Header Ads

Κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων για την κατάρρευση των τιμών στο γάλα και τη νοθεία στη φέτα

Προσφυγή στον εισαγγελέα για τη νοθεία στα προϊόντα φέτας ΠΟΠ και συλλαλητήριο στις 3 Μάιου αποφάσισαν οι κτηνοτρόφοι στη συνέλευση του Τυρνάβου, ως απάντηση στην κατάρρευση των τιμών στο γάλα, εκφράζοντας ταυτόχρονα αγανάκτηση για την έλλειψη ελέγχων από την πολιτεία και κραυγή αγωνίας για τον κλάδο. Παράλληλα οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι δεν έχει να προσφέρει κάτι αυτή τη στιγμή η συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Δεν ήταν λίγοι εξάλλου αυτοί που έκαναν λόγο για «μαφία» εταιρειών στο πρόβειο γάλα.

Οι κτηνοτρόφοι είναι πλέον αποφασισμένοι να λάβουν τις τύχες στα χέρια τους και να προχωρήσουν και σε κινητοποιήσεις , αλλά και νομική διεκδίκηση των δίκιων τους, αφού η κατάσταση στον κλάδο με τις αθρόες εισαγωγές και την κατακόρυφη πτώση των τιμών είναι δραματική…

Αυτό διαφάνηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο, όπου αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου στη Λάρισα στις 3 Μαΐου την ημέρα που θα διεξάγεται στην πόλη το συνέδριο του Αγροτικού Economist παρουσία και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου

Ταυτόχρονα κατατέθηκε η πρόταση από το βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ Γιώργο Κασαπίδη για προσφυγή τη Δευτέρα στον εισαγγελέα Λάρισας για τη νοθεία στη φέτα, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος θα κάνει παρέμβαση στον υπουργό Δικαιοσύνης. Ο κ. Κασαπίδης μίλησε με σκληρά λόγια για το κύκλωμα με τις εισαγωγές και τη νοθεία των μεγάλων εταιρειών γάλακτος χαρακτηρίζοντάς το ως «Κόζα Νόστρα». Οι κτηνοτρόφοι υπερθεμάτισαν μιλώντας ότι η Θεσσαλία έγινε η Κολομβία του πρόβειου γάλακτος, ενώ ο συνάδελφός του βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος μίλησε για πολιτικούς που έχουν «σπόνσορες» τις μεγάλες εταιρείες γαλακτοκομικών.

Το μεγάλο πρόβλημα με τη νοθεία στη φέτα εντοπίζεται κυρίως στη Θεσσαλία ανέφερε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να τελείωσει η υπόθεση της διεπαγγελματικής.
Ενδιαφέρουσες προτάσεις κατατεθήκαν από όλους τους ομιλητές όπως από τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ της Καρδίτσας Παναγιώτα Βράντζα να συμμετέχουν και κτηνοτρόφοι στα ισοζύγια γάλακτος κάτι που δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, όπως και για την ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα η Διεπαγγελματική, ή να τοποθετηθούν gps στα βυτία με το γάλα ώστε να ελέγχεται ο προορισμός τους, ή να απαγορευτεί στις εταιρείες που παρασκευάζουν φέτα ΠΟΠ να κάνουν και εισαγωγές πρόβειου γάλακτος δήθεν για λευκό τυρί, που στο τέλος καταλήγει ως φέτα στα ράφια των Σούπερ - Μαρκετ της Ευρώπης.

Οι κτηνοτρόφοι από τον Παλαμά και την Κοζάνη ανέφεραν ότι οι τιμές στο πρόβειο γάλα έχουν κατρακυλήσει ακόμη και στ 75 λεπτά το κιλό, από το ένα ευρώ που ήταν πριν δύο-τρία χρόνια, ενώ ανέφεραν πως οι εταιρείες αθετούν τα συμβόλαια και δηλώνοντας ότι αχούν απόθεμα σταματούν πλέον να παραλαμβάνουν το πρόβειο γάλα. «θα έχουμε αυτοκτονίες σε λίγο καιρό από κτηνοτρόφους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Γιάννης Γκρίνιας από τον Αλμυρό, αν η Πολιτεία δεν κάνει έλεγχους και δεν σταματήσει τις παράνομες εισαγωγές.

Το παρόν στην μάζωξη στο Εμμανουήλειο Κέντρο του Τυρνάβου έδωσαν εκτός των δύο βουλευτών της ΝΔ και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας και του περιφερειάρχη Ηπείρου και οι βουλευτές Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Μπαργιώτας , του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης, οι δήμαρχοι Μουζακίου (και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας) Γιώργος Κωτσός, Τυρναβου Παναγιώτης Σαρχώσης, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Λάρισας Γιώργος Λαδόπουλος και δεκάδες κτηνοτρόφοι από όλη τη Θεσσαλία, αλλά και την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από το Γιώργο Κασαπίδη για τη συμφωνία CETA ο οποίος τόνισε πως πρέπει να έρθει στη Βουλκή σύντομα και να καταψηφιστεί, διαφορετικά αν υπρψηφιστεί θα προτείνει στους κτηνοτρόφους να πουλήσουν τα ζώα τους αλλά όσοι την ψηφίσουν θα πρέπει να απολογηθούν και στους 300.00 που ζουν από τη κτηνοτροφία και τη φέτα.

Τέλος ο κ. Καχριμάνης έκρουσε τον κώδωνα πως αν δεν κατατεθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκηησς μέχρι το 2019 τότε σταματούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους.

Συνολικά, οι κτηνοτρόφοι έθεσαν το πλαίσιο των αιτημάτων τους και των δράσεών τους που περιλαμβάνει τα εξής:

-Συλλαλητήριο στις 3 Μαΐου στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist στη Λάρισα.

-Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

-Όσα τυροκομεία και γαλακτοβιομηχανίες εισάγουν γάλα να μην παράγουν ΠΟΠ προϊόντα.

-Ανεξάρτητος ΕΛΟΓΑΚ με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων και τυροκόμων στο ΔΣ του Οργανισμού.

-Αύξηση των προστίμων σε όσους κάνουν παραβάσεις σε ΠΟΠ προϊόντα επί ποσοστού του τζίρου. Σε περίπτωση επανάληψης, κλείσιμο της επιχείρησης.

-Έγκριση άμεσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, της Διεπαγγελματικής Φέτας

-De Minimis για το γάλα.

-Ισοζύγιο σε όλα τα προϊόντα, ΠΟΠ και μη, και όχι μόνο στο γάλα.

-GPS και ηλεκτρονικό τιμολόγιο σε όλα τα οχήματα μεταφοράς γάλακτος

-Προσλήψεις προσωπικού για ελέγχους

-Εξέταση του ενδεχόμενου με νομικό σύμβουλο για προσφυγή στον εισαγγελέα κατά των ελληνοποιήσεωψν προϊόντων.Πηγή: thessaliatv.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.