Header Ads

Σύγκληση επιτροπής έρευνας & τεχνολογίας CERN

Ευρείας υποστήριξης από πολλούς βουλευτές Θεσσαλίας έτυχε η πρωτοβουλία του βουλευτή Λάρισας με το Κίνημα Αλλαγής, κ. Κώστα Μπαργιώτα, να ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας σε ειδική συνεδρίαση, μετά με την αναιτιολόγητη απόρριψη πρότασης του CERN για δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς. Στη Θεσσαλία έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ακυρώνεται μια πολυετής προσπάθεια από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, υπάρχει μελέτη του 2014 που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια, είχε εξασφαλισθεί οικόπεδο, έχει δεσμευθεί κονδύλι από το ΕΣΠΑ της τάξεως των 8-10 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και είχε υπογραφεί και Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και CERN. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο του 2017, παρόντος του ιδίου του Πρωθυπουργού, στο αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας όσο και ο δήμαρχος Λαρισαίων, ανέδειξαν την ανάγκη δημιουργίας ενός καινοτόμου ογκολογικού κέντρου. Το εγχείρημα αποτελεί πρόκληση για τη Θεσσαλία λόγω του δυνητικά αυξανόμενου αριθμού περιστατικών που θα εξυπηρετούνται, καλύπτοντας όχι μόνο τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα, αλλά και περιστατικά από όμορες χώρες.

Οι βουλευτές ευελπιστούν στην άμεση ανταπόκριση του Προέδρου της Επιτροπής, ώστε να τοποθετηθεί επίσημα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων στο κοινοβούλιο, καθώς οι αντικρουόμενες δηλώσεις και διαψεύσεις στα τοπικά ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει σύγχυση και απορίες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Καραναστάση Απόστολο

Θέμα: «Αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής σε ειδική συνεδρίαση σχετικά με την αναιτιολόγητη απόρριψη πρότασης του CERN για δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς»

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Ο εκσυγχρονισμός του χώρου της δημόσιας υγείας με την μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από το CERN θα έπρεπε να είναι διαρκές ζητούμενο. Τις τελευταίες ημέρες ερωτήματα και αναστάτωση έχει προκαλέσει η κυβερνητική απόφαση να μην συμμετάσχει η Ελλάδα στην κίνηση συνεργασίας βαλκανικών κρατών με την επωνυμία «South Eastern Europe», απέχοντας έτσι από τη διεκδίκηση σημαντικών τεχνολογικών υποδομών. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κ. Φωτάκης, χαρακτήρισε την ενδεχόμενη δημιουργία κέντρου πρωτονικής θεραπείας στην Ελλάδα «ανώριμο εγχείρημα στην παρούσα φάση» και η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει –μεταξύ άλλων- ότι «Η Ελλάδα δεν έχει απορρίψει πρόταση του CERN για τη δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς στην Ελλάδα, ούτε υπάρχει κάποια σχετική μελέτη από ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα της χώρας μας για τη δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης στη χώρα μας»
Ωστόσο, ο καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, κ. Ευάγ. Γαζής, διαψεύδει κατηγορηματικά τόσο τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κ. Φωτάκη, όσο και τη ΓΓΕΤ. Τονίζει ότι τον Οκτώβριο του 2017 δημιουργήθηκε στο CERN μια κίνηση συνεργασίας βαλκανικών κρατών με την επωνυμία «South Eastern Europe», προκειμένου να ενισχυθούν οι βαλκανικές χώρες σε θέματα υψηλής τεχνολογίας και κυρίως με την ανάπτυξη επιταχυντικού συστήματος για τη θεραπεία του καρκίνου με δέσμη πρωτονίων ή άλλων ιόντων, η οποία έχει αποβεί σωτήρια για τη θεραπεία των ασθενών. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε αυτή την κίνηση συνεργασίας από τη Γενική Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας και δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της και παραμένει παρατηρητής.
Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν εκπονήσει, από το 2014, τεχνική μελέτη σε μια εθνική προσπάθεια υλοποίησης ενός τέτοιου εθνικού προγράμματος με την συνεργασία και την ανάλογη υποστήριξη του Υπουργείου…». Όσον αφορά στον ισχυρισμό του Αναπληρωτή Υπουργού ότι «...το υψηλό κόστος της επένδυσης σε συνδυασμό με το πειραματικό ακόμη στάδιο της αποτελεσματικότητας και της περιορισμένης ευρύτητας εφαρμογών της συγκεκριμένης μεθόδου αποτελεί εγχείρημα ανώριμο στην παρούσα φάση…» απαντά ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα «αν ληφθεί υπόψη ότι η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αρχίσει να αναπτύσσεται από το 1944 και να θεραπεύει ασθενείς από το 1960, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα της επίσημης ιστοσελίδας Particle Therapy Co-Operative Group, https://www.ptcog.ch/ που εδρεύει στην Ελβετία (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ), όπου εμφανίζονται τα κέντρα και οι αντίστοιχες χώρες που α) ήδη λειτουργούν τέτοιες υποδομές, β) βρίσκονται σε υλοποίηση κατασκευής και γ) σε σχεδιασμό υλοποίησης».
Στη Θεσσαλία έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ακυρώνεται μια πολυετής προσπάθεια για τη δημιουργία ολοκληρωμένου ογκολογικού κέντρου με επίκεντρο την ανδρονική θεραπεία, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η μελέτη που αναφέρει ο κ. Γαζής εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια. Επίσης, είχε εξασφαλισθεί οικόπεδο, έχει δεσμευθεί κονδύλι από το ΕΣΠΑ της τάξεως των 8-10 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και είχε υπογραφεί και Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και CERN. Το εγχείρημα αποτελεί πρόκληση για τη Θεσσαλία λόγω του δυνητικά αυξανόμενου αριθμού περιστατικών που θα εξυπηρετούνται, καλύπτοντας όχι μόνο τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα, αλλά και περιστατικά από όμορες χώρες. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο του 2017, παρόντος του ιδίου του Πρωθυπουργού, στο αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας όσο και ο δήμαρχος Λαρισαίων ανέδειξαν την ανάγκη δημιουργίας ενός καινοτόμου ογκολογικού κέντρου.

Κύριε Πρόεδρε, κρίνω πως η ενημέρωση του ελληνικού κοινοβουλίου για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα είναι επιβεβλημένη. Για το λόγο αυτό, ζητώ να συγκληθεί άμεσα η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας σε ειδική συνεδρίαση και προτείνω ενδεικτικά να κληθούν 1) η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, 2) η Γενική Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Ματρώνα (Πατρίτσια) Κυπριανίδου, 3) ο καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, κ. Ευάγγελος Γαζής, 4) ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, 5) ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Απόστολος Καλογιάννης, 6) ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γεώργιος Χατζηγεωργίου, 7) ο Διευθυντής και Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», κ. Γεώργιος Νούνεσης, 8) ο καθηγητής και Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και πρωτεργάτης του εγχειρήματος, κ. Κωνσταντίνος Μαλίζος.

Θεωρούμε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία από το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων της Βουλής θα έχει απολύτως θετικό πρόσημο. Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας (Κίνημα Αλλαγής)

Μιχάλης Τζελέπης – Σερρών (Κίνημα Αλλαγής)

Ιωάννης Μανιάτης - Αργολίδας (Κίνημα Αλλαγής)

Μάξιμος Χαρακόπουλος – Λάρισας (ΝΔ)

Χρήστος Κέλλας - Λάρισας (ΝΔ)

Γιώργος Κατσιαντώνης – Λάρισας (Ανεξάρτητος)

Κώστας Σκρέκας – Τρικάλων (ΝΔ)

Χρήστος Μπουκώρος -Μαγνησίας (ΝΔ)

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.