Header Ads

Καλύβια Ελασσόνας : «Στο μονοπάτι του Ολύμπου»

Τα Καλύβια ανήκουν στον Δήμο Ελασσόνας και απέχουν από την Ελασσόνα 22 χλμ. και είναι χτισμένα σε υψόμετρο 700 μέτρων στους πρόποδες του Ολύμπου.

Το χωριό δημιουργήθηκε από κτηνοτρόφους του Κοκκινοπηλού κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, και σήμερα οι 500 κάτοικοί του ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Οι κτηνοτρόφοι των Καλυβίων συγκαταλέγονται σε αυτούς που αξιοποίησαν τα χρήματα των επιδοτήσεων και διατηρούν μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, παράγοντας σημαντικές ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος. Άλλωστε αυτό το μαρτυρά και η μάχη που δίνουν κάθε χρόνο οι γαλακτοβιομήχανοι για να εξασφαλίσουν το γάλα της περιοχής.

Οι κτηνοτρόφοι των Καλυβίων συναντιούνται συχνά -πυκνά και ανταλλάσουν απόψεις και ιδέες γύρω από την κτηνοτροφία και όχι μόνο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Βασίλη Τσακίρη η κτηνοτροφία είναι αυτή που κράτησε τους νέους στο χωριό και συνεχίζουν το επάγγελμα των πατεράδων τους και των παππούδων τους. Βέβαια οι νέοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας, επισημαίνει ο Γιώργος Ζέττας αλλά χωρίς να ξεχνούν και τους παραδοσιακούς τρόπους υποστηρίζει ο Γιώργος Κατσίμπουρας .

Κάθε χρόνο οι κτηνοτρόφοι των Καλυβίων φροντίζουν να επισκέπτονται και άλλες χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων αναφέρει ο Θανάσης Γκόλτσιος , συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου σημειώνει ο Αντώνης Μπέλης. Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα υποστηρίζει ο Δημήτρης Νταμπώσης που ζητάει μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία των ανθρώπων της υπαίθρου που έρχονται αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα και με τις πολιτικές συμπληρώνει ο Βασίλης Καζκλάρης.Η επίσκεψη σας στα Καλύβια έχει πολλά να σας προσφέρει καθώς ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί και να αγοράσει ντόπια κρέατα και εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πίστα Αιωροπτερισμού

Κοντά στο χωριό, στην κορυφή Τουρτοφωλιά, λειτουργεί οργανωμένη πίστα απογείωσης αιωρόπτερων και αλεξίπτωτων πλαγιάς, που λειτουργεί ως πόλος έλξης για επισκέπτες και αθλητές από πολλές χώρες του κόσμου (αφού εδώ διεξάγονται παγκόσμια πρωταθλήματα και αγώνες κυπέλλου).


Ορειβατικός Σύλλογος

Ο ορειβατικός σύλλογος Καλυβίων ιδρύθηκε το 1993 με σκοπό να μυήσει στην πρωτόγνωρη εμπειρία της ανάβασης στο βουνό των θεών, τον Όλυμπο, όλους όσους θα ‘θελαν μ’ αυτόν τον τρόπο να ξεφύγουν από την «επίπεδη» καθημερινότητα, αλλά και να φέρει ακόμα πιο κοντά τους νέους της περιοχής με το μυθικό βουνό.


Ο σύλλογος παρουσιάζει διαρκή αύξηση των μελών του. Επίσης, με τον ίδιο ρυθμό αυξάνουν οι εξορμήσεις και οι δραστηριότητές του. Ο σύλλογος έχει κτίσει καταφύγιο ανάγκης στη θέση «Χριστάκης» σε υψόμετρο 2.600 μ. με σκοπό να προσφέρει στέγη σε κάθε ορειβάτη που θα βρεθεί στη περιοχή. Η θέση «Χριστάκης» είναι προσβάσιμη και με αυτοκίνητο από τα Καλύβια μετά από διαδρομή 20 χλμ. περίπου αγροτικού δρόμου. Το καταφύγιο είναι δυναμικότητας 30 θέσεων και δεν διαθέτει θέρμανση πράγμα που το κάνει ιδανικό για τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες.


Κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου, ο ορειβατικός σύλλογος Καλυβίων διοργανώνει ορειβατική εκδρομή στο καταφύγιο με διανυκτέρευση και ανάβαση την επόμενη μέρα στην κορυφή του Ολύμπου, το Μύτικα.


Τα Καλύβια με τις μουσικοχορευτικές παραδοσιακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις απόκριες και το Πάσχα, καθώς και με το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, γίνεται φανερό το πόσο καλά διατηρούνται τα ήθη και τα έθιμα.


Πηγή: ert.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.