Header Ads

«Εκαντοντάδα» νέων Ελασσονιτών φοιτητών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Και «με τη βούλα» σήμανε τέλος χθες το πρωί και επίσημα στη δικαιολογημένη αγωνία και των Ελασσονιτών υποψηφίων (…και των οικογενειών τους) για την εισαγωγή τους ή μη στα ΑΕΙ – ΤΕΙ της χώρας, με την έκδοση των βάσεων των σχολών από το Υπουργείο Παιδείας.

Λίγο μετά τις 10:30 το πρωί, στο Λύκειο Ελασσόνας και στα Λύκεια της περιοχής, αναρτήθηκαν οι πίνακες με τα ονόματα των εισαχθέντων, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα από πλευράς υποψηφίων, αφού πολλοί ήταν αυτοί που προτίμησαν…τις ευκολίες του διαδικτύου. Ελάχιστοι ήταν οι υποψήφιοι που πληροφορήθηκαν την επιτυχία τους ή όχι από τις ανηρτημένες επίσημες καταστάσεις με τα ονόματα.

Μια πρώτη «ακτινοσκόπηση» δείχνει ότι και αυτή η χρονιά για την επαρχία Ελασσόνας δεν είχε τα μεγάλα ποσοστά επιτυχίας των παλαιότερων χρόνων, αλλά γενικά υπάρχει ικανοποίηση, αφού η πρώτη καταγραφή λέει πως μια «εκατοντάδα» νέων Ελασσονιτών (από τα Λύκεια της επαρχίας Ελασσόνας) είναι πια φοιτητές – σπουδαστές σε ΑΕΙ – ΤΕΙ αλλά και σε στρατιωτικές σχολές. Και αυτή τη χρονιά ιδιαίτερα λίγοι (…μετριούνται στα δάχτυλα του χεριού) ήταν αυτοί που κέρδισαν μια θέση στις… λεγόμενες παραδοσιακά «καλές» ή «δυνατές» σχολές, ενώ δεν παραγνωρίζεται και η προσπάθεια πολλών υποψηφίων, που κατάφεραν να γίνουν φοιτητές, παρά τα κοινή ομολογία δύσκολα θέματα. Άλλωστε, από τότε που είχαν βγει οι βαθμολογίες των υποψηφίων, είχε επισημανθεί η αισθητή απουσία πολλών υποψηφίων με υψηλές βαθμολογίες, ενώ αρκετοί μιλούσαν για μια διαφορετική «φουρνιά» υποψηφίων στις φετινές εξετάσεις, που ίσως έδειχναν αιφνιδιασμένοι με τις δυσκολίες των θεμάτων και τις όποιες αλλαγές στην όλη διαδικασία των εξετάσεων.

Πάντως, και εφέτος δεν πέρασε απαρατήρητο πως αρκετά άτομα που τα είχαν πάει καλά με τις βαθμολογίες των μαθημάτων τους προτίμησαν σχολές που δίνουν μια κάποια σιγουριά, ίσως και ελπίδα στη γρήγορη επαγγελματική αποκατάστασή τους, αν και τίποτα πια δεν διαγράφεται σίγουρο με τα σημερινά ευμετάβλητα και ρευστά δεδομένα. Και βέβαια, όλα αυτά, μέσα στη δίνη μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, που δεν χωρά αμφιβολία πως επηρεάζει την καθημερινότητα, τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, τις «τσέπες» γονέων και φοιτητών και βέβαια τις σπουδές των ίδιων των παιδιών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν απόψεις εκπαιδευτικών κύκλων της περιοχής και όχι μόνο, με αφορμή τα χθεσινά αποτελέσματα που εύλογα αναρωτιούνται εάν βαθαίνει …η παιδαγωγική κρίση. «Δυστυχώς, δεν έχουμε μαθητές που είχαμε παλαιότερα. Δεν διαβάζουν και δεν προετοιμάζονται πολλά παιδιά , όπως θα έπρεπε. Οι αλλαγές στο σύστημα αποθαρρύνουν τα παιδιά, που επαναπαύονται και αδιαφορούν. Και βέβαια οι εξετάσεις είναι δύσκολες. Και βέβαια το Υπουργείο τα τελευταία δύο χρόνια … αιφνιδιάζει με τα θέματα που βάζει στις εξετάσεις», επισήμαναν χαρακτηριστικά με νόημα.

Ενδεικτικά, από το 1ο Γενικό Λύκειο Ελασσόνας εισάγονται 37 υποψήφιοι στα ΑΕΙ και στρατιωτικές σχολές (…πέρυσι ήταν 50) και 33 υποψήφιοι στα ΤΕΙ.

Ανάμικτα τα συναισθήματα χθες και στην Ελασσόνα, με ιδιαίτερα χαρούμενους, αλλά και προβληματισμένους ή …και κάποιους απογοητευμένους υποψηφίους, που διαφορετικά τα περίμεναν. Ήδη, κάποιοι έχουν πάρει το δρόμο για Πανεπιστήμια του εξωτερικού και κάποιοι άλλοι για ιδιωτικές σχολές, προκειμένου να βρουν διεξόδους και «πόρτες» για το επαγγελματικό τους μέλλον.

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση της Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, σελ.12Του Γιάννη Μουκίδη
(Πηγή: Έντυπη έκδοση Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, σελ.12)

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.