Header Ads

Έγκριση για διερεύνηση δανείου για τη ΔΕΥΑ αποφάσισε η πλειοψηφία του δημ.συμβ. - Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση

Με αρκετή καθυστέρηση ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας λόγω μη έγκαιρης προσέλευσης των δημοτικών συμβούλων με αποτέλεσμα αν μην υπάρχει η απαραίτητη απαρτία.

Έτσι αποφασίστηκε, από εδώ και πέρα, οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να πραγματοποιούνται στις 7 το απόγευμα.

Η σημερινή συνεδρίαση, μετά από παράκληση του κ. Πασχόπουλου, ξεκίνησε με συζήτηση από το 29ο θέμα της ημερήσιας διάταξης το οποίο ήταν "Έγκριση συνομολόγησης δανείου της ΔΕΥΑΕΛ" με εισηγητή τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΕΛ κ. Ανέστη Σερετίδη.Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας Ανέστης Σερετίδης ανέλυσε λέγοντας: «Μετά από απόφαση που πήραμε στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ, προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με τράπεζες, για να πάρουμε δάνειο, ώστε να εξυπηρετηθούν ανάγκες που δεν είχαμε προβλέψει, ζητάμε να διερευνήσουμε την κατάσταση για να δούμε πως θα πράξουμε. Ο λόγος είναι διότι τον τελευταίο καιρό έχουμε κατασχέσεις στους λογαριασμούς από εργολάβους, ύψους 130.000 ευρώ, που δεν έχουμε ούτε τιμολόγια για αυτά τα ποσά. Έχουμε άλλη μια τελεσίδικη απόφαση 115.000 ευρώ να πληρώσουμε. Προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει η ΔΕΥΑ με προμηθευτές, υπηρεσίες και με ποσά που δεν μπορούν να περιμένουν, βρισκόμαστε στην κατεύθυνση για ένα δάνειο του ποσού των 300.00 ευρώ. Έχουμε κάνει δύο αιτήσεις στην Πειραιώς και σε μια Συνεταιριστική και περιμένουμε για να κρίνουμε και να πράξουμε».

Τον λόγο πήρε ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Πασχόπουλος: «Από ότι γνωρίζω από τον κ. Ιγγλέζο στο διοικητικό συμβούλιο ήταν να αποφασίσετε να κάνετε διερεύνηση για το αν πρέπει να γίνει αίτημα και αν εγκριθεί. Το θέμα στην ΔΕΥΑ δεν είναι όμως η κόντρα με τους εργολάβους. Το θέμα είναι η κακή διαχείριση στη ΔΕΥΑ. Ψάχνετε ένα ποσό των 300.000 ευρώ. Θα χρειαστείτε και άλλο δάνειο στο τέλος της χρονιάς. Να δεχθούμε ότι ο εργολάβος είναι παράνομος. Έχει διαταγή πληρωμής, για κατάσχεση; Τον καλέσατε για να μιλήσετε μαζί του;»

Ο κ. Σερετίδης απάντησε: «Δεν γνωρίζαμε κ. Πασχόπουλε. Δεν ήρθε καμία αίτηση στην ΔΕΥΑ».

Ο κ. Πασχόπουλος ανταπάντησε: «Τι οφείλετε στον κ. εργολάβο; Θα χρειαστείτε περίπου ένα εκατομμύριο» με τον Ανέστη Σερετίδη να αρνείται: «Όχι δεν θα χρειαστούμε». Ο κ. Πασχόπουλος εκνευρισμένος ρώτησε επίμονα τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ: «Πόσα οφείλει στη ΔΕΗ η ΔΕΥΑ; Δεν απαντάτε κύριε Σερετίδη».

Τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου: «Θα σας απαντήσω εγώ. Πληρώνεται η ΔΕΗ κάθε μήνα σε έναν με δύο λογαριασμούς. Ο λόγος που δεν απάντησε ο κ. Σερετίδης είναι γιατί δίνουμε έναντι στη ΔΕΗ κάθε μήνα. Έχει παγιωθεί όμως και ένα ποσό των 174.000 ευρώ».

Ο κ. Πασχόπουλος συνέχισε: «Λυπάμαι. Τι είναι η ΔΕΥΑ; Πολυεθνική είναι και δεν ξέρετε κύριε Σερετίδη πόσα χρωστάτε; Τι οφειλές υπάρχουν σε προμήθειες στη ΔΕΥΑ; Είχατε πει ότι το ποσό ήταν στα 500.000 ευρώ. Σας λέω την αγωνία μου για τη ΔΕΥΑ. Φροντίστε να κρατήστε σωστά την κατάσταση. Δεν συμφωνούμε με τον δανεισμό».

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας τόνισε: «Σεβόμαστε την αγωνία σας. Μην ξεχνάτε ότι παραλάβαμε την ΔΕΥΑ και είχαμε μια υποχρέωση να εισπράξουμε οφειλές προς τη ΔΕΥΑ όμως. Το νούμερο ήταν μεγάλο. Από το 2010 έως το 2018 μπορείτε να φανταστείτε μέσα στην κρίση τα ανείσπρακτα που έφτασαν. Γίνονται προσπάθειες. Και ρολόγια που εσείς λέτε ότι δεν κόψαμε, κόψαμε και δύο άτομα τηλεφωνούν κάθε μέρα για να εισπράξουν. Είχε ανταπόκριση αυτή η κίνηση. Η αγωνία όλων είναι ίδια. Βγάλαμε το 80% από το ειδικό τέλος και βάλαμε μεγαλύτερη τιμή, για να επιβιώσει η ΔΕΥΑ. Ξεκινήσαμε με μείωση 25% και το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος αυτό απολαμβάνει. Με καταγγελίες, καταστροφολογία ότι θα κλείσει η ΔΕΥΑ, απαντάμε ότι όσο θα είμαστε εμείς, δεν θα κλείσει η ΔΕΥΑ».

Ο Δημήτρης Αβρανάς τόνισε: «Δεν μπορώ να συμφωνήσω σε δανεισμό. Κάνετε ότι και οι προηγούμενοι».

Η Χρυσούλα Προβίδα επισήμανε: «Όχι δεν συμφωνώ για έναν και μόνο λόγο. Πριν λίγους μήνες απειλήθηκα από τον Δήμαρχο γιατί έλεγα ότι δεν θα πληρωθεί ο κόσμος από τη ΔΕΥΑ. Ή με δυσφημούσατε και να ζητήσετε συγνώμη Δήμαρχε ή δεν μπορούσατε να εκτιμήσετε τη κατάσταση οπότε να ζητήσετε συγνώμη από τον κόσμο».

Ο Θανάσης Γεροφωκάς τόνισε: «Δεν ψηφίζουμε, διότι εδώ μας λέτε για τιμολόγια που δεν έχετε κόψει και για υπηρεσιακά σημειώματα μέσα στο 2017, πώς να ξέρουμε την κατάσταση για τα οικονομικά της ΔΕΥΑ για να ψηφίσουμε;»

Ο επικεφαλής της «Νέας πορείας για την Ελασσόνα» Βασίλης Βαρνάς τόνισε: «Τα 300.000 που ζητάτε για δάνειο σας λύνει το πρόβλημα;» με τον Ανέστη Σερετίδη να τονίζει: «Αυτά που θέλουμε να δανειστούμε αφορούν τις κατασχέσεις που ήταν παντελώς άγνωστες» με τον Βασίλη Βαρνά να ανταπαντά: «Όταν μετά από τέσσερα χρόνια ένας Δήμος παίρνει δάνειο για να εξοφλήσει μια συγκεκριμένη υποχρέωση, αυτό δηλώνει αν μη τι άλλο πολλά. Θα κληθείτε να πάρετε και δάνειο και σαν Δήμος από εδώ και πέρα, πέρα από τη ΔΕΥΑ. Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα. Οι αριθμοί και τα έγγραφα μιλούν από μόνα τους. Το οικονομικό μέγεθος του Δήμου είναι τέτοιο, όπου αν υπήρχε καλή διαχείριση, θα μπορούσε να προβλέψει έκτακτες πληρωμές τέτοιων ποσών που προαναφέρατε. Έχουμε όμως να κάνουμε με μια διαχείριση κάκιστη από τη δημοτική αρχή και δεν ψηφίζουμε τη δανειοδότηση γιατί δεν λύνει το πρόβλημα».

Τελικώς έγκριση για διερεύνηση δανείου αποφάσισε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ενώ καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση..

Με πληροφορίες από elassona-city.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.