Header Ads

Έκοψε πίτα το Αγροτικό – Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις 7-1-2016, η κοπή της Βασιλειόπιττας, από τα μέλη και τους φίλους του Μουσείου της Αγροτιάς, στο δωμάτιο υποδοχής του Μουσείου.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης έγινε ο διοικητικός απολογισμός της δράσης του Δ.Σ. και ο Προγραμματισμός Δράσης του 2018.

Στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος του Μουσείου Δρ Κώστας Σαχινίδης αναφέρθηκε στο έργο που επιτελέστηκε, κατά την διάρκεια του περασμένου χρόνου.

Ειδικότερα έκανε αναφορά:
1. Στον ετήσιο Τρανό χορό του Μουσείου που έγινε με μεγάλη επιτυχία στις 4-2-2017, στο κοσμικό κέντρο ΦΑΝΤΑΣΙΑ στην Ελασσόνα, με την συμμετοχή της παραδοσιακής κομπανίας των Χαλκιάδων από την Ήπειρο.

Στις εκδηλώσεις του 23ου Διεθνούς Μουσικοχορευτικού Πανηγυριού ''ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2017'' που πραγματοποιήθηκαν στις 26 και 27 Αυγούστου 2017 με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και με τη σημαντική χορηγία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Επιχειρήσεων ΓΑΛΑΞΙΑΣ και την παντελή απουσία του Δήμου Ελασσόνας.
Στις εκδηλώσεις αυτές εμφανίστηκαν τα συγκροτήματα:

Σάββατο 26 Αυγούστου στο ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ ΛΑΡΙΣΑΣ με τη συνδιοργάνωση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων
- το Φολκλορικό συγκρότημα “EGRISI”, από την ΓΕΩΡΓΙΑ
- ο διεθνής Βέρβερος τραγουδοποιός YΕLAS, από την Καβυλία της ΑΛΓΕΡΙΑΣ
- ο Κούρδος τραγουδιστής ΜΕΜΟΣ ΤΣΙΑΠΑΝ
- ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος ΡιζομύλουΜαγνησίας «Η ΔΙΑΠΛΑΣΗ»

Κυριακή 30 Αυγούστου στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου στα Αραδοσίβια
- το Φολκλορικό συγκρότημα “EGRISI”, από την ΓΕΩΡΓΙΑ
- ο διεθνής Βέρβερος τραγουδοποιός YΕLAS, από την Καβυλία της ΑΛΓΕΡΙΑΣ
- ο Κούρδος τραγουδιστής ΜΕΜΟΣ ΤΣΙΑΠΑΝ
- ο Σύλλογος των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών«Ο ΟΛΥΜΠΟΣ»
- ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Βαθυλάκκου Κοζάνης

Tο πρόγραμμα παρουσίασε η εκπαιδευτικός κ. Βίκυ Χατζηκυριάκου.
Επίσης, στις 27 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε και η 12η ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.
3. Στο κάψιμο του παραδοσιακού φούρνου του Μουσείου που έγινε πανηγυρικά στις 16 Σεπτεμβρίου 2017.
4. Στον εορτασμό της Απελευθέρωσης των Αραδοσιβίων (5-10-1912) και στην τελετή που έγινε στις 5-10-2017, στον χώρο του μνημείου των αγωνιστών του 1912, στον Προφήτη Ηλία.
5. Στις διάφορες συλλογικές και μεμονωμένες επισκέψεις Φορέων και Σχολείων που πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο κατά το 2017.

Τέλος, ο κ. Σαχινίδης αφού ευχαρίστησε όσους βοήθησαν, εθελοντικά, στο έργο του Μουσείου, ανέφερε ότι παραμένει άλυτο το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης του κτηρίου του Μουσείου με βαριά ευθύνη και παντελή αδιαφορία του δήμαρχου Ελασσόνας, για όλα τα προβλήματα των Αραδοσιβίων, όπως είναι τα στοιχειώδη μικροέργα αισθητικής παρέμβασης, η αποχέτευση, η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και των υπαρχόντων αγωγών αμιάντου και τόσα άλλα.

Στη συνέχεια, ο Δρ Κ. Σαχινίδης αναφέρθηκε στον Προγραμματισμό του Μουσείου για το 2018, ο οποίος περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

1.Την πραγματοποίηση του ετήσιου τρανού χορού του Μουσείου της Αγροτιάς την Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018, στο κοσμικό κέντρο ΦΑΝΤΑΣΙΑ με δημοτική και ποντιακή ορχήστρα.

2. Την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ΑΠΟΚΡΙΑ ΣΤΑ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ, με άναμμα φωτιάς και υπαίθριο γλέντι στον χώρο του Μουσείου την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018.

3. Την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2018» 24ο Διεθνές Μουσικοχορευτικό Πανηγύρι που θα γίνουν στις 25 και 26 Αυγούστου, με τη συμμετοχή ελληνικών και ξένων συγκροτημάτων.

4. Την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης και την υλοποίηση του Προγράμματος Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, με την συνεργασία του Τμήματος Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Εταιρίας LOGON.

3.Την αύξηση της επισκεψιμότητας του Μουσείου.

4. Την πραγματοποίηση αισθητικών παρεμβάσεων και μικροκατασκευών στον χώρο του Μουσείου.

Στη συνέχεια της διαδικασίας ακολούθησε συζήτηση και διατυπώθηκαν χρήσιμες προτάσεις δράσης από τα μέλη του Μουσείου και ακολούθησε η κοπή της Πίττας.


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.