Header Ads

Χρυσούλα Προβίδα: "Είναι παράνομο να το εισπράττει η ΔΕΥΑ Ελασσόνας το ειδικό τέλος του 80% στο νερό!"

Με έγγραφο που μας παρέδωσε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Χρυσούλα Προβίδα, το οποίο της το απέστειλε εγγράφως και με αριθμό πρωτοκόλλου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας με αριθμό πρωτοκόλλου 6609/79966 και με θέμα:

"Επιβολή πρόσθετου ειδικού τέλους για τη μελέτη, κατασκευή και επέκταση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης από τη ΔΕΥΑ Ελασσόνας", όπου υπογράφει ο Προιστάμενος (με εντολή συντονιστή Α.Δ.Θ.ΣΤ.Ε.) Διεύθυνσης κ. Απόστολος Ντόβας και η Προισταμένη γραμματείας κ. Παρασκευή Γκούβανη αναφέρει στο τέλος του πρωτοκολλημένου εγγράφου τα εξής:

"Με βάση τα παραπάνω:

Ο χρόνος επιβολής του ειδικού τέλους 80% για τη ΔΕΥΑ Ελασσόνας έληξε στις 31/12/2016, με εξαίρεση την περιοχή αναφοράς της πρώην ΔΕΥΑ Σαρανταπόρου, όπου το ειδικό τέλος του 80% θα πρέπει να λήξει στις 31/12/2018 και έτσι θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η επιβολή του κατά περίπτωση.

Η ΔΕΥΑ Ελασσόνας, στην οποία κοινοποιείται το παρόν έγγραφο, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αναμόρφωση του Προυπολογισμού της, με βάση τα ανωτέρω".

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, αρχές Μαρτίου στο δημοτικό συμβούλιο στο Δημαρχείο Ελασσόνας, αρχικά ο επικεφαλής της "Νέας Πορείας για την Ελασσόνα" Βασίλης Βαρνάς γνωστοποίησε στο σώμα, ότι υπάρχει ΦΕΚ της Ελληνικής Κυβερνήσεως και απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας όπου ξεκάθαρα δηλώνεται ότι το ειδικό τέλος του 80% στο νερό ίσχυε μέχρι 31/12/2016 και ότι από 1/1/2017 δεν θα έπρεπε να επιβάλλεται στους λογαριασμούς των πολιτών όταν καλούνται να πληρώσουν το νερό. Στη συνέχεια κατήγγειλε πως στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οι λογαριασμοί περιείχαν το 80% στο τέλος του νερού ενώ δεν ήταν νόμιμο με βάση την απόφαση της Αποκεντρωμένης και ότι θα έπρεπε στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 οι πολίτες να κληθούν από τη ΔΕΥΑ και στους νέους λογαριασμούς να συμψηφιστούν τα ποσά ώστε να είναι δίκαιο και να αποκατασταθεί η αδικία, που προέκυψε από το πρώτο τρίμηνο. Ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Φώτης Καραγκόγκος τόνισαν πως για την δημοτική αρχή αποτελεί υποχρέωση να διερευνηθεί το θέμα και να γίνει έλεγχος ώστε να αποφανθούν για τις περαιτέρω ενέργειες όσον αφορά το ειδικό τέλος του 80%.

Στη συνέχεια η Χρυσούλα Προβίδα σε πλήρη ταύτιση με τον Βασίλη Βαρνά και με τους συνεργάτες της, απέστειλε έγγραφη ερώτηση στην Αποκεντρώμενη και η απάντησή που απεστάλη ήταν η πιο πάνω, με αποτέλεσμα να γίνεται ξεκάθαρο πως για τον Δήμο Ελασσόνας από 1/1/2017 ειδικό τέλος δεν υφίσταται, πως στις 31/12/2016 ο χρόνος επιβολής του τέλους έληξε, πως μόνο ο πρώην Δήμος Σαρανταπόρου με άλλη νομοθετική ρύθμιση θα πληρώνει τέλος μέχρι τις 31/12/2018, πως η ΔΕΥΑ καλείται να πάει σε αναμόρφωση προυπολογισμού και να προχωρήσει σε συμψηφισμό στα επόμενα τρίμηνα του 2017 για τους πολίτες.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την κ. Προβίδα μας τόνισε τα εξής: "Ο κ. Βαρνάς έφερε το θέμα στο σώμα και ο Δήμαρχος είχε πει θα το διερευνήσει. Στη συνέχεια απέστειλα ερώτηση και μου ήρθε η απάντηση που σας παρέδωσα. Θέλω να ενημερώσω τους πολίτες της Ελασσόνας να μην πληρώνουν το ειδικό τέλος του 80% στο νερό. Είναι παράνομο να το εισπράττει η ΔΕΥΑ Ελασσόνας. Είναι ξεκάθαρο το έγγραφο. Μέχρι 31/12/2016 όφειλαν οι πολίτες να πληρώνουν το τέλος. Από 1/1/2017 όσοι πλήρωσαν, θα πρέπει στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 να συμψηφιστεί το ποσό τους. Θα πρέπει επίσης η ΔΕΥΑ να προχωρήσει σε αναμόρφωση προυπολογισμού. Θερμή παράκληση στους πολίτες να πληρώνουν μόνο την αξία του νερού. Όχι το τέλος! Μόνο στο πρώην δήμο Σαρανταπόρου, επαναλαμβάνω, ισχύει άλλη νομοθετική ρύθμιση. Και θα ήθελα να θέσω και δύο-τρία ερωτήματα. Σε εμένα γιατί απάντησε η Αποκεντρωμένη; Έπραξε το ίδιο με ερώτηση η δημοτική αρχή; Γιατί να επιβαρυνθούν νοικοκυριά, αγρότες και κτηνοτρόφοι με το ειδικό τέλος στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ενώ ο νόμος είναι ξεκάθαρος;"

Πηγή: elassona-city.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.