.

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

«Πήραν φωτιά» τα καζάνια για την απόσταξη τσίπουρου

«Βράζει» ο τόπος στο νομό Λάρισας αυτό τον καιρό και όχι από τη ζέστη, ως συνήθως, αλλά, γιατί έχουν πάρει «φωτιά» τα καζάνια διαφόρων ιδιωτών-αμβυκούχων, που βράζουν τα τσίπουρα, τα «αποστάγματα της χαράς»- όπως αποκαλούνται- μαζί με το ούζο.

Βέβαια, η Λάρισα δεν έχει το αποκλειστικό προνόμιο αυτής της διαδικασίας, καθώς από τα τέλη του Οκτώβρη έως τα μέσα του Δεκέμβρη, θα παραχθεί το τσίπουρο ολόκληρης της χρονιάς με τον παραδοσιακό τρόπο σε μία ατμόσφαιρα γιορτής, με άφθονο τσίπουρο και εκλεκτούς μεζέδες και με αρκετές ολονυκτίες μπροστά στα καζάνια. Αφού, βεβαίως, πρώτα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και πληρωθεί η αρκετά υψηλή φορολογία για το προϊόν.

Τα κατ' οίκον «καζανέματα» ξεκινούν μετά τον τρύγο μέσα στον Οκτώβρη και διαρκούν περίπου ένα δίμηνο, μέχρι και τον Δεκέμβρη, με την κάθε περιοχή να ορίζει ξεχωριστά, τις ακριβείς ημερομηνίες που θα διαρκέσει η διαδικασία.

Απόσταγμα στεμφύλων είναι το τσίπουρο-όπως και η ρακή και η τσικουδιά-και λέγεται ότι η παραγωγή ξεκίνησε στο Άγιον Όρος τον 14ο αιώνα και σταδιακά εξαπλώθηκε στην Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και την Κρήτη.

Το τσίπουρο με γλυκάνισο αποστάζεται δύο φορές, με αποτέλεσμα να προκύπτει ανώτερης ποιότητας ποτό, σε αντίθεση με την τσικουδιά που είναι μονής απόσταξης. Το τσίπουρο πίνεται ως ορεκτικό πριν από το φαγητό συνοδεία μεζέδων, ενώ το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο μπορεί να καταναλωθεί και μετά το γεύμα, ως χωνευτικό.



Αλκοολικοί βαθμοί στους 20 c /βαθμοί Cartier στους 15 c

37,13 16
39,43 16,5
41,67 17
43,68 17,5
45,68 18
47,48 18,5
49,18 19
51,18 19,5
52,89 20
54,20 20,5
55,93 21
57,47 21,5
59,19 22
60,18 22,5



newsbeast.gr