Header Ads

Ζωντανά «χρώματα» παράδοσης, μνήμες και συγκίνηση

Πολύχρωμο «σκηνικό» παράδοσης, με ζωντανά «χρώματα», χορευτικά βήματα και ρυθμούς και βέβαια με πολλές μνήμες και θύμησες, ανάκατα με μεγάλη συγκίνηση και έντονα συναισθήματα, «πλημμύρισαν» την κατάμεστη Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» στην Ελασσόνα, στην επετειακή αφηγηματική – μουσικοχορευτική παράσταση της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας με τον τίτλο «ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ», με αφορμή τα 40χρονα του συλλόγου.

Στη σκηνή «απλώθηκαν» τραγούδια σπάνια και πολύτιμα, τραγουδισμένα παραμύθια με στοιχεία από αρχαίους μύθους, μέσα από τα οποία ο λαός μας μπόρεσε να ενώσει το πραγματικό με το υπερφυσικό και να αφηγηθεί ιστορίες, συνήθως τραγικές, που ίσως κάποτε να συνέβησαν ή θα μπορούσαν να συμβούν όσο φανταστικές κι αν φαίνονται. Τραγούδια που υμνούν τον έρωτα και την αγάπη, τραγούδια για την ξενιτιά και τους πόνους της ζωής αλλά και τραγούδια εύθυμα, για χαρές και πανηγύρια. Και όλα αυτά διανθισμένα με παραδοσιακούς χορούς και μουσικές από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τα Νησιά, τη Δυτική Θράκη, την Καππαδοκία, την Ήπειρο, τη Μικρά Ασία.

«Πρωταγωνιστές» της βραδιάς οι ηθοποιοί Χριστίνα Βράκα και Αριστέα Στεργιούλη, 180 και πλέον χορευτές – μέλη του συλλόγου (με τη φροντίδα των χοροδιδασκάλων Εύης Ανδρέου, Νανάς Νατσιούλη, Γιώργου Παπαχρήστου, Γιάννη Σαμώτα), η παραδοσιακή χορωδία της Λαογραφικής, και βέβαια οι μουσικοί Κώστας Κωστούλης (κλαρίνο), Μάριος Σαρακατσιάνος (λαούτο, τραγούδι), Λευτέρης Γάλλος (βιολί), Γιάννης Σαμόλαδος(κρουστά), Παναγιώτης Τρουμπούκης(τρομπέτα).

Όλοι τους καταχειροκροτήθηκαν με θέρμη από τον κόσμο.

Χαρακτηριστικά τα λόγια του προέδρου της Λαογραφικής Εταιρίας Ελασσόνας Γιάννη Σαμώτα, στην αρχή της εκδήλωσης – γιορτής, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της πολυετούς δράσης του συλλόγου: «Πέρασαν 40 χρόνια από την χρονιά που κάποιοι στην Ελασσόνα οραματίστηκαν ένα σύλλογο που θα υπηρετήσει την παράδοση και τον πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις τους. Και το έκαναν χωρίς καμία ιδιοτέλεια. Πρόσφεραν απλόχερα, σε όλους μας, μια ζεστή φωλιά για να εκφραστούμε, να ονειρευτούμε, να ταξιδέψουμε, να χαρούμε, να γελάσουμε, να προβληματιστούμε, να κλάψουμε, να προσφέρουμε και να ολοκληρωθούμε σαν άνθρωποι μέσα από τα τμήματα και τις εκδηλώσεις που όλα αυτά τα 40 χρόνια ήταν εκατοντάδες. Σήμερα, γιορτάζουμε και χαιρόμαστε που είσαστε εδώ!».

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η επετειακή εκδήλωση, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, τιμήθηκαν για την πολύχρονη προσφορά τους στον πολιτισμό και στην παράδοση οι παλαιότεροι χοροδιδάσκαλοι του συλλόγου Γιάννης Κόκκινος και Δημήτρης Παπαχρήστου και οι παλαιοί πρόεδροι της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας Θωμαή Κόντου, Λευτέρης Μεζίλης και Γιάννης Μουκίδης.
Ήταν μια γεμάτη εκδήλωση, με παραδοσιακά «χρώματα και αρώματα», που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και ενθουσίασε τον κόσμο που την παρακολούθησε, ίσως αντάξια της πολύχρονης ιστορίας του δραστήριου Ελασσονίτικου συλλόγου.

Το «παρών» έδωσαν: ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, οι βουλευτές Κώστας Μπαργιώτας και Γιώργος Κατσιαντώνης, η πρόεδρος του Τ.Σ. Ελασσόνας Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτ. Γιαννακόπουλος, τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Δημ. Οικονόμου, Καλλιόπη Τζήκα, Ζωή Ακριβούλη, Γιώργος Μπίζιος, η πολιτευτής της ΝΔ Στέλλα Μπίζιου, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χριστίνα Σαμόλαδου με μέλη της διοίκησης, μέλη και φίλοι του συλλόγου και δεκάδες φίλοι της παράδοσης από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, της Λάρισας και από γειτονικούς νομούς.Του Γιάννη Μουκίδη
Πηγή: eleftheria.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.