Header Ads

«Δεν βγήκε φως από το τούνελ» για το νερό στον Δρυμό-Να πέσουν οι τιμές του σιδήρου περιμένουν στην δημοτική αρχή

-ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: «Περιμένουμε να πέσουν οι δείκτες του σιδήρου»
-ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ: «Πρέπει να βρεθεί λύση»
-ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΡΝΑΣ: «Σας προτείνουμε τεχνική και άμεση λύση στο πρόβλημα»
-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΥΝΟΣ: «Να πιείτε εσείς το νερό του Δρυμού»

Ενημέρωση για την κατάσταση με το νερό στον Δρυμό πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ανέστης Σερετίδης ο οποίος τόνισε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ελασσόνας: «Για εμάς το πρόβλημα ξεκίνησε λίγο μετά τις 20 Ιουλίου, όταν ήρθαν ο Πρόεδρος και οι κάτοικοι και μας είπαν ότι το νερό έχει οσμή. Μας είπαν επίσης ότι δεν μπορούν να το καταναλώσουν. Έγινε δειγματοληψία και έδειξε αυξημένο το ποσοστό του σιδήρου. 200μικρογραμμάρια ανά λίτρο είναι το όριο. Εμείς είχαμε στην λήψη 390 μικρογραμμάρια/ανα λίτρο! Το πρόβλημα ήταν η οσμή. Ενημερώναμε τους κατοίκους. Κάναμε καθαρισμό στην δεξαμενή και πλήρη εκκένωση του δικτύου. Είχε γίνει και πέρυσι καθαρισμός. Ξαναπήραμε δείγμα. Έδειξε ομογενοποίηση και κάτω από τα 300 μικρογραμμάρια η τιμή του σιδήρου στην νέα λήψη δείγματος. Η τιμή σήμερα είναι 220μικρογραμμάρια στο δίκτυο. Το πρόβλημα είναι γεωλογικό. Επειδή το πρόβλημα είναι σε πτωτική τάση αναμένουμε νέα δείγματα. Έχουμε κάνει την έρευνά μας για να δούμε αν μπορούμε, όχι άμεσα, να έχουμε νερό από την Ελασσόνα ή από άλλες νέες γεωτρήσεις. Η οσμή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Ρωτήσαμε αν μπορούμε να άρουμε την απαγόρευση του νερού, όμως θεωρούμε ότι δεν είναι ακόμη ασφαλές κάτι τέτοιο να το πράξουμε. Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα γνωρίζουμε τι περαιτέρω ενέργειες θα κάνουμε».

Ο πρώην Δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος τόνισε: «Το 2009 έγινε η γεώτρηση που μιλάμε σήμερα αλλά το 2012 εμφάνισε αύξηση σιδήρου όμως μετά υποχώρησε. Μπορεί να εγγυηθεί η Διεύθυνση Υγιεινής ότι μπορούν οι κάτοικοι να χρησιμοποιήσουν το νερό; Νερό εμφιαλωμένο ή πόσιμο δεν τους παρείχαμε όλον αυτόν τον μήνα τους κατοίκους. Είναι δημότες Ελασσόνας και έπρεπε Δήμαρχε. Να δούμε αν μπορεί να δοθεί νερό από το δίκτυο της Ελασσόνας. Πρέπει να βρούμε λύση».

Ο επικεφαλής της «Νέας Πορείας για την Ελασσόνα» Βασίλης Βαρνάς τόνισε: «Καταρχήν είναι σίγουρο ότι ο Δρυμός θα έχει μονίμως πρόβλημα αν δεν δοθεί οριστική και ουσιαστική λύση και θα πρέπει να ελέγχεται το σίδηρο και η οσμή ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κύριε Σερετίδη, κάνατε λέτε έρευνα. Αλλά δεν μας είπατε τι αποτελέσματα έβγαλε η έρευνα αυτή. Λύση δεν έχει δοθεί. Πείτε μας τι λύση θα δώσετε; Ο κόσμος ήρθε εδώ για να ακούσει λύσεις».

Ο Δημήτρης Γκουνός: «40 ημέρες τώρα δεν γίνεται τίποτα. Δώστε το νερό της Ελασσόνας στον Δρυμό και να πιείτε εσείς το νερό του Δρυμού. Τα ίδια κάνατε και με τα νιτρικά στη Δολίχη».

Ο Δημήτρης Αβρανάς: «Η λύση δεν είναι οι κάτοικοι να πίνουν εμφιαλωμένο. Δεν μας είπατε τη λύση και τι σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος έχετε».

Ο Δήμαρχος Νίκος Ευαγγέλου: «Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις. Περιμέναμε και για αυτό περιμένουμε. Διότι η τάση είναι πτωτική στον σίδηρο. Οι μετρήσεις προηγόυμενων ετών ήταν μικρότερες. Σίγουρα αυτήν δεν είναι λύση οριστική. Κανένας Δήμαρχος δεν θέλει να ριψοκινδυνέψει ή να παίξει με τους κατοίκους».

Ανέστης Σερετίδης: «Κύριε Βαρνά το πρόβλημα τον Ιούλιο ήταν στα 390 μικρογραμμάρια».

Βαρνάς: «Τον Ιούνιο ήταν στα 600 μικρογραμμάρια. Τον Μάιο ήταν στα 50 μικρογραμμάρια λέτε. Και ενώ τον Μάιο ήταν στα 50 εσείς κάνατε μέτρηση το Ιούλιο; Γνωρίζατε για τον Ιούνιο»

Ανέστης Σερετίδης: «Κάναμε περισσότερες δειγματοληψίες από ότι μας επιτρέπεται. Κάναμε τέσσερις στο σύνολο. Δεν ήταν τον Ιούνιο τόσο το ποσοστό του σιδήρου. Για να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα πρέπει να γίνει αλλαγή υδροδότησης του νερού, με νέα γεώτρηση. Δηλαδή, έρευνα-μελέτη-πηγή-ηλεκτρισμός ή νερό από το Κεφαλόβρυσο».

Δημήτρης Γκουνός: «Να πάτε να ανακοινώσετε εσείς και ο Δήμαρχος με ταμπέλα στον Δρυμό ότι το νερό είναι πόσιμο, με αυτά που μας λέτε. Τα ίδια κάνατε και με τη Δολίχη. Τα κρύψατε τα θέματα ακόμα μια φορά κάτω από το χαλί».

Γιώργος Πασχόπουλος: «Δεν μπορεί να μας λέει η Διεύθυνση Υγιεινής ότι είναι ακατάλληλο το νερό και εμείς να λέμε ότι ερμηνεύουμε αλλιώς την απόφαση».

Νίκος Ευαγγέλου: «Εμείς κατευθείαν ανακοινώσαμε στον Δρυμό ότι το νερό είναι ακατάλληλο και περιμένουμε να πέσουν οι δείκτες. Αν δεν πέσουν τότε θα πάμε σε οριστική λύση».

Ο Βασίλης Βαρνάς με την τοποθέτησή του πρότεινε άμεση και τεχνική λύση στο πρόβλημα του νερού στον Δρυμό τονίζοντας: «Να προχωρήσει ο Δήμος άμεσα σε αποσιδήρωση, να βάλει φίλτρα και όταν οι μετρήσεις πέφτουν να ανοίγει το δίκτυο του νερού του Δρυμού. Αυτό σημαίνει πως το σύστημα αποσιδήρωσης θα μπαίνει σε λειτουργία μόνο όταν ο σίδηρος θα ανεβαίνει πάνω από το όριο ασφαλείας και θα βγαίνει εκτός όταν ο σίδηρος είναι σε φυσιολογικές τιμές. Θα ελέγχουμε συνεχώς το όριο ασφαλείας και θα κατεβάσουμε έτσι το δείκτη του σιδήρου σε φυσιολογικές τιμές, με την λύση που σας προτείνουμε να μην είναι ακριβή στο κόστος, κύριε Σερετίδη. Διότι είναι μια λύση που ανταπεξέρχεται στα οικονομικά δεδομένα του Δήμου, δίνει άμεση λύση μέσα μια εβδομάδα, μια λύση που θα διαρκέσει χρόνια, αν δεν αυξηθούν οι τιμές. Έτσι πρώτον οι κάτοικοι θα πίνουν νερό κανονικό μέσα σε λίγες ημέρες και ταυτόχρονα θα δίνεται χρόνος στον Δήμο να βρει μόνιμη λύση στο πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια. Αλλά εσείς ήρθατε εδώ, πέρασαν δύο μήνες και δεν προτείνατε καμία λύση. Η πραγματική και μόνη λύση στο πρόβλημα είναι της παράταξή μας. Αλλά και με τη Δολίχη ακόμα έρευνα κάνετε».

Νίκος Ευαγγέλου: «Αυτό που λέτε είναι κόστος 30.000 ευρώ λύση».

Βασίλης Βαρνάς: «450 άτομα είναι λίγα και δεν αξίζουν 30.000 ευρώ; Τι λέτε κύριε Ευαγγέλου;»

Χρυσούλα Προβίδα: «Είναι πολλά τα 30.000 ευρώ; Και τα λεφτά που ξοδεύουν οι πολίτες όλο αυτό το διάστημα για νερό δεν είναι; Τι λέτε Δήμαρχε;»

Τον λόγο πήρε και ο Πρόεδρος του Δρυμού κ. Παναγιώτης Αρσένης: «Είχαμε μια άριστη συνεργασία με τη ΔΕΥΑ αλλά εδώ έχω έκθεση σε τι προβλήματα λειτουργεί στους ιστούς των παιδιών μας και στους ηλικιωμένου ο σίδηρος. Μέχρι καρκίνο του ήπατος δημιουργεί. Ζητάμε λύση και μάλιστα οριστική στην καθημερινότητά μας. Είμαστε καχύποπτοι πλέον στον Δρυμό».

Νίκος Ευαγγέλου: «Θέλουμε να δώσουμε οριστική λύση. Αλλά δεν μπορούμε να επιτυγχάνουμε. Θα πάμε σε οριστική λύση. Περιμένουμε να πέσουν οι δείκτες»

Δημήτρης Έξαρχος: «Εγώ διαθέτω από την ιδιωτική μου επιχείρηση 3 βυτία δεξαμενών για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος αυτό το διάστημα με πόσιμο ή εμφιαλωμένο νερό».

Πηγή: elassona-city.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.