Header Ads

Προανακριτική και για τους «10» για τη Novartis

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διευρεύνηση ποινικών ευθυνών και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία για την υπόθεση της Novartis αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από σχεδόν 18 ώρες θυελλώδους συζήτησης σε εκρηκτικό κλίμα.

Ειδικότερα από την καταμέτρηση των ψήφων στις 10 κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο, που στήθηκαν προέκυψαν τα εξής:

● Δημήτρης Αβραμόπουλος: 188 υπερ, 4 παρών και 26 άκυρα
● Ευάγγελος Βενιζέλος: 185 υπερ, 6 παρών και 26 άκυρα
● Άδωνις Γεωργιάδης: 186 υπέρ, 6 παρών και 26 άκυρα
● Γιώργος Κουτρουμάνης: 180 υπέρ, 1 κατά, 11 παρών και 25 άκυρα
● Ανδρέας Λοβέρδος: 186 υπέρ, 4 παρών και 27 άκυρα
● Ανδρέας Λυκουρέντζος: 180 υπέρ, 2 κατά, 8 παρών και 28 ακυρα
● Παναγιώτης Πικραμμένος: 170 υπέρ, 8 κατά, 12 παρών και 28 άκυρα
● Μάριος Σαλμάς: 159 υπέρ, 17 κατά, 16 παρών και 26 άκυρα
● Αντώνης Σαμαράς: 182 υπέρ, 3 κατά, 6 παρών και 27 άκυρα
● Γιάννης Στουρνάρας: 182 υπέρ, 2 κατά, 6 παρών και 28 άκυρα

Στις 5:00 το πρωί ξεκίνησε η καταμέτρηση

Η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την διερεύνηση ποινικών ευθυνών δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με την πρόταση της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προχώρησε με αργούς ρυθμούς, καθώς κάθε βουλευτής καλείτο να ψηφίσει ξεχωριστά σε κάθε μία από τις δέκα κάλπες που στήθηκαν, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο που αναφέρεται στη δικογραφία. Αποτέλεσμα η ψηφοφορία να διαρκέσει πάνω από μία ώρα και η καταμέτρηση ψήφων να ξεκινήσει λίγο πριν τις 5:00 το πρωί της Πέμπτης.

Οι κάλπες όπως έχει ανακοινωθεί δεν έφεραν τα ονόματα των αναφερόμενων στην δικογραφία προσώπων, αλλά αριθμούς. Αυτές αριθμήθηκαν ως εξής: η κάλπη με το Νο 1 ήταν για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Νο2 κάλπη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η Νο 3 για τον 'Αδωνη Γεωργιάδη, η Νο4 για τον Γιώργο Κουτρουμάνη, η κάλπη με το Νο5 για τον Ανδρέα Λοβέρδο, η Νο 6 κάλπη για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, η κάλπη Νο 7 για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο, η Νο 8 κάλπη για τον Μάριο Σαλμά, η κάλπη Νο 9 για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και η κάλπη με το Νο 10 για τον Γιάννη Στουρνάρα. Τα αναφερόμενα στην κυβερνητική πρόταση πρόσωπα, δεν ψήφιζαν στις κάλπες, που τα αφορούσαν.

Οι βουλευτές της ΝΔ, παρίστατο στην ψηφοφορία, αλλά δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κομμάτων σχετικώς με την τοποθέτησή τους στην ψηφοφορία:

● Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε υπέρ για όλα τα πρόσωπα
● Οι ΑΝΕΛ θα ψήφιζαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα. Ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
● Η ΔΗΣΥ θα έριχνε σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που έγραφε "Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)", το οποίο θα μετρούσε ως άκυρο.
● Η ΧΑ θα ψήφιζε υπέρ για όλα τα πρόσωπα
● Το ΚΚΕ θα ψήφιζε υπέρ για όλα τα πρόσωπα
● Η Ένωση Κεντρώων, θα ψήφιζε «παρών»
● Το Ποτάμι, θα έριχνε σε όλες τις κάλπες, ψηφοδέλτιο στο οποίο θα αναγραφόταν "Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής)" και το οποίο θα μετρούσε ως άκυρο.
Μαραθώνια η συζήτηση.

Η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους και όσο εξελισσόταν, το κλίμα έγινε εκρηκτικό.

Αρχικά εξαπολύθηκαν βολές για την αποκάλυψη ότι οι μάρτυρες χαρακτηρίσθηκαν δημοσίου συμφέροντος μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, για την επιλογή των 10 καλπών, ενώ στο «κάδρο» των εμπλεκομένων η αντιπολίτευση έβαλε και τον Π.Κουρουμπλή.

Οι κατηγορίες για «συκοφαντίες» και «ανυπόστατα ψεύδη» ήταν ο κοινός παρανομαστής στις ομιλίες των πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία. Ο μόνος που δεν μίλησε και έστειλε υπόμνημα ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Αντιπολίτευσης και κυρίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και στη κυβέρνησή του κατηγορώντας τον για πολιτική σκευωρία και προσπάθειας σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων του.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε σε πιο ήπιους τόνους εστιάζοντας στην ουσία του θέματος. Ακόμη και όσοι μίλησαν για σκευωρία δεν αρνούνται ότι υπάρχει σκάνδαλο τόνισε χαρακτηριστικά.

Αντιπολίτευση: Γιατί οι κάλπες δεν είναι 11;
Ο Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για σκευωρία από πλευράς κυβέρνησης και αναρωτήθηκε «γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες, μία ακόμη για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή»;

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε της πρότασης της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από την απόφαση για 10 κάλπες».

Βουλευτές της αντιπολίτευσης επιχείρησαν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή να βάλουν στο «κάδρο» και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Αναρωτιούνταν αφού αναφέρεται το όνομά του στη δικογραφία γιατί να μην υπάρχει άλλη μία κάλπη γι΄ αυτόν. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Παπαθεοδώρου. «Γιατί στη δικογραφία αναφέρεται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ως Π.Κ. Τι είναι ανήλικος»; Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Αμυράς, ο οποίος ανέφερε: «Γιατί έχει εξαιρεθεί από τις κάλπες ο κ. Κουρουμπλής;».

H συζήτηση επί των διαδικαστικών διήρκεσε περίπου δύο ώρες και ολοκληρώθηκε με την απόρριψη από την πλειοψηφία του αιτήματος για μία κάλπη. Κατόπιν αυτού, ξεκίνησε η διαδικασία της συζήτησης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis, με πρώτους στο βήμα τους εισηγητές και εκπροσώπους των κομμάτων.

20 λεπτά «με ανοχή» είχαν προβλεφθεί για τα 9 πολιτικά πρόσωπα

Τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία είχε προβλεφθεί να έχουν στη διάθεσή τους 20 λεπτά «με ανοχή» για να μιλήσουν και να αποδομήσουν το «κατηγορητήριο».

Ωστόσο όλοι ξεπέρασαν το χρόνο με κάποιους μάλιστα να τελειώνουν πολύ αργότερα από το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού, γεγονός που τους έφερε σε αντιπαράθεση με το προεδρείο της Βουλής. Ξεχώρισε ο λεκτικός διαξιφισμός διαπληκτισμός του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για το χρόνο.

«Καταγγέλλετε πρώην πρωθυπουργό και μου βάζετε πεντάλεπτα κύριε πρόεδρε; Θα κατέβω όταν τελειώσω. Θα μιλήσω όσο χρειαστεί».

Ο κ. Βούτσης του απάντησε «θα μιλήσετε όσο θέλετε κύριε Πρόεδρε αλλά αφού το πω εγώ».

Θέμα για το χρόνο δημιουργήθηκε και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο που στην ερώτηση του προέδρου της Βουλής πόσο ακόμη θα μιλήσει του απάντησε «όσο χρειαστεί».

Πηγή: in.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.