Header Ads

Χαιρετισμός Δημάρχου Ελασσόνας κ. Νίκου Ευαγγέλου στην Ημερίδα με τίτλο «Ημέρα για την Ενέργεια»

Ενημερωτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Ελασσόνας, για τους στόχους και τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις του Δήμου Ελασσόνας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Σύμφωνο των Δημάρχων, με τον Δήμαρχο Ελασσόνας στον χαιρετισμό του, να αναφέρει τα εξής:

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Ημέρα για την Ενέργεια» που διοργανώνει ο Δήμος μας σε συνεργασία με την Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Ο.Τ.Α. ΠΕΤΑ, σκοπός της οποίας είναι η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τη συμμετοχή του Δήμου Ελασσόνας στο Σύμφωνο Δημάρχων, για τους στόχους της διεθνούς αυτής πρωτοβουλίας και για και τα οφέλη που μπορεί να δημιουργήσει σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο καθώς επίσης να παρουσιαστεί και το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ) του Δήμου, το οποίο θα αποτελεί από δω και πέρα τον «οδικό χάρτη» μας για την ενσωμάτωση της αειφόρου ενεργειακής πρακτικής στους γενικούς στόχους της τοπικής ανάπτυξης, την καλύτερη σχέση απόδοσης και μορφής ενέργειας και την αλλαγή στις συνήθειες ενεργειακής κατανάλωσης στον καθημερινό τρόπο ζωής όλων μας.

Αγαπητοί φίλοι, να ξέρετε ότι είναι δύσκολη η θέση κάθε Δημάρχου ελληνικής πόλης, σε στιγμές, έντονης οικονομικής κρίσης, βαθιάς ύφεσης και ασφυκτικής έλλειψης οικονομικών πόρων να εκφράσει, τις πολιτικές που οραματίζεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης του. Βέβαια αυτή ακριβώς η παρούσα κατάσταση μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για σκέψη, νέες πρακτικές και συνήθειες που θα είναι συμβατές με μια πιο ευαισθητοποιημένη σε οικολογικά θέματα νοοτροπία. Αυτό γιατί στο πλαίσιο του περιορισμού των διαθέσιμων μέσων η οικονομική κρίση μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του καθενός μας προς την κατεύθυνση της μείωσης της περιττής ή έστω της υπερβολικής κατανάλωσης.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια ο Δήμος αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, δεσμευόμενος να εντείνει τις προσπάθειες του για

Την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε δημοτικά και άλλα κτίρια
Την αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους, τόσο σε επίπεδο οργανισμού, όσο και ευρύτερα σε επίπεδο χωρικής οντότητας.

Είναι γεγονός ότι ο Δήμος μας έχει ήδη δείξει το ενδιαφέρον του για τη βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη, με την εκπόνηση μελετών και δράσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημοτικά κτίρια. Με τη συμμετοχή μας στην πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων, έχουμε την ευκαιρία να ενώσουμε τις τοπικές προσπάθειες σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης, σε συνεργασία με ΟΤΑ σε όλη την Ευρώπη, αλλά και να αντλήσουμε πόρους και τεχνογνωσία για παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στον τόπο μας.

Η προσχώρηση του Δήμου Ελασσόνας στο «Σύμφωνο Δημάρχων», μαζί με άλλες 7.000 τοπικές και περιφερειακές αρχές από 57 χώρες αποτελεί όχι την αρχή αλλά την εντατικοποίηση μίας προγενέστερης προσπάθειας συμμετοχής του Δήμου σε προτάσεις και δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στα άμεσα σχέδια μας είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του γυμναστηρίου του Γυμνασίου Ελασσόνας, η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε δημοτικά κτήρια και οικόπεδα και η αποτελεσματική λειτουργία του Πράσινου Σημείου στην Ελασσόνα .

Πάνω απ’ όλα όμως η προσχώρηση στο «Σύμφωνο Δημάρχων» αποτελεί δέσμευση μας ότι, ακόμα και σε δύσκολες συγκυρίες, πρέπει να είμαστε μπροστάρηδες στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προώθηση της πράσινης ενέργειας και στην μείωση των ρύπων, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για τους πολίτες της τοπικής μας κοινωνίας

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τα στελέχη του Δήμου μας όσο και της ΠΕΤΑ Α.Ε. που βρίσκονται εδώ για την αγαστή συνεργασία και να τονίσω άλλη μια φορά ότι ο Δήμος Ελασσόνας θα συνεχίσει να αναλαμβάνει αντίστοιχες πρωτοβουλίες όντας πάντοτε ανοιχτός σε διάλογο και συνέργεια με του πολίτες.


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.