Header Ads

Εκλεψαν 15 τόνους αρνιά και 66 τόνους κάστανα σε Ελασσόνα και Αγιά

Αγροτικοί συνεταιρισμοί, ιδιώτες αλλά και επιχειρηματίες είναι – σύμφωνα με πολύμηνη έρευνα της Υπ. Ασφάλειας Λάρισας - τα θύματα «Ρουμάνων» απατεώνων που αποσπώντας βρώσιμα προϊόντα και κρέατα, φέρεται πως εξοικονόμησαν περισσότερα από 800.000 ευρώ, μεταπωλώντας τα κλεμμένα προϊόντα μέσα από εταιρείες – «βιτρίνες».

Η δράση των 14 απατεώνων, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", ξεπέρασε και τα σύνορα αφού, εξαπατώντας Έλληνα αντιπρόσωπο, «αγόρασαν» κρέατα ακόμη από τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Εδρασαν κυρίως στην Ελλάδα, ενώ στη Λάρισα εξαπάτησαν εταιρεία της Αγιάς κλέβοντας τρία φορτία με 66 τόνους κάστανα, αλλά και
15 τόνους σφάγια από εταιρεία της Ελασσόνας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόνο από μια εταιρία της Αθήνας, οι απατεώνες απέσπασαν 66 τόνους διαφόρων τυριών (αξίας 292.000 ευρώ) ποσότητα των οποίων μεταπωλήθηκε σε διάφορες εταιρίες της Λάρισας όπως προκύπτει από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών.

Τον Οκτώβριο του 2017 κατάφεραν να εξαπατήσουν εταιρία που εδρεύει σε χωρίο της Αγιάς, αποσπώντας τρία φορτία κάστανα, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνούσε τις 236.000 ευρώ.

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2018 εξαπάτησαν εταιρία που εδρεύει στην Ελασσόνα, απέσπασαν 15 τόνους σφαγίων-αρνιών (αξίας 79.000) και μέσω του εμπορικού αντιπροσώπου εξαπάτησαν γαλλική εταιρία από την οποία απέσπασαν άλλους 11 τόνους σφαγίων-βοοειδών (αξίας 49.000 ευρώ).

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι εκτός από τις 6 απάτες, καταγράφηκαν άλλες 14 απόπειρες εξαπάτησης. Μεταξύ των οποίων, σε κτηνοτροφικό συνεταιρισμό χωριού της Ελασσόνας, σε αγροτικό συνεταιρισμό της Αγιάς αλλά και σε συνεταιρισμούς ή επιχειρήσεις της Νάουσας των Χανίων, της Λέσμου του Ρεθύμονυ κ.α.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, η δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες σε βάρος επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια, αποκομίζοντας μεγάλες ποσότητες βρώσιμων προϊόντων.

Εξιχνιάσθηκαν συνολικά είκοσι (20) περιπτώσεις, από τις οποίες οι έξι τετελεσμένες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος (14) μελών της οργάνωσης, ηλικίας από 33 έως 54 ετών, για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης και της πλαστογραφίας.

Μέχρι στιγμής έχουν εξακριβωθεί τα στοιχεία ταυτότητας δέκα (10) ατόμων, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να ταυτοποιηθούν και οι άλλοι τέσσερις συνεργοί τους.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης και τη διακρίβωση της παράνομης δραστηριότητας των μελών της, προηγήθηκε εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας διασταυρώθηκαν, αξιολογήθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν.

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι ανωτέρω δράστες, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2016, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό την εξαπάτηση επιχειρήσεων ανά την επικράτεια.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, αρχικά επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με επιχειρήσεις εμπορίας βρώσιμων προϊόντων ή εμπορικούς αντιπροσώπους ανάλογων εταιρειών και παρουσιαζόμενοι ως εκπρόσωποι υπαρκτών εταιρειών με έδρα το εξωτερικό, εκδήλωναν ενδιαφέρον για αγορά μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων.

Στη συνέχεια, προκειμένου να πείσουν για τη φερεγγυότητά τους, συνέχιζαν την επικοινωνία με τα υποψήφια θύματά τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την περαιτέρω διευθέτηση των λεπτομερειών της συμφωνηθείσας αγοραπωλησίας.
Ως προς την καταβολή του συμφωνηθέντος αντιτίμου και την επίτευξη της αγοραπωλησίας, είτε έπειθαν τους εκπροσώπους των εν λόγω εταιρειών να δεχθούν πίστωση, είτε απέστελλαν, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πλαστό αποδεικτικό μεταφοράς χρημάτων (έμβασμα), ως προκαταβολή.

Ακολούθως, αφού παραλάμβαναν τις συμφωνηθείσες ποσότητες εμπορευμάτων από τις εγκαταστάσεις της εκάστοτε εταιρείας που εξαπατούσαν με φορτηγά αυτοκίνητα, τα μετέφεραν σε αποθηκευτικούς χώρους και στη συνέχεια τα διέθεταν προς πώληση σε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Για τις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες με τα υποψήφια θύματά τους χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε στοιχεία υπηκόων τρίτων χωρών ή τηλεφωνικές συνδέσεις εταιρειών του εξωτερικού, ενώ χρησιμοποιούσαν λογισμικά συστήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν την ανωνυμία τους στο διαδίκτυο.

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατά το χρονικό διάστημα από (17-05-2017) έως (02-03-2018) προέβησαν σε συνολικά (20) περιπτώσεις απάτης σε βάρος επιχειρήσεων, από τις οποίες (6) τετελεσμένες και (14) σε απόπειρα, αποσπώντας μεγάλες ποσότητες βρώσιμων προϊόντων, συνολικής αξίας άνω των (800.000) ευρώ.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Πηγή: Έντυπη έκδοση Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.