Header Ads

Πυρά στον Αποστόλου για τις εισαγωγές στο γάλα και τη νοθεία στη φέτα

Ομαδικά πυρά από κτηνοτρόφους, αλλά και βουλευτές της ΝΔ δέχεται η κυβέρνηση και ειδικότερα ο κ. Αποστόλου για την κατάρρευση των τιμών στο αιγοπρόβιο γάλα και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ανακήρυξη της διεπαγγελματικής φέτας, όπως αναφέρει η τομεάρχης Γεωργίας της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή. Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν κατακόρυφη μείωση των τιμ΄ων λόγω αθρόων εισαγωγών, ακόμη και στα 82 λεπτά το κιλό, από το 1 ευρώ που ίσχυε μέχρι πριν από ένα χρόνο, ενώ ο Λαρισαίος βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουος με ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητά να μάθει τι γίνεται με τους ελέγχους των εισαγωγών πρόβειου γάλακτος που καταλήγει να γίνεται φέτα, κάτι που απαγορεύεται δεδομένου ότι πρόκειται για προϊόν ΠΟΠ...

Την ίδια στιγμή διοργανώνεται εκδηλωση στην Ελασσόνα για τη συμφωνία CETA kκαι τις επιπτώσεις στην ελληνική φέτα, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ:

Γιατί καταρρέουν οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα;


«Δικαιολογούνται οι μειώσεις στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος; Που κατά τη γνώμη σας οφείλονται; Τι προτίθεστε να πράξετε;». Τα σαφή αυτά ερωτήματα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Θεσσαλός πολιτικός καλεί τον αρμόδιο υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου να πάψει να «κωφεύει» στην κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων, καθώς η τιμή του γάλακτος από το 1 ευρώ έχει κατρακυλήσει ακόμη και στα 82 λεπτά στο Λιβάδι Ελασσόνας!

Στην ερώτησή του, ο Θεσσαλός πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογραμμίζει τα εξής:
«Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις και προειδοποιήσεις από τον κτηνοτροφικό κόσμο ότι η πτωτική πορεία των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον κλάδο τους και την πρωτογενή παραγωγή, η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει. Η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, δια του προέδρου της κ. Νίκου Παλάσκα, “κρούει τον κώδωνα” για την επιβίωση των αιγοπροβατοτρόφων λόγω της μείωσης της τιμής του γάλακτος και καυτηριάζει έντονα την απουσία ελέγχων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Η τιμή του γάλακτος από το 1 ευρώ που ήταν για αρκετά χρόνια έχει περιοριστεί πλέον στα 90 με 92 λεπτά, ενώ υπάρχουν αναφορές για πληρωμές το Δεκέμβριο του 2017 στο Λιβάδι Ελασσόνας, ένα αμιγώς κτηνοτροφικό κεφαλοχώρι, με τιμές που κατρακυλούν μέχρι και τα 82 λεπτά!

Οι κτηνοτρόφοι γνωρίζοντας ότι οι ελληνοποιήσεις γάλακτος αποτελούν ανοικτή πληγή για τον κλάδο τους, οδηγώντας τις τιμές σε κατάρρευση, δικαίως εξεγείρονται προκειμένου να τον προστατέψουν και ζητούν την άμεση κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, τους οποίους, όπως τονίζουν, χρηματοδοτούν γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, τον έλεγχο.

Επιπροσθέτως, σοβαρές είναι και οι αιτιάσεις για την αβελτηρία της Κυβέρνησης στο θέμα της χρήσης εισαγόμενου γάλακτος για την παρασκευή φέτας, καθώς και των ενεργειών για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης. Έχει ειπωθεί πολλάκις ότι η φέτα αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα και οι ενέργειες για την προστασία της ως ΠΟΠ προϋποθέτουν τη διασφάλιση της ποιότητάς της “εκ των έσω”, άρα εκτεταμένους ελέγχους και αυστηρά πρόστιμα σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ώστε να αποτρέπεται οποιαδήποτε προσπάθεια ελληνοποίησης ή νοθείας. Δυστυχώς σήμερα, οι φόβοι για μείωση των τιμών στο γάλα έγιναν πραγματικότητα. Οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να προστατέψουν την παραγωγή τους και το “εθνικό κεφάλαιο” που λέγεται Φέτα απαιτούν εγρήγορση και ελέγχους από τον ελεγκτικό μηχανισμό».

thessaliatv.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.