Header Ads

Πραγματοποιήθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ "Κ.Ε.Ο.Α.Χ, ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ" στο Πολεμικό Μουσείο

Σε παγκόσμια πρώτη υπό την αιγίδια του ελληνικού Υπουργείου Αμυνας προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της Ελληνίδας σκηνοθέτιδας Αθηνάς Κρικέλη, που ζεί και εργάζεται στην Νέα Υόρκη.

Αφορά στους Φύλακες του Ολύμπου. Τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα ΧΙονοδρομιών (ΚΕΟΑΧ) που εκπαιδεύονται ώς αλπινιστές σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2017 στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Το ίδιο ντοκιμαντέρ σύντομα θα προβληθεί και στο δημόσιο Κανάλι 13 της Νέας Υόρκης.\ Η κα Κρικέλh απευθυνόμενη στους 500 θεατές, ανάμεσά τους δεκάδες αξιωματικοί εκατοντάδες έφεδροι, καθώς και άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της 8ης ΕΜΑΚ, ευχαρίστησε τους συνεργάτες της και βεβαίως το ΓΕΣ που της έδωσε την άδεια να ζήσει με τους άνδρες ειδικών δυνάμεων στο ΚΕΟΑΧ, καταγράφοντας την καθημερινότητα των παιδιών αυτών που υπηρετούν υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες στον Ολυμπο.

Την εκδήλωση προλόγησε η εκπρόσωπος της Ellopia Fillms USA στην Ευρώπη, Mαρία Χριστίνα Μπακλαβά! Aναφέρθηκε στο έργο και τις δραστηριότητες της τηλεοπτικής εταιρείας Ellopia Films USA, καθώς και στην σειρά του Ολύμπου με 12 ντοκιμαντέρ στην οποία ανήκει και το "KEOAX, the Guardians of Mt Olympus"

Mετά το τέλος της προβολής η σκηνοθέτης και πολυβραβευμένη δημοσιογράφος Αθηνά Κρικέλη μεταξύ άλλων είπε:

"Tόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου σε Αμερική Ελλάδα και Κύπρο θεωρούμε υποχρέωσή μας να προσφέρουμε στην Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε! Η παραγωγή αυτή έγινε αποκλειστικά με χρήματα της Εllopia και πολύ εθελοντική εργασία όλων των συνεργατών μας."
Τιμητικά πιστοποιητικά και μετάλλια της Ellopia παρέδωσε η Αθηνά Κρικέλη στον πρώην Διοικητή του ΚΕΟΑΧ κ. Νικόλαο Γκουτζουρέλα, τον νύν Διοικητή του ΚΕΟΑΧ Κώστα Τσούκα καθώς και το Διευθυντή Ειδικών Δυνάμεων κ. Ευθύμιο Μπούνα.

Μιλώντας για την συμβολή του κ. Γκουτζουρέλα στην πραγματοποίηση αυτού του ντοκιμαντέρ η κ Κρικέλη είπε
"κατά την διάρκεια των αναβάσεων μας στον Ολυμπο, μας σύστησαν στον τότε διοικητή του ζητήσαμε να μας μιλήσει για το ΚΕΟΑΧ, μας εμπιστεύθηκε είναι ο άνθρωπος που μας άνοιξε τις πόρτες και μας έδειξε τον τρόπο να ξεκινήσουμε την απαιτούμενη διαδικασία έτσι ώστε να πάρουμε την εγκριση από το ΓΕΣ και την ΔΕΔ. Αντιλήφθηκε την διάθεση μας να κάνουμε κάτι καλό για τον τόπο μας" Το όραμα δεν μπορεί κανένας να το περιορίσει και κανείς να το φυλακίσει! Ο κάθε άνθρωπος δεν είναι μια μονάδα, είναι χιλιάδες άνθρωποι. Γιατί αυτός ο ένας μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει το ρου της ιστορίας"

Παραλαμβάνοντας το πιστοποιητικό της ΕLLOPIA o κ. Γκουτζουρέλας είπε:
Γνώρισα την κ Κρικέλη στον Ολυμπο φυσικά. Ξετυλίγοντας την ιστορία της και είδα την πορεία και το έργο της αντιλήφθηκα πως είχα να κάνω με έναν άνθρωπο που από μόνος του είναι αντικείμενο για ντοκιμαντέρ. Η κα Κρικέλη έχει ένα μεγάλο πάθος. Την καταγραφή της αλήθειας. Είναι μια πολυβραβευμένη δημοσιογράφος χωρίς σύνορα, και όπου κι άν βρεθεί έχει ως κύριο στόχο της την προβολή της Ελλάδας! Τα συγχαρητήρα μου στην κα.Κρικέλη για το ντοκυμαντέρ οι φύλακες του ολύμπου το οποίο καταγράφει τα στελέχη και τους στρατιώτες του Κεντρου Εκπαιδευσεως Ορεινού Αγώνα και Χιονοδρομιών που ζούν και εκπαιδεύονται στον Όλυμπο.Της εύχομαι ολόψυχα πάντα επιτυχίες"

Ο Διευθυντής των Ειδικών Δυνάμεων κ Ευθύμιος Μπούνας κατά την παραλαβή του πιστοποιητικού είπε: "Η κ Κρικέλη μαζί με τους συνεργάτες της αποφάσισε να κάνει κάποια ντοκιμαντέρ για τον Ολυμπο. Αυτά τα έκανε ανυστερόβουλα, πατριωτικά. Μέσα σε αυτά τα ντοκιμαντέρ όμως δεν μπορούσαν να λείπουν οι άνθρωποι. Με αυτή την σκέψη ενσωμάτωσε και το ΚΕΑΧ και την ΕΜΑΚ. Στο ντοκιμαντέρ για το ΚΕΟΑΧ έδωσε έναν πολύ παραστατικό τίτλο, "Οι Φύλακες του Ολύμπου" ότι είναι δηλαδή και στην πραγματικότητα! Το ΚΕΟΑΧ είναι ένα κέντρο που το έχουν επισκεφθεί λίγοι το ξέρουν πολλοί, αλλά όσοι το έχουν επισκεφθεί έχουν γοητευθεί και το έχουν αγαπήσει.

Με αυτό το ντοκιμαντέρ όμως το ΚΕΟΑΧ θα γίνει ευρύτερα γνωστό, σε πολλά εκατομμύρια ανθρώπων κυρίως εκτός Ελλάδος! Αυτό το ντοκιμαντέρ δείχνει την πραγματικότητα. Την συνήθη καθημερινότητα των ανθρώπων του ΚΕΟΑΧ, χωρίς υπερβολές, χωρίς οποιαδήποτε ωραιοποίηση. Επίσης δείχνει με έναν εξαιρετικό και συναισθηματικό τρόπο το έργο που παράγουν οι άνθρωποι μας, το προσωπικό μας στο ΚΕΟΑΧ και για αυτό το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων είναι υπερήφανο και ιδιαίτερα ευχαριστημένο για το ντοκιμαντέρ αυτό.

Tιμητική πλακέτα με το σύμβολο των Ειδικών Δυνάμεων απέδωσε τιμητικά στην εκπρόσωπο της Ellopia Films USA κα Αθηνά Κρικέλη ενώ συμβολικά και εκ μέρους του νέου Διοικητή κ Κώστα Τσούκα και του προσωπκού του ΚΕΟΑΧ απέδωσε μια συλλεκτική χιονοβατίδα που όπως είπε χαρακτηριστικά 'με την πάροδο του χρόνου θα καταστεί μουσειακή".

Σε δηλώσεις του μετά την προβολή, ο νέος διοικητής του ΚΕΟΑΧ Κώστας Τσούκας είπε: Η έμπειρη διεισδυτική ματιά της κυρίας Κρικέλη σε συνδυασμό με το πάθος της για την καταγραφή της αλήθειας, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεκμηριογραφήματος που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την καθημερινή ρουτίνα, το έργο και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Κέντρου Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα και Χιονοδρομιών.

Για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ αυτού απαιτήθηκαν συνολικά τέσσερις μήνες γυρισμάτων σε τρεις διαφορετικές εποχές του χρόνου, ενώ η κ. Κρικέλη έμεινε μετά από έγκριση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στους χώρους του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρομιών (ΚΕΟΑΧ) όπου ακολούθησε την καθημερινή τους εκπαίδευση.\ Το ντοκιμαντέρ "KEOAX oι φύλακες του Ολύμπου" είναι το τέταρτο κατά σειρά τεκμηριογράφημα της αμερικανικής σειράς Mt Olympus the Creation. Είναι στην αγγλική γλώσσα και ήδη έχει πάρει τον δρόμο των παγκοσμίων φεστιβάλ. Πρόκειται για μια καταγραφή των ανθρώπων των Ειδικών Ελληνικών Δυνάμεων που ζούν εξασκούνται και εκπαιδεύονται στα σπλάχνα του Ολύμπου. \ Την σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει η παγκοσμίως βραβευμένη δημοσιογράφος Αθηνά Κρικέλη. Πρόκειται για την μοναδική Ελληνίδα της Αμερικής που από το 1992 ψηφίζει στα EMMYS, NY Festivals και στα προκαταρκτικά των ΟΣΚΑΡΣ ενώ οι εκπομπές της φιλοξενούνται στο Μουσείο Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης των ΗΠΑ ( Νέα Υόρκη, Λός Ατζελες) ώς οι πιο αντιπροσωπευτικές ελληνικές στον αμερικανικό χώρο. \ Αξίζει να σημειωθεί πως η δημιουργία του τεκμηριογραφήματος έγινε βασιζόμενη στην προσωπική εργασία και εθελοντική προσφορά της ομάδας της Εllopia στην Ελλάδα, Κύπρο και Αμερική. Ηδη τα τρια πρώτα ντοκυμαντέρ της σειράς ΟΛΥΜΠΟΣ έχουν αποσπάσει 12 παγκόσμια αγαλματίδια σε διεθνή φεστιβάλ
Τα ντοκιμαντέρ αυτά είναι

1)Elassona Secret Path to Mt Olympus,
2) Mt Olympus the Creation και
3)EMAK in Rescue Mode​

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.