Header Ads

Εκδρομή στα Τζουμέρκα με τη Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας

Η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, διοργανώνει 2ήμερη εκδρομή στα Τζουμέρκα στις 21 & 22 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα της εκδρομής είναι το ακόλουθο:

1Η ΜΕΡΑ :
Αναχώρηση από την πόλη μας στις 6:00. Διαμέσου Λάρισας – Τρικάλων και περνώντας την Εγνατία Οδό με μια απαραίτητη στάση , φθάνουμε στο Βλαχοχώρι της Ηπείρου το Μέτσοβο.

Μια μικρή στάση για λίγη ξεκούραση και συνεχίζουμε την διαδρομή μας, για το χωριό Συρράκο, περνώντας από τα χωριά Κουτσελιό, Κέδρος, Πετροβούνι, Παλιοχώρι και έπειτα από μια «απαιτητική» διαδρομή, είμαστε στο γραφικό χωριό, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να το περπατήσουμε και να απολαύσουμε όχι μόνο τις φυσικές ομορφιές αλλά και τα τοπικά εδέσματα της περιοχής.

Το Συρράκο είναι χωριό, που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Είναι χτισμένο σε μία πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Στέκεται πάνω από την χαράδρα του ποταμού Χρούσια, παραπόταμου του Καλαρρύτικου και απέναντι του αντικρίζει τα Τζουμέρκα. Οι κοντινότερες πόλεις του είναι τα Ιωάννινα και η Άρτα που απέχουν 1 και 1 ½ ώρα ορεινής διαδρομής.

Το Συρράκο είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός και χτίστηκε περίπου τον 15ο αιώνα μ.Χ. από Βλαχόφωνους πληθυσμούς.
Διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα πετρόχτιστα σπίτια, με στέγες από σχιστόλιθο. Μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες είναι τα μόνα χωριά που διατηρούν αυτή την αρχιτεκτονική στα νότια του νομού Ιωαννίνων, κάτι που είναι πιο συνηθισμένο στα βόρεια του νομού στην περιοχή των Ζαγοροχωρίων.

Πολλά οικήματα είναι μεγάλα και πλούσια, κάτι που μαρτυρά την οικονομική άνθηση του Συρράκου στο παρελθόν. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το παλιό πέτρινο, τριώροφο σχολείο, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο κτίσμα του χωριού.

Στο χωριό δεν επιτρέπονται μηχανοκίνητα οχήματα με αποτέλεσμα να διατηρείται άθικτο το παραδοσιακό του χρώμα. Η είσοδος οχημάτων επιτρέπεται μέχρι την είσοδο του χωριού, οπού ένα πέτρινο γεφύρι συνδέει το χωριό με τον σύγχρονο δρόμο.

Στη διάρκεια της τουρκοκρατίας αποτέλεσε πρωτεύουσα της αυτοδιοίκητης ορεινής κοινότητας του Μαλακασίου, η οποία περιλάμβανε ορεινά χωριά στα όρια των σημερινών νομών Ιωαννίνων και Τρικάλων. Την περίοδο αυτή γνώρισε σημαντική οικονομική ανάπτυξη χάρη στα μεγάλα κοπάδια γιδοπροβάτων, στο εμπόριο και στην αργυροχρυσοχοΐα που διαδόθηκε στο χωριό από τους γειτονικούς Καλαρρύτες. Επίσης συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 με αρχηγό τον Ιωάννη Κωλέττη και μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες ήταν τα μοναδικά χωριά της Ηπείρου που συμμετείχαν στην επανάσταση κατά τον πρώτο χρόνο της.

Η επανάσταση στην περιοχή καταπνίγηκε γρήγορα από δυνάμεις του Χουρσίτ Πασά και το χωριό κάηκε ολοσχερώς. Ξαναχτίστηκε στο διάστημα 1825-1828 και τα επόμενα χρόνια απέκτησε πάλι οικονομική δύναμη.

Επόμενο σημείο ενδιαφέροντος είναι το σπίτι του «Τραγουδιστή του χωριού και της στάνης», Κώστα Κρυστάλλη, το οποίο σήμερα έχει γίνει μουσείο και στεγάζει και τη βιβλιοθήκη του χωριού, ενώ αξίζει να δείτε και το Λαογραφικό Μουσείο που δημιούργησε και δώρισε μετά τον θάνατό της η Ερμηνεία Φωτιάδου.

Από τον ενθουσιασμό με τον οποίο θα σας ξεναγήσει ο υπεύθυνος του μουσείου θα καταλάβετε πόσο αγαπούν το χωριό τους οι Συρρακιώτες, οι οποίοι το κατακλύζουν κάθε Αύγουστο για το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας –«κάθε δωμάτιο και οικογένεια»–, αφήνοντάς το τον χειμώνα σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, μια και το μυστικό το έχουν μάθει πλέον αρκετοί και το Συρράκο έχει επισκέπτες όλο τον χρόνο.

Μετά την απελευθέρωση της Ηπείρου, το Συρράκο αποτέλεσε έδρα κοινότητας, η οποία διατηρήθηκε μέχρι το 2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης.

Αφού θα μας έχει καταπλήξει από την άγρια ομορφιά του, φεύγουμε από το Συρράκο και περνώντας από το χωριό Προσήλιο , θα επισκεφθούμε το πιο εντυπωσιακό μοναστήρι της περιοχής , την Ι. Μονή Κηπίνας.

Είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια σε όλη την Ήπειρο, λαξευμένη μέσα στον βράχο κοντά στους Καλαρρύτες. Εκτιμάται πως χρίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα και το όνομά της αποδίδεται στους κήπους που καλλιεργούσαν οι μοναχοί κοντά στη μονή. Ο μικρός ναός της είναι γεμάτος αγιογραφίες του 17ου αιώνα ενώ η μεγάλη σπηλιά στον πρόναο ήταν καταφύγιο για κατοίκους γειτονικών χωριών την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Από τη βάση του βράχου ο επισκέπτης ανεβαίνει ένα μονοπάτι σκαλισμένο στον βράχο και στη συνέχεια περνά μια ξύλινη γέφυρα για να φτάσει στο μοναστήρι. Την εποχή της Τουρκοκρατίας η γέφυρα ανέβαινε με μοχλό, προσφέροντας απομόνωση και προστασία στη μονή.

Η επιβλητική ομορφιά των γύρω βουνών και το σημείο που είναι χτισμένο το μοναστήρι απλά συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Φεύγοντας εντυπωσιασμένοι από το μοναστήρι, επιστρέφουμε στο χωριό Προσήλιο για να τακτοποιηθούμε στα δωμάτια του ξενοδοχείου.
Στην μεγάλη αίθουσα του, θα αναπολήσουμε την σημερινή μας μέρα (και όχι μόνο), θα γευματίσουμε και θα γλεντήσουμε όπως μας αρμόζει. Έπειτα θα πάμε για ύπνο για να έχουμε τις δυνάμεις μας για την επόμενη μέρα.

2Η ΜΕΡΑ: Μετά το υπέροχο πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για το άλλο γνωστό χωριό , αυτό των Καλαρρύτων.

Είναι ορεινός οικισμός που βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές της γεωτεκτονικής ζώνης της οροσειράς της Πίνδου του Νομού Ιωαννίνων στην Ήπειρο. Ο οικισμός ήκμασε ιδιαίτερα τον 18ο αι. με το εμπόριο (υφαντά, μετάξι από τη Θεσσαλία, ακατέργαστα δέρματα ζώων κ. ά.) και την ανάπτυξη της χειροτεχίας (έργα σε ασήμι και χρυσό)• κατά την περίοδο αυτή αρκετοί κάτοικοι των Καλαρρυτών διατηρούσαν εμπορικούς οίκους σε πολλά ευρωπαϊκά κέντρα. Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.

Το κύριο στοιχείο της περιοχής είναι οι ορεινοί όγκοι που περιβάλλουν την κοινότητα, δηλαδή του Περιστερίου (2285 μ.) και των Τζουμέρκων (2429 μ.).

Είναι κτισμένοι στο χείλος της απότομης χαράδρας που καταλήγει στον ποταμό Καλαρρύτικο, σε υψόμετρο 1200 μ. Απέναντι, στα νοτιοδυτικά του χωριού, βρίσκεται η πλαγιά που ονομάζεται Πουλιάνα. Αν το βλέμμα στραφεί προς τα νότια, θα δει τα βουνά των Τζουμέρκων μέχρι το χωριό Πράμαντα.

Η τοποθεσία βόρεια και πάνω από την κοινότητα ονομάζεται Μπάρος (2285 μ.). Είναι η περιοχή με τα οροπέδια και τα ορεινά βοσκοτόπια που ενώνει τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Στα βορειοδυτικά των Καλαρρυτών βρίσκεται το Συρράκο, που σε ευθεία γραμμή νομίζει κανείς ότι είναι πολύ κοντά, ενώ τους δύο οικισμούς χωρίζει η απόκρημνη χαράδρα του Καλαρρύτικου ποταμού.

Θα επισκεφθούμε το ναό του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται μέσα στον οικισμό , πολιούχου των Καλαρρυτών, χτίστηκε τον 15ο αιώνα, πιθανόν το 1480. Είναι μεγάλη τρίκλιτη, τρισυπόστατη τρουλαία βασιλική, με επιμελημένο κρίσιμο και πολύ ψηλό τρούλο. Η εκκλησία πυρπολήθηκε το 1821 και τα σημερινά ξυλόγλυπτα (τέμπλο, άμβωνας και δεσποτικό) κατασκευάστηκαν το 1845 από μετσοβίτη τεχνίτη. Ο κεντρικός πολυέλαιος κατασκευάστηκε στην Τεργέστη και δωρήθηκε από την οικογένεια Νέσση τον 19ο αιώνα. Τα δύο πλαϊνά κλίτη είναι αφιερωμένα, το μεν δεξιό στον Άγιο Χαράλαμπο και το αριστερό στους Αγίους Πάντες.

Στην εκκλησία φυλάσσονται εκκλησιαστικά είδη, έργα ονομαστών Καλαρρυτινών ασημουργών, όπως το ευαγγέλιο από τον Αθανάσιο Τζιμούρη. Οι τοιχογραφίες του ναού είναι εξαιρετικής τέχνης, όμως δεν είναι συντηρημένες. Υπάρχουν δε τρία στρώματα με τοιχογραφίες διαφορετικών εποχών. Την εκκλησία μπορεί να επισκεφθεί κάποιος μετά από συνεννόηση με τον ιερέα ή κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας. Απαγορεύεται όμως η φωτογράφηση μέσα στο ναό.

Συνεχίζοντας την όμορφη διαδρομή μας, θα επισκεφθούμε τον μεγαλύτερο οικισμός στα Τζουμέρκα, η Πράμαντα, αποτελεί μέρος του έντονου ανάγλυφου και των εντυπωσιακών τοπίων της περιοχής, ένα δυσπρόσιτο σχετικά χωριό, φωλιασμένο στις καταπράσινες πλαγιές της Πίνδου που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Τα Πράμαντα ή η Πράμαντα, όπως συνηθίζεται να λέγεται το ονομαστό μαστοροχώρι, πιθανολογείται πως αναπτύχθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα από μέτοικους κτηνοτρόφους και αργότερα από φυγάδες καταδιωκόμενους κυρίως από την Ήπειρο, που βρήκαν εκεί καταφύγιο λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής. Σήμερα στο χωριό λειτουργούν πολλές υπηρεσίες, κέντρο υγείας, σχολεία, δανειστική βιβλιοθήκη, καταστήματα, ταβέρνες, μπαρ και καταλύματα.

Στην κεντρική, πλακόστρωτη πλατεία θα δείτε τον υπεραινώβιο πλάτανο και την ιστορική βρύση «Αράπης», ενώ η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, αποτελεί το στολίδι του χωριού.

Έπειτα από όλα αυτά τα υπέροχα μέρη που επισκεφθήκαμε ήρθε η ώρα της επιστροφής μας για την πόλη μας την Ελασσόνα, πάντα με τις όμορφες αναμνήσεις από αυτήν την εκδρομή.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ :
- Την μεταφορά με πούλμαν του γραφείου “Goutzourelas Tours”
- Τις περιηγήσεις του προγράμματος.
- Την διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο στο Προσήλιο με πρωινό.
- Ασφάλεια αστικής ευθύνης
- Την καλή μας παρέα και διάθεση.

Τιμή συμμετοχής: 75,00 € / άτομο
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.