Header Ads

38 οι υδρονομείς φέτος για τον Δήμο Ελασσόνας-Προβληματισμός για το αν πρέπει να αυξηθεί η τιμή του νερού

Την ανακοίνωση για το πόσοι υδρονομείς θα στελεχώσουν το δυναμικό του Δήμου Ελασσόνας ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος στην περιοχή της Ποταμιάς Γιάννης Σαπουνάς τονίζοντας πως θα είναι 38 στον αριθμό για όλη την επαρχία.

«Με τι κριτήρια;» ρώτησε ο Στάθης Ψωμιάδης από την αντιπολίτευση «επιλέχτηκαν οι υδρονομείς» με τον Γιάννη Σαπουνά να ανταπαντά: «Η δέουσα εμπειρία και πάντα με βάση την συνεργασία με τους τοπικούς προέδρους».

Ο Γιώργος Πασχόπουλος τοποθετήθηκε: «Είναι λίγες οι αιτήσεις που έγιναν όπως μας είπατε, μόλις 48. Μικρό επίσης το χρονικό διάστημα για να κατατεθούν. Δεν πρόκειται αρδευτικά να καλυφθούν τα χωριά με δίωρα και τρίωρα. Δεν θα καλυφθούν ούτε τα έσοδα».

Ο Γιάννης Σαπουνάς ανταπάντησε: «Τα προηγούμενα χρόνια με πλήρη απασχόληση, με 5άμηνα, είχαμε φτάσει τα 195.000 σε έξοδα και με τις ασφαλιστικές εισφορές των υδρονομέων. Δεν συμφέρει. Τώρα με μόνο 64.000 ευρώ, μπορούμε πιο οικονομικά να ανταπεξέλθουμε».

Ο Γιώργος Πασχόπουλος αναρωτήθηκε: «Για 250 ευρώ το μήνα ποιος να έρθει; Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο» με τον Γιάννη Σαπουνά να συμφωνεί και να επισημαίνει: «Από το να μην υπάρχουν όμως καθόλου υδρονομείς, θα υπάρχουν τουλάχιστον κάποιοι υπεύθυνοι για τους αγρότες».

Ο Βασίλης Βαρνάς τόνισε: «Αν θυμάμαι καλά ο στόχος ήταν και πέρυσι ο ίδιος, όταν ρώτησα τον Δήμαρχο και μου απάντησε, να μειωθεί η δαπάνη. Δεν φτανει όμως μόνο αυτό. Αντί λοιπόν να κάτσουμε και να δούμε διεξοδικά τα κίνητρα για τους υδρονομεις και τον στόχο που πρέπει να θεσει ο δήμος ωστε να έρθουν έσοδα, εμείς πάμε απλά να μειώσουμε τις δαπάνες; Μειώνουμε τις ώρες, μειώνουμε τους υδρονομείς, αδιαφορώντας αν τα παραπάνω θα φέρουν αποτέλεσμα στην πράξη. Αυτό που θα καταφερουμε στο τέλος θα είναι να χειροτερεψει η σχέση έσοδα–έξοδα όπως συμβαίνει τέσσερα χρόνια συνεχώς, δηλαδή τα έσοδα θα μειωθούν, τα έξοδα θα αυξηθούν και πάλι τα ίδια θα εχουμε. Έπρεπε να καθίσουμε να δούμε πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των υδρονομέων και πως θα πάμε να αυξήσουμε τα έσοδα. Ο Δήμος πρεπει να λειτουργεί ανταποδοτικα, ειδάλλως κάποια στιγμή θα καταρευσει. Να μειώσουμε απλά το προσωπικό, τις ώρες και πως θα διασφαλιστουν τα έσοδα του δήμου στις ώρες που δεν θα υπάρχει υδρονομεας. Πρέπει να εξετασθεί πιο διεξοδικά το θέμα και να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.Ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου ανέφερε: «Ποιο είναι το εφικτό σε μια τέτοια οικονομική περίοδο είναι το ζήτημα. Το να βάλουμε αύξηση στο νερό είναι το μόνο εύκολο. Συμφωνώ ότι πρέπει να αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική».


Ο Βαρνάς ανταπάντησε: «Δεν μίλησα για αύξηση Δήμαρχε. Πρέπει να εξαντλήσετε όλες τις περιπτώσεις προτού πάτε στην αύξηση. Ρωτάω τον κ. Σαπουνά: Αν βέβαια γνωριζει «Πόσες χιλιάδες κυβικά έχουν καταναλωθεί συνολικά στην άρδευση πέρυσι; Πόσα στρέμματα ποτίστηκαν με βάση αυτά τα κυβικά; Το γνωρίζετε; Έχουμε τέτοια δεδομένα; Οφείλουμε να ελέγξουμε τι συμβαίνει. Αυτό που σας λέω, αποδεικνύεται και από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Εάν δεν συλλέξουμε τέτοια δεδομένα, πως θα αξιολογήσουμε την κατάσταση ώστε να λύσουμε το πρόβλημα; Πως θα βρουμε που βρίσκεται το πρόβλημα; Εδώ οφείλουμε να βελτιώσουμε τη διαφορά κόστους-εσόδων. Τα αξιολογήσατε Δήμαρχε τα δεδομένα που έχετε;»
Ο Νίκος Ευαγγέλου ρώτησε: «Ναι τι προτείνετε εσείς;» με τον Βασίλη Βαρνά να απαντά: "Σας εξήγησα. Αξιολογείστε τα δεδομένα και τα στοιχεία που έχετε τεσσερα χρόνια τώρα και βρείτε τι φταίει. Δεν μπορεί π.χ. 1000 κυβικα νερό να ποτισουν π.χ. 10.000 στρεμματα...κατι συμβαίνει".

Ο Γιάννης Σαπουνάς είπε: «Το 30% από την κατανάλωση νερού φαίνονται στο ηλεκτρονικό σύστημα. Ένα ακόμα ποσοστό 30% θα μπει σύντομα στο σύστημα. Κάθε χρόνοι οι αιτήσεις άρδευσης στα χωριά ελέγχονται από τους προέδρους και χρεώνονται στον κάθε καταναλωτή στο ΑΦΜ του. Δεν χάνονται τα λεφτά».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Λέκκας ανέφερε: «Με 0,06 στο νερό δεν γίνεται να πάμε μπροστά. Στον Τύρναβο είναι 0,22 και μπαίνουν μέσα. Η άρδευση βάζει μέσα τον δήμο. Θέλετε να το καταλάβετε; Άμα φοράνε όλοι παντελόνια ας ψηφίσουν τώρα την αύξηση. Σε δέκα χρόνια θα μας ευγνωμονούν».


Ο Δήμαρχος Νίκος Ευαγγέλου είπε: «Μονόδρομος η αύξηση του νερού. Όμως υπάρχει το κοινωνικό πρόσωπο ενός Δήμου απέναντι στην αγροτιά. Αντί να αυξήσουμε το νερό, μειώνουμε τις δαπάνες στους υδρονομείς».


Ο Νίκος Βακράτσας ξεκαθάρισε: «Διαφωνούμε με το ωράριο, με την μείωση των υδρονομέων και κάποιοι πρόεδροι δεν ενημερώθηκαν».


Πηγή: elassona-city.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.