Header Ads

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΩΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ- ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΤΟΜΙΤΗ;

Το …θέατρο του παραλόγου ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες στον Δήμο Ελασσόνας με μοιραίο πρωταγωνιστή το Δημοτικό Συμβούλιο.


Στον τόπο είναι σε εξέλιξη ερευνητικές εργασίες –έτσι τις αποκαλούν-για τον εντοπισμό κοιτασμάτων μαρμάρου-αυτό ζητούν με αίτηση τους-από ενδιαφερόμενο επενδυτή από την Κοζάνη, στην θέση «πετρωτή» στο Δ.Δ Γιαννωτών.


Πρίν από λίγες ημέρες κάτοικοι του χωριού βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη όταν ένα πρωί αντιλήφθηκαν ότι κάποιος ιδιώτης προχώρησε σε διάνοιξη δρόμου που οδηγεί στη θέση «πετρωτή» και όσο και αν το έψαξαν δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν αν ο υποτιθέμενος επενδυτής είχε άδεια απο τις αρμόδιες υπηρεσίες για την διάνοιξη.

Αμέσως στο χωριό σήμανε συναγερμός και οι κάτοικοι απευθύνθηκαν στην Δασική Υπηρεσία για ενημέρωση για να λάβουν την απάντηση ότι ο επιχειρηματίας είχε λάβει άδεια για έρευνα, όχι όμως και άδεια για διάνοιξη δρόμου!!

Αυτό που επακολούθησε ήταν εκ των ών ούκ άνευ, όλοι όσοι εμπλέκονται σε επίπεδο αιρετών στον Δήμο έλεγαν τα δικά τους και όλοι μαζί ότι δεν γνώριζαν τίποτα και ότι ενημερώθηκαν άλλος τον Ιούνιο, άλλος τον Αύγουστο, άλλος τον Σεπτέμβριο και άλλος μόλις την περασμένη Παρασκευή!!

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή. Η ενδιαφερόμενη εταιρεία στις 16-03-2017 είχε υποβάλλει αίτηση όπως προκύπτει από τα δημόσια έγγραφα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητώντας γνωμοδότηση για χορήγηση συναίνεσης ερευνητικών εργασιών για ανεύρεση μαρμάρου σε έκταση 83.727,79τ.μ.στη θέση «πετρωτή» και σε διάστημα (2) μηνών να λάβουν απάντηση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου!!

Έχουμε δηλαδή μια έντονη δραστηριότητα του φερόμενου επενδυτή από τις 16 Μαρτίου του 2017 με αποδέκτες του σχετικού εγγράφου, και του Δασαρχείου Ελασσόνας,αλλά και της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ελασσόνας, και φυσικά όλες τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Στις 24 Αυγούστου εστάλη από την Διεύθυνση Χωροταξίας και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ελασσόνας έγγραφο προς τον πρόεδρο του χωριού των Γιαννωτών ζητώντας του να γνωμοδοτήσει για το σχετικό αίτημα!!

Δηλαδή όλες οι υπηρεσίες περίμεναν την γνωμοδότηση ενός 32χονου νέου άσχετου με το αντικείμενο να γνωμοδοτήσει!! 


Τα όσα συνέβησαν στο μεσοδιάστημα χρήζουν βεβαίως εκτεταμένης δημοσιογραφικής έρευνας διότι υπήρξαν καταγγελίες από τους κατοίκους ότι από τον χειμώνα ακόμα γίνονταν προσεγγίσεις σε κατοίκους με το ερώτημα αν προτίθενται να πουλήσουν τα χωράφιά τους, και ο νοών νοείτω!!

Όταν οι κάτοικοι συνειδητοποίησαν ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή και κινδυνεύουν να εκπατριστούν στην ουσία και να παρατήσουν τις δουλειές τους αν στηθεί λατομείο στο χωριό, κάλεσαν σε Γενική Συνέλευση όσους διαμένουν στο χωριό αλλά και όσους διαμένουν εκτός αλλά έχουν τα συμφέροντά τους και τα σπίτια τους στο χωριό, για να αποφασίσουν ποια θα είναι η στάση τους μπροστά σε αυτή την απειλή.

Πράγματι, το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η συνέλευση και εκτός από ένα κάτοικο που διαφώνησε οι υπόλοιποι συμφώνησαν να μη επιτρέψουν την συνέχιση των εργασιών, μαζί τους δε συντάχθηκε και ο πρόεδρος του χωριού, και συμφώνησαν να παραστούν την Δευτέρα(προχθές) στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συνεδρίαζε και να θέσουν το πρόβλημά τους για συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης, όπως και έγινε.

Το θέμα δεν συζητήθηκε καθόλου διότι όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν με την απόφαση των κατοίκων, παρά την διαμαρτυρία του κ. Βαρνά που ζητούσε να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες για όσα έγιναν!! Δηλαδή αστείες καταστάσεις!

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Αυτό είναι το ένα μέρος της ιστορίας με τα Γιαννωτά, και φυσικά δεν είναι δυνατόν να λήξει με μια απόφαση η οποία τελικά δεν έπεισε και κανέναν.

Τίθενται ωστόσο κάποια πάρα πολύ σοβαρά ερωτήματα στα οποία οφείλουν να δώσουν απαντήσεις ‘οσοι εμπλέκονται, διαφορετικά ο καθένας θα μπορεί να υποθέσει οτιδήποτε!

1)Μπορεί ο καθένας να προχωρά σε διάνοιξη δρόμου χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες;
2)Γιατί ενώ η ενδιαφερόμενη εταιρεία είχε υποβάλλει αίτηση στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια με αποδέκτες μεταξύ άλλων και τον Δήμο Ελασσόνας από τις 16 Μαρτίου 2017 ο Δήμαρχος δήλωσε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι το πληροφορήθηκε μόλις την προηγούμενη Παρασκευή;
3)Το Δασαρχείο γιατί επέτρεψε την διάνοιξη του δρόμου;
4) Έρευνα ήθελε να κάνει ο φερόμενος επενδυτής ή να προχωρήσει σε εξόρυξη;
5)Ποιος επιχειρηματίας θα έμπαινε στη διαδικασία να παρανομήσει διανοίγοντας δρόμο χωρίς άδεια διακινδυνεύοντας ουσιαστικά και την ίδια την επένδυση, αλλά και να επωμισθεί τα έξοδα της διάνοιξης όταν δεν είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα;
Παρεμπιπτόντως να θυμηθούμε μια ανάλογη περίπτωση με το λατομείο στην Αετοράχη, τότε που αντί για έρευνα ξεσήκωσε όποιος ήταν τότε…επενδυτής περισσότερους από 400 τόνους μάρμαρο αφήνοντας στο χωριό…αποκαίδια!!
6)Ποιος ή ποιοι επιχείρησαν τον χειμώνα να βολιδοσκοπήσουν τους κατοίκους αν προτίθενται να πουλήσουν τα χωράφιά τους, ενώ γνώριζαν όσα ήταν σε εξέλιξη;
7) Ποιος επιχείρησε να …βάλει στον ύπνο τους κατοίκους και γιατί οι αιρετοί δεν φρόντισαν να τους ενημερώσουν και να συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση;
8) Είναι δυνατόν το Δημοτικό Συμβούλιο ένα ζήτημα που άπτεται της ανάπτυξης της περιοχής-αν τελικά επρόκειτο για επένδυση και όχι για ότιδήποτε άλλο -να το αντιμετωπίζει με τόση ελαφρότητα;
Μήπως γνωρίζουν κάτι και απλά ήθελαν να το κουκουλώσουν, να ξεμπερδεύουν με ένα συμφωνούμε, και το οποίο σε τελική ανάλυση δεν διασφαλίζει τίποτα και κανέναν και αφήνει ουσιαστικά ελεύθερο τον …επενδυτή;
9)Γιατί απέφυγαν να συζητήσουν το θέμα όπως αποφεύγει ο διάολος το λιβάνι, τι φοβήθηκαν;
10) Γνωρίζουν ότι για την συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν μελέτες από πανεπιστημιακούς δασκάλους και ερευνητές που την χαρτογράφησαν και ήδη είναι γνωστό ότι είναι γεμάτη από το ορυκτό Διατομίτης η αξία του οποίου ανέρχεται σε 100δες εκατομμύρια;
11) Και αφού ήδη υπάρχουν μελέτες ο επενδυτής τι είδους έρευνα ήθελε να κάνει;
Είναι πολλά και κρίσιμα τα ερωτήματα που τίθενται και οφείλουν όσοι έχουν την ευθύνη να δώσουν απαντήσεις.
Ιδιαίτερη αίσθηση ωστόσο προξένησε και η δήλωση υψηλόβαθμου τοπικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που με περίσσεια αλαζονεία απευθυνόμενος σε κατοίκους των Γιαννωτών είπε…θέλετε δε θέλετε η επένδυση θα γίνει!!!

Να υποθέσουμε ότι στην Ελασσόνα έχουν στηθεί παράκεντρα εξουσίας και παρακράτος;
Προφανώς αυτό το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ…έχει πολύ δρόμο ακόμα…
Σας παραθέτουμε μέρος της έρευνας του καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Τσιραμπίδη για τον ορυκτό πλούτο στα Γιαννωτά…

Διατομίτης

Αποθέσεις διατομίτη στην Ελλάδα, ανάλογα με το περιβάλλον σχηματισμού, υπάρχουν στις λεκάνες Κλειδίου Φλώρινας, Κομνηνών Πτολεμαϊδος, Γιαννωτών Ελασσόνος και Μεγαλόπολης (γλυκού νερού), στις λεκάνες Αιανής Κοζάνης και Μυτιληνιών Σάμου (αλατούχου - αλκαλικής λίμνης), στην Αίγινα, Μήλο, Γαύδο και στις λεκάνες Καστελλίου και Ηρακλείου Κρήτης (αβαθούς θάλασσας) και στη
Ζάκυνθο (βαθιάς θάλασσας) [133-136].
Τα ενδεικτικά αποθέματα διατομιτών είναι 100 εκατ. τόνοι και η ακαθάριστη αξία τους 2,5 δισεκ. €. Περίπου το 50% αυτών υπάρχουν στις λεκάνες Κλειδίου Φλώρινας, Κομνηνών Πτολεμαΐδος, Αιανής Κοζάνης και Γιαννωτών Ελασσόνος με καλές προοπτικές για εκμετάλλευση.

Απόστολος Βάλλας (Εφ. Η ΕΚΔΟΣΗ)Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.