Header Ads

Ψήφισμα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ελασσόνας για το κυκλοφοριακό και το δικαίωμα στην άθληση

Οι πέντε Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων της Ελασσόνας βιώνοντας και συνειδητοποιώντας τα προβλήματα που ταλανίζουν τα Σχολεία όπου φοιτούν τα 1500 περίπου παιδιά μας, αποφασίσαμε να κοινοποιήσουμε τα προβλήματα που βεβαίως είναι πάρα πολλά. Προβλήματα που αφορούν στην εκπαίδευση, στην πορεία των παιδιών από βαθμίδα σε βαθμίδα, στην έλλειψη εκπαιδευτικών, στις μειωμένες κρατικές δαπάνες, στην παιδεία δύο ταχυτήτων κ.α.

1.Κυκλοφοριακό. Στο χώρο που στεγάζεται το 2ο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο είναι αδιανόητο την ώρα προσέλευσης εκατοντάδων μαθητών γύρω στις 8:00 και της αποχώρησης από τις 12:15 έως τις 14:00 να διέρχονται όλα τα φορτηγά αυτοκίνητα που κινούνται από και προς τη Δυτική Μακεδονία. Παιδιά των Νηπιαγωγείων περνούν ανάμεσα από διερχόμενες νταλίκες. Μερικές φορές προστίθενται και τα απορριμματοφόρα του Δήμου. Το πρόβλημα ενισχύεται περαιτέρω όταν γίνονται τακτικές ή έκτακτες εργασίες στην Κοιλάδα των Τεμπών με την εκτροπή του δρόμου μέσω Ελασσόνας. Η κατάσταση πλέον δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια.

2.Το δικαίωμα των παιδιών μας στην άθληση. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια καταλαμβάνονται οι Δημοτικοί Χώροι Άθλησης από Ακαδημίες που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δεν υποστηρίζουμε βέβαια πως όλα τα σωματεία κρύβουν ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Είχαν επεκταθεί και στα σχολικά γυμναστήρια (π.χ. Γυμναστήριο Γυμνασίου). Το κόστος συμμετοχής για κάθε παιδί κυμαίνεται από 15 έως 35 ευρώ το μήνα, ποσό μεγάλο για μια λαϊκή οικογένεια. Πόσο δε μάλλον όταν υπάρχουν στην οικογένεια δύο και τρία παιδιά. Το πιο σίγουρο είναι ότι τα παιδιά δεν πρόκειται να αθληθούν. Στο Λύκειο η πλειοψηφία των παιδιών δεν αθλείται εκτός σχολείου και σε συνδυασμό με τη μείωση ωρών γυμναστικής είναι δύσκολη η διατήρηση της καλής υγείας τους. Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει καμία αθλητική δραστηριότητα στην εφηβική ηλικία που να μην χρειάζεται πληρωμή.

Δεν θεωρούμε κανέναν άμοιρο ευθυνών ούτε την υπάρχουσα δημοτική αρχή αλλά ούτε και τους προηγούμενους Δημάρχους. Οι ευθύνες που φέρουν είναι μεγάλες όπως και των κομμάτων που εκπροσωπούν. Σε πρώτη φάση καταθέτουμε αυτό το ψήφισμα και

ΖΗΤΟΥΜΕ
-Την άμεση λύση στο πρόβλημα του κυκλοφοριακού στην περιοχή 2ου Δημοτικού-Γυμνασίου
-Την εκτροπή της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην περιοχή αυτή και την απαγόρευση παρκαρίσματος στον κεντρικό δρόμο επί της 1ης Μεραρχίας
-Τη δημιουργία στάθμευσης των λεωφορείων που μεταφέρουν τους μαθητές στα χωριά τους δίπλα στο ΓΕΛ. Τα λεωφορεία να παραλαμβάνουν τους μαθητές από τα σχολεία και όχι από τα ΚΤΕΛ κατά την αποχώρησή τους.
-Δικαίωμα στην άθληση για όλα τα παιδιά όλων των ηλικιών όπως και αυτών με ειδικές ανάγκες
-Δυνατότητα χρήσης Σχολικών και Δημοτικών Κλειστών Γυμναστηρίων και Γηπέδων από μαθητές και πολίτες μέσα από οργανωμένα προγράμματα τις απογευματινές ώρες.
-Προσλήψεις γυμναστών (με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα) για την κάλυψη των αναγκών σε δωρεάν άθληση για όλα τα παιδιά.
-Άμεσες εργασίες αποκατάστασης ζημιών στα σχολικά γυμναστήρια.
-Πεζοδρόμηση δρόμου ανάμεσα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο.
-Κάλυψη λειτουργικών αναγκών σε προσωπικό (φύλακες καθαριστές) των Δημοτικών Γυμναστηρίων
-Αύξηση επιχορηγήσεων προς τις αθλητικές ομοσπονδίες και στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία
-Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στους δημόσιους αθλητικούς χώρους
-Κανένας ιδιώτης δεν θα καρπωθεί το δικαίωμα των παιδιών μας στην άθληση

Παλεύουμε για το δικαίωμα στην δημόσια δωρεάν παιδεία και στη δημόσια δωρεάν άθληση. Αν σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας, θα εντείνουμε τους αγώνες μας με νέες μορφές πάλης που θα αποφασιστούν μέσα από σύσκεψη των συλλόγων μας.

Ελασσόνα, 11 Μαρτίου 2018

Οι Πρόεδροι των Συλλόγων
1ου Δ.Σ.: Πετρενίτη Ιωάννα
2ου Δ.Σ.: Πιπίλη Άννα
3ου Δ.Σ.: Πακάκη Στυλιανή
Γυμνασίου: Ταζέ Έλενα
Λυκείου: Πακάκη Στυλιανή
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.