Header Ads

Εκατοντάδες προσκυνητές στη μονή Σπαρμού Ολύμπου

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά και φέτος στην ιστορική Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, που είχε την «τιμητική» της, αφού για ακόμη μία χρονιά δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από εκατοντάδες επισκέπτες και προσκυνητές στην ετήσια θρησκευτική πανήγυρη του Αγίου Πνεύματος (Κυριακή και Δευτέρα), με κυρίαρχα στοιχεία τη θρησκευτική λαμπρότητα, τη μεγαλοπρέπεια, την κατάνυξη και…την κοσμοσυρροή.

Και όλα αυτά, με το πράσινο να «πλημμυρίζει» την εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία, όπου είναι χτισμένο το επιβλητικό μοναστήρι, εκεί στα ψηλά του Ολύμπου. Άλλωστε, είναι γνωστή η φήμη του φιλόξενου μοναστηριού (…φήμη που «απλώθηκε» σε όλες τις γωνιές της χώρας, με μεγάλη επισκεψιμότητα ιδίως τα τελευταία χρόνια), ως ένα μοναστήρι – «κόσμημα» με ιδιαίτερα δραστήρια αδελφότητα πατέρων, μία ακόμη πνευματική «κιβωτός» της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ως χώρος πνευματικής και ψυχικής ανάτασης και περισυλλογής, ως χώρος ηρεμίας και ησυχίας, ως βάλσαμο παρηγοριάς για πολύ κόσμο.

Την παραμονή της εορτής(απόγευμα Κυριακής), μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός με Θείο Κήρυγμα.

Ανήμερα της εορτής, την περασμένη Δευτέρα, στην ασφυκτικά γεμάτη Μονή, όπου κυριάρχησε η συνεχής ροή επισκεπτών που ήθελαν να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα, αρχικά τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν ο καθηγούμενος της Μονής Σπαρμού – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, οι αρχιμανδρίτες – πατέρες της Μονής Βασίλειος και Χριστοφόρος, αρχιμανδρίτες και πολλοί ιερείς της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ενώ έψαλε χορός ιεροψαλτών.

Στο Θείο Κήρυγμα, οι δύο μητροπολίτες -ο προσκεκλημένος Μαρωνείας και Κομοτηνής και ο «οικοδεσπότης» Ελασσώνος- αναφέρθηκαν στην ιδιαίτερη σημασία της εορτής του Αγίου Πνεύματος, μιλώντας για την ευεργετική διαρκή παρουσία του στη ζωή όλων, καλώντας τους πιστούς να φέρουν το Άγιο Πνεύμα μέσα στη ζωή και στην ψυχή τους.

Αίσθηση προκάλεσε στο εκκλησίασμα η σύντομη αναφορά του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος στην ποιμαντορία του σε μία ευαίσθητη περιοχή της χώρας, όπου συνυπάρχουν δύο θρησκείες, με δύσκολες καταστάσεις και προβλήματα.

Λίγο πριν τις 11 το πρωί, και με φόντο το πράσινο τοπίο του Ολύμπου, έγινε η καθιερωμένη περιφορά της Ιερής Εικόνας(την υποβάσταζαν τιμητικά οπλίτες - καταδρομείς του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου) γύρω από το μοναστήρι. Η λιτάνευση της Εικόνας κατέληξε στο αίθριο, στη Φιάλη της Μονής, όπου αναπέμφθηκε δέηση.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός και το μνημόσυνο των κτιτόρων της Μονής.

Χαρακτηριστική ήταν η συνεχής προσέλευση εκατοντάδων ατόμων, όλων των ηλικιών. Αρκετοί από αυτούς, περιδιαβαίνοντας τους γύρω χώρους της Μονής, ανηφόριζαν δεκάδες μέτρα, λίγο πιο πάνω από το Παρεκκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου, στο Κοιμητήριο της Μονής, σε μια κατάφυτη τοποθεσία, εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος του πριν τρία χρόνια «κοιμηθέντος» μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, για να ανάψουν ένα κερί.

Στις εφετινές πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, το «παρών» έδωσαν oι βουλευτές Λάρισας κ.κ. Κων. Μπαργιώτας και Γεώργ. Κατσιαντώνης, η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας – πρ. αντιπεριφερειάρχης - πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Αντ. Μπίσμπας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Αλεξ. Τσιαντέ – Κοντοχρήστου και Γεώργ. Γιαννούλας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Φώτ. Καραγκόγκος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, αξιωματικοί του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, καθώς και εκατοντάδες προσκυνητές και επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, του νομού Λάρισας, των νομών Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Γρεβενών, αλλά και από άλλους νομούς.Tου Γιάννη Μουκίδη
φωτ.: Γιάννης Κατσιάνας

Πηγή: eleftheria.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.