Header Ads

Νίκος Παλάσκας: "Η Φέτα είναι ξεκάθαρα το Εθνικό μας προιόν. Είναι το κομμάτι-σύμβολο της Ελληνικής οικονομίας. Είναι ο πολιτισμός μας"

Ο Νίκος Παλάσκας είναι κτηνοτρόφος, αφού από την ηλικία των τριών ετών ακολουθούσε τους γονείς του στην κτηνοτροφική μονάδα τους. Σήμερα εκτρέφει πάνω από 1.000 αιγοπρόβατα και διατηρεί δική του κτηνοτροφική μονάδα στη Συκέα Ελασσόνας.

Διαθέτει από το 2001 κρεοπωλείο στο Βαρόσι Ελασσόνας με βιολογικά κρέατα. Ήταν Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Επαρχίας Ελασσόνας για 8 έτη και μέλος του συλλόγου από το 1990. Σήμερα είναι Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας (εδώ και πέντε έτη). Μιλάει στην εφημερίδα μας για τις εξελίξεις στον κτηνοτροφικό τομέα:

-Κύριε Παλάσκα ποια είναι η άποψή σας για το θέμα της Φέτας και πως βλέπετε να αντιδρά η σημερινή κυβέρνηση;
-Η Φέτα είναι ξεκάθαρα το Εθνικό μας προιόν. Είναι ένα κομμάτι-σύμβολο της Ελληνικής οικονομίας με μέγιστη σημασία για τον κεντρικό προυπολογισμό της χώρας όσον αφορά το εμπόριο. Είναι ο πολιτισμός μας. Είναι ένα προιόν που εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελεί την σημαία για την κτηνοτροφία μας στο εξωτερικό. Και όχι μονο. Αποτελεί την σημαία της ίδιας της χώρας μας. Οι πολιτικοί του τόπου να σκύψουν πάνω στο θέμα και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να μην θέσουν κομματική πειθαρχία για αυτό το προιόν. Το θέμα είναι να μπορούμε να το παράγουμε και να προστατεύουμε. Είναι το κατά κύριο εισόδημα του κτηνοτρόφου και της ελληνικής οικονομίας. Και σαν συνάλλαγμα όμως, εμπορικής εμβέλειας, πρέπει να είμαστε περήφανοι οι Έλληνες όταν αναφέρονται στο εξωτερικό για την Φέτα. Αποτελεί το 90-95% του εισοδήματος για το αιγοπρόβειο γάλα και στη συνέχεια αυτού, παρασκευάζεται η φέτα.

-Με τους βοσκότοπους τι ακριβώς συμβαίνει και κωλυσιεργεί το κράτος;
-Υπάρχει θέμα εδώ και πολλά χρόνια με τους βοσκότοπους. Έπρεπε να ξεκαθαριστεί εδώ και πάρα πολλά έτη. Είναι ένα εμπόδιο σε ότι αφορά τις ενισχύσεις. Δυστυχώς τα υπουργεία με ψεύτικες τεχνικές λύσεις, χρονοτριβούν και δεν παίρνουν την ευθύνη να λύσουν το πρόβλημα και ταλαιπωρούμαστε διαχρονικά όλοι οι κτηνοτρόφοι.

-Την δημοτική αρχή πως την βλέπετε σαν θεσμικός παράγοντας που είστε;
-Η απαίτησή μας και το έλεγα πάντα και το λέω και σήμερα είναι πως για να είμαστε ανταγωνιστικοί με άλλες περιοχές, πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τα κεντρικά στην Αθήνα να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί με το ευρωπαικό κεκτημένο και το εξωτερικό γενικότερα. Ζητάμε πάντα ηλεκτροδότηση, ύδρευση, ασφαλτόστρωση για να φτάνουμε με ασφάλεια στα ποιμνιοστάσιά μας και μάλιστα η ηλεκτροδότηση να γίνεται πριν από οποιαδήποτε άλλη τεχνική επέμβαση! Φτάσαμε στο σημείο για να φτιάξουμε την οδοποιία μας, να μην στηριζόμαστε τόσο στην πολιτεία, στον δήμο ή στην περιφέρεια αλλά με δικά μας έξοδα να προχωρούμε σε λύσεις προσωρινές αλλά που θα μας βοηθήσουν να κρατηθούμε όρθιοι μέσα σε τέτοια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Επίσης η εκταφή των νεκρών ζώων είναι σημαντικότατη και όμως δεν υπάρχουν προδιαγραφές του 2017 για κάτι τέτοιο σε μια καθαρά κτηνοτροφική περιοχή σαν την επαρχία μας. Πως εμείς θα είμαστε ανταγωνιστικοί όταν δεν μπορεί ο κόσμος να πλησιάσει τα ποιμνιοστάσια; Στο εξωτερικό δεν υπάρχει ποιμνιοστάσιο σε ευρωπαική χώρα που να μην είναι ασφαλτοστρωμένη η οδοποιία.

-Για τι δυναμικό αιγοπροβατοτρόφων μιλάμε στην περιοχή μας;
-Για 2.200 εκμεταλλεύσεις αιγοπροβατοτρόφων μιλάμε.

-Η σχέση της Ομοσπονδίας με τον Σύλλογο της επαρχίας μας;
-Άριστες οι σχέσεις μας, ανέκαθεν. Πάντα και από την ώρα που δημιουργήθηκε ο Σύλλογος της επαρχίας στηρίζει οικονομικά και ηθικά την Ομοσπονδία και το αντίστροφο. Η Θεσσαλία, ας μην ξεχνάμε παράγει το 40% της Φέτας με 4500 στο Νομό Λάρισας κτηνοτρόφους και 12.000 πανθεσσσαλικά. Μιλάμε για τον μεγαλύτερο παραγωγικό πλούτο. Για την επαρχία μας η αναβάθμιση, η τεχνολογία, η καταλληλότητα των ποιμνιοστασίων οφείλεται μέχρι σήμερα σε ανθρώπους που ήταν θεσμικά σε συγκεκριμένους ρόλους και πρόσφεραν διαχρονικά.

-Τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε;
-Ο Σύλλογός μας προσπαθούσε πάντα να ενημερώνει με συσκέψεις τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Ζητούσαμε και ζητάμε πάντα από την τοπική αυτοδιοίκηση να κατανοούν και να στηρίζουν και να αντιλαμβάνονται ότι στην αγορά το κύριο εισόδημα που τονώνει το εμπόριο είναι των κτηνοτρόφων και δη της φέτας. Αποτελεί την ραχοκοκαλιά σε μια μηχανή παραγωγής πραγματικού πλούτου για τον τόπο και την ίδια τη χώρα. Και οφείλουν να το προστατέψουν και να το στηρίξουν, πάνω από όλους και από όλα.

Από τον Αντώνη Λιάνο
Πηγή: elassona-city.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.