Header Ads

«Πέταξαν» καταθέσεις από υποκατάστημα τράπεζας στην Ελασσόνα

Ένα σοβαρό περιστατικό ατασθαλίας και υπεξαίρεσης χρημάτων σε υποκατάστημα συστημικής τράπεζας, με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις και θύματα δεκάδες οικογένειες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ελασσόνας διερευνά η περιφερειακή διεύθυνση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Οι ενδείξεις για παρατραπεζικές δραστηριότητες και παράνομες διαδρομές χρήματος, από συγκεκριμένη υπάλληλο του καταστήματος και η πανσπερμία φημών για οικονομικό σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων, που παραπέμπει ακόμη και σε τοκογλυφική δραστηριότητα ή "επενδυτικές πυραμίδες", φαίνεται να πληθαίνουν και τα στοιχεία που σταδιακά αποκαλύπτονται προκαλούν αναταράξεις στην επιχειρηματική και κοινωνική ζωή της περιοχής…

Το υπό διερεύνηση κρούσμα που επί της ουσίας συνίσταται στην αφαίρεση χιλιάδων ευρώ από λογαριασμούς καταθετών και στη μεταφορά τους σε… ασφαλείς και προσοδοφόρες επενδύσεις, προκαλεί τριγμούς με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές και ραγδαίες καθώς η τράπεζα έχει καταθέσει μηνύσεις και συνεχίζει τις ενέργειες για την προάσπιση των συμφερόντων της και των πελατών της…

Ο διευθυντής του υποκαταστήματος απέφυγε να δηλώσει οτιδήποτε παραπέμποντας στην περιφερειακή διεύθυνση της τράπεζας που διενεργεί εσωτερικό έλεγχο ενώ ενήμερες για το ζήτημα είναι και εισαγγελικές αρχές…

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν καταθέτες - θύματα του υπό διερεύνηση σκανδάλου, μαρτυρίες των οποίων έφερε στο φώς η εφημερίδα "Έκδοση" της Ελασσόνας η υπάλληλος προθυμοποιούνταν να τους εξυπηρετήσει σε χρόνο που οι ίδιοι δεν βρίσκονταν στην Τράπεζα διότι δεν είχαν χρόνο και προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους, πολλοί υπέγραφαν εν λευκώ σε τραπεζικά έγγραφα.

Ένας άλλος τρόπος, όπως διηγούνται οι καταθέτες που είδαν τα χρήματα τους να κάνουν φτερά από τους λογαριασμούς τους, ήταν να πείθει πολλούς από αυτούς να της εμπιστευτούν μεγάλα ποσά και αυτή θα φρόντιζε μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα να τους απέδιδε υψηλότατο τόκο, που έφτανε μέχρι και το 10%.

Τα σύννεφα δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους, όταν κάποιοι από τους καταθέτες διαπίστωσαν ότι από τους λογαριασμούς τους έλλειπαν σημαντικά ποσά.

Ενημερωθείς σχετικά ο διευθυντής του υποκαταστήματος ξεκίνησε επισταμένο έλεγχο διαπιστώνοντας ένα ασυνήθιστο σε αριθμό για την τράπεζα συμψηφισμό ενταλμάτων.

Μετά από αυτό και προφανώς και μετά την αποκάλυψη νέων στοιχείων που εντόπισαν υψηλόβαθμα στελέχη εκλήθη κλιμάκιο της κεντρικής τράπεζας για να γίνει συστηματικός και ενδελεχής έλεγχος.

Στο μεταξύ οι καταγγελίες καταθετών για έλλειμμα χρημάτων από τους καταθετικούς λογαριασμούς τους και μάλιστα για μεγάλα ποσά πλήθαιναν...Κάποια στόματα άρχισαν να ανοίγουν και να γίνεται λόγος για ποσά της τάξεως από 20.000 έως και 300.000 ευρώ με δεκάδες καταθέτες που έντρομοι ο ένας μετά τον άλλον διαπίστωναν ότι οι οικονομίες τους έκαναν φτερά...

Παράλληλα ακούγεται, κάποια χρήματα έφυγαν από βιβλιάρια αποθανόντων. Γνωστός Ελασσονίτης, μετά το θάνατο της μητέρας του όταν επιχείρησε να βγάλει κάποια χρήματα από τον κοινό λογαριασμό που διατηρούσε πληροφορήθηκε ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ από την στιγμή που στον λογαριασμό έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα από 20 χιλιάδες ευρώ!!

Η συνέχεια εξελίχθηκε στο σπίτι της τραπεζουπαλλήλου ου όταν άρχισαν να καταφθάνουν απεγνωσμένα καταθέτες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν εμπλοκή και απώλεια χρημάτων και τα ζητούσαν πίσω!

Η ίδια απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει, ότι δεν είναι καλά και κλήθηκε το ασθενοφόρο το οποίο την μετέφερε πρώτα στο Κ.Υ. Ελασσόνας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Λάρισα.

Πλέον ερευνάται αν υπάρχουν και συνεργοί ενώ κίνδυνος να κατηγορηθούν κάποιοι για τοκογλυφία έχει φοβίσει πολλούς...

Του Γιώργου Νούλη
Πηγή: Έντυπη έκδοση της Εφ."ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.