντάσεις πια εδώ μέσα. Που βρισκόμαστε από πλευρά εισπράξεων; Γνωρίζετε; Θέλετε δύο ανθρώπους στα οικονομικά και υπεύθυνους στα τεχνικά, στον νέο οργανισμό. Τα οικονομικά της ΔΕΥΑ δεν μας επιτρέπου να κάνουμε αυτά τα πράγματα».

Ο Ανέστης Σερετίδης τόνισε: «Έχετε δίκιο ότι αυτήν τη στιγμή για να λειτουργήσει ο εν λόγω θεσμός, απαιτούνται όλα τα παραπάνω. Όμως είναι το πρώτο εργαλείο για να κάνεις μια πρόσληψη» ενώ ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου τόνισε: «Το ευχάριστο είναι ότι με το καινούργιο πρόγραμμα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα πάντα για τα οικονομικά της ΔΕΥΑ. Δόθηκε η δυνατότητα να πληρώνουν οι πολίτες και σε τραπεζικούς λογαριασμούς, άρα αλλάξαμε και τον τρόπο εισπραξιμότητας. Βρισκόμαστε στην θετική κατεύθυνση για να έχουμε μόνιμο προσωπικό. Η μόνιμη πληγή, είναι το εισπρακτικό. Θα ξεκινήσουμε διακοπές σε όσους έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν. Δεν είναι ευχάριστο αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τη ΔΕΥΑ Ελασσόνας».

Ο Ανέστης Σερετίδης ανέλυσε τους όρους του δανείου για τη ΔΕΥΑ από την Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας: «Μετά τις κατασχέσεις και με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, να συνάψουμε δάνειο, για να συνεχίσουμε την ομαλή πορεία, ώστε να πληρωθούν οι υπάλληλοι και οι προμηθευτές και με τις ανάγκες υπεραυξημένες λόγω της καλοκαιρινής περιόδου, ενημερώσαμε αρχικά πέντε τράπεζες, για δάνειο του ποσού των 300.000 ευρώ. Η τράπεζα που ανταποκρίθηκε είναι η Συνεταιριστική Θεσσαλίας, με επιτόκιο 5,9% μαζί με τον φόρο, με περίοδο χάριτος 18 μηνών, όπου για έξι τρίμηνα θα πληρώσουμε 425.000 ευρώ, για τα υπόλοιπα δέκα τρίμηνα 332.000 ευρώ και θα έχουμε στα τέσσερα έτη μια επιβάρυνση του ποσού των 50.000 ευρώ. Δεν είναι στόχος μας να το πάμε μέχρι τέλους. Θα κοιτάξουμε να το συμμαζέψουμε νωρίτερα. Οι οφειλές είναι 2,5 εκατομμύρια αυτήν τη στιγμή στη ΔΕΥΑ».

Ο Γιώργος Πασχόπουλος ρώτησε εάν προτάθηκε στον κ. Σερετίδη σε κάποια δίκη, να γίνουν ρυθμίσεις με τις εν λόγω εταιρείες που προχώρησαν σε κατασχέσεις με τον Ανέστη Σερετίδη να το αρνείται και με τον πρώην δήμαρχο να ρωτά: «Έχουμε λογαριασμό ήδη ανοίξει στην Συνεταιριστική αν θυμάμαι καλά; Έχουμε χρήματα μέσα» με τον Νίκο Ευαγγέλου να απαντά: «Ναι έχουμε ένα ποσό των 200.000 ευρώ και τα έχουμε ανοιχτά τα χρήματα, ενώ το επιτόκιο κατάθεσης είναι στο 1,8%, πολύ υψηλό για την εποχή» με τον επικεφαλή της «Ολύμπου Πολιτείας» να ανταπαντά: «Μας έδωσαν επιτόκιο δανεισμού 5,9%, όταν μικρές επιχειρήσεις παίρνουν 3% επιτόκιο δανεισμού. Δεν θα μας φτάσουν τα 300.000 ευρώ. Έχουμε άλλη ρύθμιση στη ΔΕΗ από τη ΔΕΥΑ, πέραν των 200.000 ευρώ;» με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ να ξεκαθαρίζει: «Μία ρύθμιση 45.000 ευρώ και έχει πληρωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό». Στη συνέχεια ο Γιώργος Πασχόπουλος ρώτησε: «Στην Εταιρεία του Βιολογικού Καθαρισμού τι χρωστάμε» με τον Δήμαρχο να απαντά: «250.000 ευρώ χρωστάμε» και τότε ο πρώην Δήμαρχος τοποθετήθηκε λέγοντας: «Στους ανθρώπους με τις βλάβες χρωστάμε, σε προμηθευτές χρωστάμε, σε εταιρείες χρωστάμε. Μετά από λίγο καιρό πάλι δάνειο θα θέλουμε. Μόνο 700.000 ευρώ θέλουν τρεις προμηθευτές. Έρχονται και εκλογές. Κάποιοι δεν θα το τολμήσουν, να πάνε σε αυστηρά εισπρακτικά μέτρα γιατί υπάρχει και το πολιτικό κόστος. Οι εισπράξεις είναι χαμηλά».

Ο Ανέστης Σερετίδης αντέδρασε λέγοντας: «Αν δεν είχαν γίνει οι κατασχέσεις, θα πληρώναμε και τους υπόλοιπους» ενώ ο Νίκος Ευαγγέλου συμπλήρωσε: «Θα κάνουμε διακοπές νερού. Η διάθεσή μας είναι να μαζέψουμε χρήματα. Δεν κάναμε μέχρι τώρα διακοπές. Είναι η αλήθεια. Όμως μαζέψαμε παλιές οφειλές. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε σε διακοπές».

Ο Στάθης Ψωμιάδης αρνήθηκε να ψηφίσει το δάνειο λέγοντας: «Το δάνειο αυτό επιβαρύνει τους πολίτες, την ώρα που έχουμε ήδη 2,5 εκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτες οφειλές. Είναι άχαρο, για τον Δήμαρχο να κόψει το νερό, όταν εμείς όμως δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και όταν θα υπάρχουν και 50.000 τόκοι επιπλέον, ε τότε δεν μπορώ να συμφωνήσω σε ένα τέτοιο δάνειο, διότι ο κόσμος θα το πληρώσει πάλι και αυτό. Όταν κάποιος δεν είναι συνεπής, να κοπεί το νερό και να βρεθούν τρόποι να μαζευτούν τα 2,5 εκατομμύρια. Κοινωνική ευαισθησία όλοι έχουμε αλλά να τηρούνται από όλους. Να μην πληρώνουν πάντα οι συνεπείς». Ο αναπληρωτής Δημάρχου Διονύσης Μπαλούκας τόνισε: «Δεν θα διαφωνήσω με τον κ. Ψωμιάδη όμως είναι λάθος να ζητάει από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ να μαζέψει 2,5 εκατομμύρια, όταν και επί προηγούμενης δημοτικής αρχής, το ποσό ήταν τεράστιο στις ανείσπρακτες οφειλές».

Ο Ανέστης Σερετίδης ανέφερε: «Μέχρι το Μάρτιο είχαμε χίλιους διακανονισμούς, με τις προκαταβολές τους, με τα συνεχή τηλεφωνήματα από εμάς. Υπήρχε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και είναι πολύ παλιό, το οποίο μπορεί και να μην εισπραχτεί ποτέ».

Ο Γιώργος Πασχόπουλος ανέφερε: «Όλοι οι δήμαρχοι και τουλάχιστον εγώ σαν Δήμαρχος, ήξερα τι γινόταν στην ΔΕΥΑ. Ο κ. Γαλάνης μου έδειχνε μια φορά την εβδομάδα όλα τα στοιχεία από εισπράξεις νέες και παλαιές. Καλοπροαίρετη συμπεριφορά από όλους μας για να βγει άκρη και αλλαγή τρόπου εισπραξιμότητας στην ΔΕΥΑ. Πιο αυστηροί κανονισμοί. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος συμπεριφοράς της ΔΕΥΑ. Σας το έχω ξαναπεί τόσες φορές και δεν θέλετε να το καταλάβετε».

Ο Δήμαρχος απάντησε: «Η ΔΕΥΑ Λάρισας πάνω από 100 ευρώ, κόβει το νερό, για αυτό είναι πρώτη εισπρακτική δύναμη στην Ελλάδα».

Στη ψηφοφορία η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής Ευαγγέλου ενέκρινε το δάνειο των 300.000 ευρώ, η αντιπολίτευση Πασχόπουλου καταψήφισε ενώ σύσσωμη η υπόλοιπη αντιπολίτεση Βαρνά-Γκουνού-Αβρανά και οι ανεξάρτητοι Καστανάρας-Προβίδα δεν έδωσαν καν το παρόν στην συνεδρίαση.

Επιμέλεια: Αντώνης Λιάνος
Πηγή: elassona-city.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.