.

Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017

Την Πέμπτη 31 Αυγούστου περπατάμε και γνωρίζουμε την Καρυά, την Συκαμινέα και την Κρυόβρυση

Με επίσκεψη στην Καρυά, την Συκαμινέα και την Κρυόβρυση, ξεκινά ξανά την Πέμπτη 31 Αυγούστου ο τρίτος κύκλος του εθελοντικού προγράμματος «Γνωριμία με τα χωριά της Ελασσόνας – Περπατάμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας!».

Αναχώρηση λεωφορείου από την κεντρική πλατεία Ελασσόνας (Άγιος Δημήτριος) στις 4:00 το απόγευμα.
Επιστροφή μετά τις 09:00 …

Δηλώσεις συμμετοχής: Τσιαντέ Αλεξάνδρα (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού): 6945-000.550, Χατζηβασίλη Ασπασία (Πρόεδρος Δημ. Κοινότητας Ελασσόνας): 6973-715.839, Παγγέα Βίκη (Καθηγ. Φυσικής Αγωγής): 6974-138.297, Μανώλης Βασίλης (Καθηγ. Φυσικής Αγωγής): 6970-985.818

Η ΚΑΡΥΑ με το άριστο και το εξαίσιο φυσικό περιβάλλον της απέχει από την Ελασσόνα 38 χλμ. και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 900 μ. Το όνομά της το πήρε μάλλον από τις άφθονες καρυδιές (Καρυές) που υπάρχουν στην περιοχή ή από την παραφθορά του ονόματος «Κάρνα» (όνομα μυθικής Νύμφης της περιοχής).

Είναι χτισμένη στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Ολύμπου, στο στρατηγικής σημασίας στενό που ενώνει την Περραιβία με τα παράλια της Πιερίας. Μεγαλιθικά ερείπια, αλλά και ερείπια Ρωμαϊκής οχύρωσης βρίσκονται κοντά στο χωριό, στη θέση Τιτνάτα. Κατά την Τουρκοκρατία, το χωριό επέδειξε έντονη επαναστατική δράση. Εκκλησίες του χωριού είναι η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Νεκτάριος, ενώ Ενοριακός Ναός είναι ο Άγιος Νικόλαος (1806). Στην περιοχή βρίσκονται η Μονή Κανάλων (11ος αι.) με σημαντικές τοιχογραφίες και η Μονή Κλημάδων, σπουδαίο κέντρο γραμμάτων και προεπαναστατικής δράσης.

Άλλα αξιοθέατα και επισκέψιμα μέρη του χωριού είναι το σπήλαιο Μοριά με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, το πευκόδασος στη θέση Ανήλιο, η θέση Μπεχτές και η βρύση Σαμαρά. Από την Καρυά διέρχεται το διεθνές μονοπάτι Ο2 που συνδέει τον Όλυμπο με το Πήλιο. Το χωριό αποτελεί ιδανική αφετηρία για ανάβαση στις κορυφές του Ολύμπου.

H ΣΥΚΑΜΙΝΕΑ (Σκαμνιά) απέχει από την Ελασσόνα 34 χλμ. και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1040 μ. Οι πρώτοι κάτοικοί της ήρθαν στην περιοχή τον 10ο αι. μ.Χ. από παρολύμπια χωριά. Το χωριό έπαιξε μεγάλο ρόλο στην Ελληνική ιστορία, αφού στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν κέντρο στρατολόγησης κλεφτών και αρματολών. Στη συνέχεια, κατά την κατοχή επέδειξαν έντονη αντιστασιακή δράση.

Στην παλιά Καρυά βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας (16ος αι.) με αξιόλογες τοιχογραφίες.

Η απεριόριστη θέα που προσφέρει η Καρυά στο υψίπεδό της και στις πλαγιές του Ολύμπου, όπως και το καλό κλίμα της περιοχής λειτουργούν ως πόλοι έλξης για το χωριό.

Η ΚΡΥΟΒΡΥΣΗ (Πουλιάνα) με τη μοναδική θέα του Ολύμπου από την τόσο προνομιακή της θέση απέχει από την Ελασσόνα 29 χλμ. και αποτελεί μια όαση δροσιάς το καλοκαίρι χάρη στο υψόμετρό της (1040 μ.).

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Πουλιάνα και έχει να επιδείξει ένδοξη αντιστασιακή δράση, τόσο με τις εξεγέρσεις ενάντια στους Τούρκους, όσο και κατά την Κατοχή.

Η εκκλησία Άγιος Δημήτριος (1800) αποτελεί σημαντικό μνημείο του χωριού.

Πληροφοριακό υλικό: Ανδρέας Γκανάτσιος, www.elassona.com.gr)
Φωτ.: Εκκλησία Αγίου Νεκταρίου-Καρυά, Κατερίνα Κόνιαρη