Header Ads

Καλοκαιρινή απόδραση στην Καρυά Ολύμπου

Σφύζει από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά του Ολύμπου. Ο λόγος για την ιστορική Καρυά, το κεφαλοχώρι που ξεχωρίζει και δεσπόζει στην περιοχή σε υψόμετρο 890 μέτρων από την επιφάνεια της Θάλασσας.

Η Καρυά είναι ένα ιδανικός προορισμός για μια μονοήμερη απόδραση ή και για θρησκευτικό τουρισμό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται όλο και περισσότερο.

Ο επισκέπτης θα βρει ελάχιστα καταλύματα, αλλά αρκετές ταβέρνες για φαγητό, αλλά και καφέ και μπαρ για ποτό και νυχτερινή έξοδο.

Επίσης η Καρυά συνδυάζει βουνό και θάλασσα και αυτό γιατί η παραθαλάσσια Λεπτοκαρυά απέχει με καλό και βατό ασφαλτοστρωμένο δρόμο μόλις 24 χιλιόμετρα.

Ο οικισμός είναι χτισμένος στους πρόποδες του όρους Τιτνατα, όπου κατά τις αρχαίες δοξασίες, ο Ζευς φυλάκισε τους Τιτάνες. Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων, μέσω οδικού δικτύου, καθίσταται δυνατή η πρόσβαση στο ιερό όρος του Ολύμπου, όπως επίσης είναι δυνατή η πρόσβαση με πεζοπορία.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 
Από τη Λάρισα η διαδρομή για την Καρυά είναι μοναδική και σύντομη χιλιομετρικά. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και η απόσταση από Λάρισα μέσω Αμπελώνα – Ροδιάς είναι λιγότερο από τα 50 χιλιόμετρα, ενώ από την Ελασσονα απέχει 38 χλμ.

Περνώντας τον Αμπελώνα και φτάνοντας στη Ροδιά διανύουμε διαδρομή μέσα από το λιβάδι Τσακίρι – Γκουνταμάνι. Η κορυφή Γκουνταμάνι ή Γοδαμάν είναι η δεύτερη κορυφή του Κάτω Ολύμπου με 1.419 μέτρα υψόμετρο, μετά τη Μεταμόρφωση με υψόμετρο 1.588 μέτρα, απέναντι από την Καλλιπεύκη.

Φτάνοντας στην κορυφογραμμή, στα 1.100 μέτρα υψόμετρο γυρίζοντας πίσω το βλέμμα ατενίζεις τον κάμπο της Λάρισας και του Τυρνάβου, ενώ μπροστά σου βλέπεις χαμηλά το οροπέδιο της Σκαμνιάς – Καρυάς και πιο ψηλά, καθηλώνεσαι από το μεγαλείο του θεϊκού βουνού, του Ολύμπου. Η εικόνα μοναδική. Ο άνθρωπος του κάμπου μόλις σε μισή ώρα και κάτι βρίσκεται κάτω από τις τραχιές κορφές του Ολύμπου.

Σε πέντε λεπτά της ώρας διανύοντας έναν νέο ασφαλτοστρωμένο δρόμο η φιλόξενη Συκαμινέα, η Σκαμνιά όπως την έλεγαν παλιά.

Η Καρυά είναι μόλις τέσσερα χιλιόμετρα. Κεφαλοχώρι και δυναμικό χωριό με δυνατή τοπική οικονομία. Η πλατεία του χωρίου φιλόξενη με τον υπέρ αιωνόβιο πλάτανο να προσφέρει δροσιά και τις ταβέρνες ό,τι καλύτερο. Τα καφέ φιλοξενούν νέους και νέες από την περιοχή.

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το σταυροπηγιακό μοναστήρι της Παναγίας Κανάλων στη διαδρομή από Καρυά για Λεπτοκαρυά. Μετά τη μονή Κανάλων με σημαντικές τοιχογραφίες, η θάλασσα του Θερμαϊκού στη Λεπτοκαρυά είναι ορατή. Σημαντικό και το γεγονός του μαγνητικού πεδίου όπου ενώ ο δρόμος είναι ανηφορικός το αυτοκίνητο ανεβαίνει μόνο του και το νερό που θα ρίξει κάποιος στον δρόμο αντί να πάει προς τα κάτω και αυτό ανηφορίζει.

Η Καρυά φημίζεται για το άριστο κλίμα της και το εξαίσιο φυσικό περιβάλλον. Οι κάτοικοί της (400 το χειμώνα, 1000 το καλοκαίρι) ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την εκμετάλλευση δασικών προϊόντων.

Εκκλησίες του χωριού είναι η Αγ. Παρασκευή, ο Αγ. Νεκτάριος ενώ ενοριακός Ναός είναι ο Άγιος Νικόλαος (1806). Επίσης στην περιοχή υπάρχει η Μονή Κλημάδων (σε απόσταση 6 χλμ. από την Καρυά και σε υψόμετρο 1150 μ.), σπουδαίο κέντρο γραμμάτων και προεπαναστατικής δράσης.

Κοντά στο χωριό υπάρχει το αξιόλογο (αλλά ανεξερεύνητο) σπήλαιο Μοριά με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Πολύ όμορφο είναι το πευκόδασος στη θέση Ανήλιο, και ιδανικό μέρος για εκδρομή η θέση Μπεχτές. Κοντά βρίσκεται και η βρύση Σαμαρά, που προσφέρεται για εκδρομή και έχει θαυμάσια θέα.

Από την Καρυά διέρχεται το διεθνές μονοπάτι Ο2 που συνδέει τον Όλυμπο με το Πήλιο, και όπως είναι φυσικό, το χωριό αποτελεί ιδανική αφετηρία για ανάβαση στις κορυφές του Ολύμπου: Μεταμόρφωση (2699 μ.), Φράγκου Αλώνι (2677 μ.), Κακάβρακα (2618 μ.), Εννέα Πύργους (2450 μ.). Άλλες προτεινόμενες διαδρομές είναι: α) το διεθνές μονοπάτι Ο2 προς τον Όλυμπο (συναντά το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που έρχεται από τον Κοκκινοπηλό), β) Καρυά - Καλλιπεύκη.

Ο επισκέπτης μετά την περιήγηση μπορεί να διανυκτερεύσει στον τοπικό ξενώνα και να αγοράσει ντόπια αγνά κρέατα, τσίπουρο, τσάι του βουνού και γευστικά γαλακτοκομικά προϊόντα.Του ΚΩΣΤΑ ΤΣΟΛΑ

Πηγή: eleftheria.gr και elassona.com.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.