.

Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2017

Κοσμοσυρροή… με πεσμένους τζίρους στο παζάρι της Ελασσόνας

Ολοκληρώνετε η ετήσια Εμποροπανήγυρη της Ελασσόνας, το γνωστό σε όλους Παζάρι, που για 4 μέρες «μονοπώλησε» για τα καλά τα κοινωνικά και εμπορικά «δρώμενα» της περιοχής.

Εκατοντάδες κόσμου το επισκέφθηκαν τον χώρο (σ΄ αυτό βοήθησε και ο ιδιαίτερα ζεστός καιρός, χωρίς…τις συνηθισμένες τέτοια εποχή φθινοπωρινές μπόρες), ενώ χαρακτηριστική ήταν η συνεχόμενη ροή επισκεπτών και η ιδιαίτερα μεγάλη κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε ιδίως τις βραδινές ώρες, τότε που οι θερμοκρασίες είναι σαφώς πιο φθινοπωρινές.

Παρά την οικονομική κρίση, ο κόσμος έδειξε να «αγκαλιάζει» με θέρμη και εφέτος το Ελασσονίτικο Παζάρι, που «κουβαλάει» μαζί του ιστορία χρόνων. Δεκάδες επαγγελματίες, έμποροι και μικροπωλητές είχαν «απλώσει» την πραμάτεια τους, περιμένοντας με έκδηλη αγωνία τους επισκέπτες του Παζαριού από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας και από γειτονικούς Νομούς.

Μεγάλη η «γκάμα» των εμπορευμάτων και προϊόντων, με πολλές ελκυστικές προσφορές, που ο κόσμος που γνωρίζει από παζάρια…τις «ξετρύπωνε». Πολλοί ήταν και αυτοί που «βόλταραν» στο παζάρι για να «σκοτώσουν» το χρόνο τους, ενώ άλλοι πιο βιαστικοί έκαναν διερευνητικές σύντομες επισκέψεις.

Πολυκοσμία στο «λούνα – παρκ», μεγαλύτερη κίνηση στις ψησταριές με τα σουβλάκια, τα λουκάνικα και τις σούβλες με το κεμπάπ, στα «στέκια» του παζαριού αλλά και σ΄ αυτά με τον παραδοσιακό χαλβά και τα εδέσματα.

Σε μια μικρή κουβέντα με τους εμπόρους και τους επαγγελματίες που βρέθηκαν στο Ελασσονίτικο Παζάρι, κάνει λόγο για εμφανώς μικρότερους τζίρους στο ταμείο τους (…σε σύγκριση με παζάρια προηγούμενων χρόνων, πριν ξεσπάσει η κρίση), αφού η οικονομική κρίση…δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφα και τα παζαριώτικα «δρώμενα»!

Χαρακτηριστικές οι κουβέντες κάποιων εμπόρων και μικροπωλητών, που δεν χάνουν το χιούμορ τους: «πολύς ο κόσμος, αλλά έχει σφιγμένες τσέπες», «…μετά τις συντάξεις και τους μισθούς, έπεσε κόφτης και στο τζίρο στο Παζάρι», «πριν λίγα χρόνια, ο επισκέπτης του παζαριού έπαιρνε αρκετά πράγματα σε ποσότητα, τώρα έχουν σφίξει τις τσέπες», «έχουμε ξεχάσει παλαιότερες εποχές…ο κόσμος χαζεύει το εμπόρευμα, σκέφτεται και λέει…πως ίσως ξαναπεράσει», «πριν λίγα χρόνια, ο επισκέπτης αγόραζε 10-12 κομμάτια, τώρα περιορίστηκε στα 3-4, και αυτά με πολλή σκέψη», «παλεύουμε για ένα μεροκάματο», «πολλοί είναι αυτοί που ζητάνε παζάρια ακόμη και στις ήδη χαμηλές τιμές μας», «έρχεται, ρωτάει για την τιμή, ζητάει πιο χαμηλή τιμή και τελικά… δεν παίρνει τίποτα», «…ακόμη και στο ένα ευρώ ζητάνε παζάρια», «φαίνεται ο κόσμος που δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα», «έρχονται οικογενειάρχες με παιδιά που ψάχνουν ευκαιρίες για να μειώσουν τα έξοδα τους», «φαίνεται καθαρά πως ο κόσμος δεν έχει χρήματα», «όλο και κάτι θα αγοράσουν, αλλά όχι πολλά πράγματα, όπως παλαιότερα»…

Το βράδυ του Σαββάτου (πρώτης ημέρας λειτουργίας της Εμποροπανήγυρης) τους χώρους επισκέφθηκε σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Ελασσόνας, με τον δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Ευαγγέλου, τους αντιδημάρχους και πολλούς δημοτικούς σύμβουλους, ο Ελασσονίτης βουλευτής Γιώργος Κατσιαντώνης αλλά και ο Ελασσονίτης αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Παπαδημόπουλος.

Πάντως, κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κάνουν λόγο για αναμενόμενη και λογική πτώση του τζίρου που αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο από 20 – 40% (…σε κάποια είδη ίσως ξεπεράσει και το 50%), σε σύγκριση με τους τζίρους των τελευταίων τριών χρόνων. Αν και οι δύο τελευταίες ημέρες λειτουργίας του Παζαριού, όπως συνηθίζεται, αναμένεται να φέρουν περισσότερο χρήμα στις τσέπες των εμπόρων και επαγγελματιών.
Του Γιάννη Μουκίδη (eleftheria.gr)