Header Ads

«Ρουκέτες» από Βαρνά και Προβίδα για το ειδικό τέλος του 80% στο νερό: «Είστε παράνομοι!»

Ένταση υπήρξε στο θέμα συζήτησης εκτός ημερησίας διατάξεως που αφορούσε το ειδικό τέλος του 80% στο νερό που η ΔΕΥΑΕΛ χρεώνει και το 2017 στους πολίτες με τον επικεφαλή της «Νέας Πορείας για την Ελασσόνα» Βασίλη Βαρνά να ρωτάει στο σώμα: «Γιατί συνεχίζει ο Δήμος να χρεώνει το ειδικό τέλος του 80% στο νερό; Γιατί δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα γιατί δεν έχει σταματήσει να το χρεώνει;»

Τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ανέστης Σερετίδης ο οποίος τόνισε: «Υπάρχει μια απάντηση από την Αποκεντρωμένη μετά από αίτημα της κ. Προβίδα, που μας απαντά ότι το τέλος πρέπει να καταργηθεί. Παρόλα αυτά ο Νόμος μιλά για σύσταση και συγχώνευση των ΔΕΥΑ. Έχουμε κάνει ερώτημα προς το Υπουργείο και μας έχει έρθει απάντηση και από τον Νομικό Σύμβουλο και από την Ένωση των ΔΕΥΑ, ότι τίθεται με νέο ΦΕΚ του 2011 σύμπτυξη όλων των ΔΕΥΑ του Δήμου μας, οπότε είναι ασαφής ο Νόμος περί κατάργησης ή όχι.

Βασίλης Βαρνάς: «Ερμηνεύετε εσείς το ΦΕΚ όπως θέλετε;»

Ανέστης Σερετίδης: «Όσον αφορά του πότε μια ΔΕΥΑ πρέπει να εφαρμόσει το ειδικό τέλος, είναι ασαφές όλο το πλαίσιο, αφού αφήνουν το θέμα να ρυθμιστεί πρώτα νομοθετικά. Αναφέρει ότι πρέπει να καταργηθεί το τέλος στην Ελασσόνα αλλά όχι στο Σαραντάπορο. Είναι ασαφής ο Νόμος. Μπορούμε μέχρι το 2021 να το διατηρούμε».

Βασίλης Βαρνάς: «Κύριε Σερετίδη υπάρχει απάντηση από το Υπουργείο. Επικαλείστε τη ΚΕΔΕ που δεν είναι προιστάμενη σας αρχή. Η Περιφέρεια είναι εκείνη που έχει μείζονα ρόλο στο θέμα. Η Περιφέρεια είναι μέσα στα πλαίσια του Νόμου. Με την απόφαση που έχετε πάρει να εκδίδετε λογαριασμούς με το ειδικό τέλος μέσα, από την αρχή του έτους, είστε παράνομοι»!

Τον λόγο πήρε ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑ Φώτης Καραγκόγκος: «Το Υπουργείο από την αρχή μιλούσε για 20ετία γενικά και αόριστα. Εμείς ρωτήσαμε πότε πρέπει να καταργήσουμε το ειδικό τέλος, το ερώτημα ήταν δικός μας προς το Υπουργείο. Συντάσσοντας τον προυπολογισμό του 2017 ρώτησα τι θα γίνει με το ειδικό τέλος και ο κ. Ντόβας μου είπε ότι: «Αν δεν το συμπεριλάβετε μέσα, εγώ θα σας τον γυρίσω τον προυπολογισμό πίσω». Έτσι το συμπεριλάβαμε μέσα. Ρώτησα επίσης με έγγραφο την Αποκεντρωμένη που το στηρίζει αυτό και ο υπεύθυνος μου είπε: «Και εγώ δεν συμφωνούσα αλλά το υπέγραψα». Όμως όλα αυτά που αναφερόμαστε θα συζητηθούν στο νέο συμβούλιο της ΔΕΥΑ για το ειδικό τέλος και θα διαφοροποιηθεί. Είναι ψευδές ότι είναι παράνομο το ειδικό τέλος».

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου ανέφερε: «Μας τον ενέκριναν τον προυπολογισμό του 2017. Να στε σίγουροι ότι η διάθεσή μας είναι να μηδενιστεί το τέλος. Πάμε για ενιαία τιμή νερού σε όλη την Ελλάδα. Όλα είναι ρευστά. Θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για τους πολίτες αλλά να είναι νόμιμο και όχι παράνομο. Θέλουμε να έχουμε στα χέρια μας επίσημη απόφαση».

Ο Βασίλης Βαρνάς: «Χύνετε κροκοδείλια δάκρυα, Δήμαρχε! Η απόφαση της Περιφέρειας είναι ξεκάθαρη. Το ξεκαθάρισαν και με την λογική που προβλέπει ο ίδιος ο Νόμος. Διότι ξεχωρίζουν το καθεστώς της ΔΕΥΑ Σαρανταπόρου με αυτό της ΔΕΥΑ Ελασσόνας. Δεν υπάρχει ασάφεια στο Νόμο. Έχετε μια καλή ευκαιρία να δείξετε το κοινωνικό πρόσωπό σας και να διώξετε το ειδικό τέλος του 80%».

Τον λόγο πήρε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Χρυσούλα Προβίδα: «Δύο ερωτήσεις έχω να σας κάνω. Το έγγραφο του 2014 που λέτε ότι στείλατε τι γράφει ακριβώς; Γιατί εγώ δεν το είδα ποτέ αυτό το έγγραφο. Μας λέτε με τα λεγόμενά σας, δηλαδή, ότι η Περιφέρεια έχει άγνοια και κάνει λάθος».

Φώτης Καραγκόγκος: «Κυρία Προβίδα μας λέει η Περιφέρεια ότι καταργεί το τέλος;»

Χρυσούλα Προβίδα: «Και ζητάει μάλιστα και την αναμόρφωση του προυπολογισμού. Και κάτι ακόμα. Δεν σας απάντησε κανένας, εσάς τόσο καιρό;»

Ανέστης Σερετίδης: «Κυρία Προβίδα το άρθρο 4 για το ειδικό τέλος λέει και μπορείτε να βρείτε την απάντηση πως «…Το αυτό τέλος επιβάλλεται και εν περιπτώσει επεκτάσεως της επιχειρήσεως»…. Εκεί να σταθούμε.

Χρυσούλα Προβίδα: «Εγώ δεν είμαι νομικός κύριε Σερετίδη. Εγώ στηρίζομαι σε μια απόφαση συγκεκριμένη και είναι της Περιφέρειας. Παρανομείτε ξεκάθαρα. Αναλαμβάνετε όμως και την ευθύνη και έχετε ευθύνη και να το ξέρετε και σταματώ και εκεί».

Πηγή: elassona-city.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.