Header Ads

Περπάτησαν και γνώρισαν την Κοκκινόγη, τη Δολίχη και το Πύθιο

Την Κοκκινόγη, τη Δολίχη και το Πύθιο επισκέφτηκαν και γνώρισαν την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου οι οικοπεριηγητές της εθελοντικής δράσης «Γνωριμία με τα χωριά της Ελασσόνας – Περπατάμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας!».

Πρώτη στάση στην Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου ή «Δεμιράδων» στην παραολύμπια Κοκκινόγη με πρόεδρο τον Γκόγκο Αλέξανδρο, όπου μας καλωσόρισαν ο Πάτερ Χρήστος Μπαλανίκας και ο Πάτερ Πολύκαρπος Μουσιάρης. Το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Αντώνιου ιδρύθηκε το 1755 και το καθολικό του σήμερα χρησιμοποιείται ως ενοριακός ναός του χωριού. Πρόκειται για σταυροπηγιακό ίδρυμα (υπαγόταν απευθείας στο Πατριαρχείο) και στην περίοδο της ακμής του, αρχές του 19ου αιώνα, είχε μεγάλη κτηματική περιουσία και πολυάριθμα ζώα. Στον αύλειο χώρο σώζεται μέχρι σήμερα η θολωτή πετρόκτιστη πηγή.

Θερμό ήταν το καλωσόρισμα και στην Δολίχη. Πληροφορίες για την τοπολογία και ιστορία της περιοχής και του χωριού μοιράστηκαν με τους περιηγητές ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τσακνάκης Ευάγγελος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης «Η Τριπολίτιδα» Μίχος Στέργιος, η αντιπρόεδρος Παπαδημητρίου Βάγια, η γραμματέας Μαντζάρα Ανθή, ο ταμίας Θεοδωράκης Σταύρος, ο Θεοδωράκης Χρήστος, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου, η εκκλησιαστική επίτροπος Παπαδημητρίου Σούλα και η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δολίχης – «Φίλα Ευβιότου» Λιόλιου Ευδοκία.

Ο Ιερός Ναός της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (10ος-11ος αιώνας μ.Χ.) είναι ένα σπάνιο μνημείο. Αποτελεί σημείο αναφοράς στο κέντρο του χωριού με το μακρόστενο σχήμα του και τον παράκεντρο τρούλο του. Μεγάλης σημασίας είναι η εσωτερική διακόσμηση με το πλούσιο εικονογραφικό πρόγραμμα. Ο πρόεδρος του χωριού Τσακνάκης Ευάγγελος μίλησε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ιερού Ναού, αλλά και για τον Αρχαιολογικό Χώρο του Καστριού Δολίχης.

Οι περιηγητές επισκέφτηκαν και το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο λειτουργεί από το έτος 2007 και φιλοξενεί Λαογραφικό και Αρχαιολογικό υλικό. Ο Θεοδωράκης Χρήστος μίλησε για τον τρόπο χρήσης των οικιακών σκευών, των εργαλείων επεξεργασίας μαλλιού, και των υλικών του αγροτικού βίου που εκτίθενται στο μουσείο.

Η ομάδα της δράσης κινούμενη στην παραολύμπια περιοχή της Ορεινής Περραιβίας επισκέφτηκε και τον οικισμό του Πυθίου. Το Πύθιο μαζί με τη Δολίχη και την Άζωρο αποτελούσαν την Περραιβική Τρίπολη, την αρχαιότερη αμφικτυονία στον Ελλαδικό χώρο, με κοινό ιερό, αρχηγό και νόμισμα.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Πυθίου ξενάγησαν τους περιηγητές ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διδασκάλου Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Πυθίου «Ο Πύθιος Απόλλωνας» Νίκος Μπαγιώτας και η Ταμίας του Συλλόγου Άρτεμις Κατή.

Το Πύθιο (Σέλλος) υπήρξε το θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Περραιβικής Τριπολίτιδας και αποτελεί το μοναδικό μέρος στη Θεσσαλία που φιλοξενεί τρεις ναούς, τον έναν δίπλα στον άλλον. Ναός Ποσειδώνα Πατρώου, που λατρευόταν με την πρωταρχική του ιδιότητα ως χθόνια θεότητα, ως θεός των ποταμών και των πόσιμων υδάτων, ναός Πυθίου Απόλλωνα και ναός της θεάς Άρτεμις.

Για τη σημαντικότητα και την ιστορία του χώρου μίλησε και ο περιβαλλοντολόγος Αναγνωστάκης Σπύρος. Το ειδυλλιακό μέρος κάτω από τον Όλυμπο με την ενέργεια του μυθικού βουνού, τα αρχαιολογικά ευρήματα, η ίδια η γεωγραφία του τόπου, το σταθερό ανάγλυφο που μας συνδέει με τους προγόνους μας, μετέφεραν τους επισκέπτες πίσω στον χρόνο με εικόνες από ιερές στιγμές των ανθρώπων μιας άλλης εποχής στον μαγευτικό λατρευτικό χώρο του αρχαίου Πυθίου.

Ακολούθησε επίσκεψη στον Ναό της Παναγίας Θεοτόκου (1638) με αξιόλογες τοιχογραφίες και το μοναδικό κυκλικό καμπαναριό στη Θεσσαλία, ίσως και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι οικοπεριηγητές περνώντας από ένα πολύ παλιό πέτρινο γεφύρι, που σώζεται σε άριστη κατάσταση, πάνω από το ρέμα Κοντολάκι έφτασε και στον Ναό των Αγίων Αναργύρων (1808).

Και όπως συνηθίζεται η περιήγηση ολοκληρώθηκε με βόλτες και ξεκούραση στην πλατεία του χωριού.

Αμπέλια, Μεγάλο Ελευθεροχώρι και Βλαχογιάννι είναι ο τριπλός προορισμός της δράσης την επόμενη Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ και δικές σας προτάσεις σχετικά με το πρόγραμμα: Τσιαντέ Αλεξάνδρα (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού): 6945-000.550, Χατζηβασίλη Ασπασία (Πρόεδρος Δημ. Κοινότητας Ελασσόνας): 6973-715.839, Παγγέα Βίκη (Καθηγ. Φυσικής Αγωγής): 6974-138.297ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ - ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗς ΔΡΑΣΗΣ
ΚΠΕ Ελασσόνας, Γκανάτσιος Ανδρέας (καλλιτέχνης φωτογράφος), Αναγνωστάκης Σπύρος (Περιβαλλοντολόγος), Γκανάτσιος Δημήτρης (επιγραφές-εκτυπώσεις), Elite Ζαχαροπλαστείο, Κρεοπωλείο Χρήστος Μπαγιώτας, Παντοπωλείον «Κάμπος» Χασιώτης Κωνσταντίνος, Κουρείον Μπίλης Γρηγόρης, Κάβα Πρόποσις Ζήσης Τρανός, Άνθη-Φυτά-Δώρα Fiore «Πακάκη», Lomar Fashion Room, Καφετέρια Ερωδιός, Δρυμός Ελασσόνας, Σπιτικές Γεύσεις, Δικηγορικό Γραφείο LEGAL GENERAL – Γεωργούλης Λεωνίδας, Αρτοποιείο Κότυλη-Καζάκη, Ευαγγελισμός Ελασσόνας, Αρτοποιείο Παυλίδη, Άρτος - Γλυκό Χαλκίδη, Φούρνος Αργυρόπουλος, LIAKOS TOURS, ΓΟΥΠΟΣ TOURS, LOUKAS TOURS, ΓΚΟΥΤΖΟΥΡΕΛΑΣ TOURS, Σούπερ Μάρκετ: Άλφα Μι, Κομμωτήριο Μαρία, Κομμωτήριο Βάσω Μπουζούκη, Λαδόκολλα Φούσκας, Πρατήριο Υγρών Καυσίμων: Xατζηβασίλης Άλκης, Εθελοντές Διασώστες, Olympus Path

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.