Header Ads

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση «Αγρότης της Χρονιάς» στη Λάρισα

Όλοι ήταν εκεί. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, άνθρωποι της αγοράς, επιστήμονες, συνεταιριστές και πολλοί φίλοι της Agrenda, έδωσαν το παρών το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στην 9η εκδήλωση για τη βράβευση του Αγρότη της Χρονιάς 2018.

Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα ο θεσμός του Αγρότη της Χρονιάς φέτος επεφύλαξε μια έκπληξη, εισάγοντας την τιμητική διάκριση, την οποία έλαβε ο Χρήστος Τζιάλας, ένας από τους τελευταίους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, ο οποίος από το 1940 ανεβοκατεβαίνει τα βουνά με το κοπάδι του και την οικογένειά του.Το βραβείο του κτηνοτρόφου της Χρονιάς έλαβε ο Νίκος Ζιώζιας, ο οποίος συνεχάρη την Agrenda, τον εκδότη της Γιάννη Πανάγο και την επιτροπή, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να παράγουν και να συνεταιρίζονται.Το βραβείο της συλλογικής προσπάθειας απενεμήθη στον Μανώλη Κλαδάκη του συνεταιρισμού Άνω Βιάννου, ο οποίος μπήκε στην παραγωγή ελαιολάδου μετά τη συνταξιοδότησή του από επάγγελμα του γιατρού και έχοντας διαγράψει 8χρονη πορεία ως δήμαρχος. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι θέλει να βάλει μπροστά την προσπάθεια δημιουργίας μιας ΑΕΣ με νέους παραγωγούς.Το βραβείο του Αγρότη της Χρονιάς έλαβε ο Παναγιώτης Ρίζος Μακρής, το οποίο μοιράστηκε με τα δύο του αδέρφια. Σε έντονα φορτισμένο ύφος ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης, ενώ στο σύντομο χαιρετισμό του είπε <Θέλουμε να γίνουμε παράδειγμα μίμησης μιας οικογενειακής επιχείρησης που έχει βασικό στοιχείο τη συνεργατικότητα>.


Δείτε εδώ τη δεύτερη ενότητα και τα βραβεία


Δείτε εδώ το πρώτο μέρος της εκδήλωσης


Τέλος, την εκδήλωση έκλεισε ο εκδότης της εφημερίδας Γιάννης Πανάγος, που κάλεσε κυρίως τους παραγωγούς να κάνουν πράξη τα όνειρά τους και να συνεχίσουν να ενημερώνονται. <Εμείς, η ομάδα της Agrenda δίνουμε την υπόσχεση να γράφουμε από την καρδιά μας και να κρατάμε ψηλά τη σημαία ου Αγρότη της Χρονιάς>.

«Όσον αφορά τους αγρότες τα νέα είναι καλά», ανέφερε ο Άλαν Μάθιους κατά την ομιλία που άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας, καθώς όπως είπε περιμένει όταν ανακοινωθεί ο προϋπολογισμός το Μάιο θα έχουμε μία μικρή περικοπή μόνο όσον αφορά τα Προγράμματα. «Να θυμάστε αυτή είναι απλά μία πρόταση της Κομισιόν, μετά πρέπει να γίνουν οι διαπραγματεύσεις και εδώ ίσως δυσκολέψουν τα πράγματα, καθώς ήδη κάποια κράτη-μέλη δεν θέλουν να πληρώσουν περισσότερα», τόνισε ο ομότιμος καθηγητής αλλά όπως και να έχει «χωρίς να γνωρίζουμε το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, το σημείο εκκίνησης είναι ευνοϊκό όσων αφορά τους αγρότες». Βέβαια ο πολύπειρος αγροτοοικονομολόγος δεν έκρυψε πως πράγματι σχεδιάζεται οι άμεσες ενισχύσεις να συνδέονται με σαφής στόχους και αποτελέσματα όπως γίνεται με τον Β’ Πυλώνα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συγχρηματοδότησης, σύνδεσης των ενισχύσεων με αυστηρούς περιβαλλοντικούς στόχους, ενώ τόνισε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός αποθεματικού απόδοσης.

«Προετοιμαστείτε να δείτε τη συνέχεια της τρέχουσας ΚΑΠ ακόμα και μετά το 2020. Νομίζω ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να δούμε τη νέα μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ», ανέφερε κατά το τέλος της ομιλίας του ο κ. Μάθιους πριν πάρει τη σκυτάλη ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Διαφωνούμε με την αλλοίωση του χαρακτήρα της ΚΑΠ, και διαφωνούμε με την αύξηση της συμμετοχής των κρατώ-μελών στον κοινοτικό προϋπολογισμό από το 1 στο 1,1%», φουντώνοντας τη συζήτηση στο πρώτο πάνελ που ήταν αφιερωμένο στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.Πηγή: agronews.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.