Header Ads

Γιώργος Κατσιαντώνης: "Με διαδικασίες-εξπρές αφανίζετε τους καπνοπαραγωγούς της χώρας"

Το ¨στραγγαλισμό" της εταιρείας επεξεργασίας και εμπορίας καπνού "Καπνική Μιχαηλίδης Α.Ε" λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και παύσης των εξαγωγών της και κατά συνέπεια των εργαζομένων της που παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Οκτώβριο επισημαίνει με ερώτηση του προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.

"Ο... ξαφνικός θάνατος... για χιλιάδες Έλληνες καπνοπαραγωγούς που... η επιβίωση τους εξαρτάται από την εύρυθμη λειτουργία της σημαντικής αυτής βιομηχανικής μονάδας που θεωρείται ηγέτιδα όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά σε παγκόσμιο στερέωμα καθιστά σημαντική προτεραιότητα αν θέλετε να μιλάτε στην πράξη για Ανάπτυξη και όχι μόνο στα λόγια ...να επιταχύνετε τις όποιες διαδικασίες ώστε να ξεμπλοκάρετε τα αποθηκευμένα καπνικά προϊόντα για να προχωρήσει άμεσα η εκτέλεση ολοκληρωμένων παραγγελιών προς την Ελλάδα και το εξωτερικό και να πληρωθούν οι καπνοπαραγωγοί και οι εργαζόμενοι" τονίζει στους αρμόδιους υπουργούς ο Βουλευτής Λάρισας που μεταξύ άλλων ζητά από την κυβέρνηση να προστατεύσει με κάθε τρόπο τον κλάδο, αλλά και να διασφαλίσει την βιωσιμότητα της εταιρείας και τις θέσεις εργασίας της.

Ήδη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην περιοχή του Νομού Λάρισας (ιδίως στην περιοχή της Ελασσόνας) σημειώνει ο Γιώργος Κατσιαντώνης το «φέσι» προς τους καπνοπαραγωγούς ξεπερνά το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ σε επίπεδο Θεσσαλίας (Τρίκαλα, Καρδίτσα) φτάνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ, ποσά δυσθεώρητα αν αναλογιστεί κανείς πόσες χιλιάδες οικογένειες ζούνε από την καλλιέργεια του καπνού στην περιοχή μας και τι τραγικές συνέπειες έχει αυτή η κατάσταση για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.

Η ερώτηση του Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:

Μία από τις σημαντικότερες βιομηχανικές μονάδες της Χώρας, η «Καπνική Μιχαηλίδης Α.Ε.», βρίσκεται αντιμέτωπη, λόγω των κερκόπορτων που ορθώνει το Ελληνικό Δημόσιο με τη γραφειοκρατική, άλλως ασκόπως (ελπίζω) διατηρούμενη σκιώδη κατάσταση, όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας. Η «Καπνική Μιχαηλίδης Α.Ε.» ιδρύθηκε το 1886 στη Δράμα και με ενέργειες στοχευόμενης στρατηγικής επεκτάθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά το γεγονός ότι πάντοτε θεωρούταν μία «μικρή οικογενειακή επιχείρηση», σε σχέση με τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό. Έτσι, δικαίως θεωρείται από τους ηγέτες στον κλάδο επεξεργασίας καπνού, όχι μόνον για την εγχώρια αγορά, αλλά για το παγκόσμιο στερέωμα, αφού βρίσκεται στην τέταρτη θέση, πίσω από τρεις Αμερικάνικες πολυεθνικές αντίστοιχες εταιρείες. Με παρουσία σε οκτώ Χώρες πλέον της Ελλάδας, κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των παραγωγών ανατολικών καπνών, έχει εξίσου σημαντική παρουσία και στα καπνά δυτικού τύπου ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι διοχετεύει πάνω από το ήμισυ των πωλήσεών της προς τις τέσσερεις μεγαλύτερες βιομηχανίες τσιγάρων παγκοσμίως, εξυπηρετώντας περισσότερους από 80 πελάτες σε 54 Χώρες.

Και αν όλα αυτά θα έπρεπε να ήταν ήδη αρκετά για να δοθεί με διαδικασίες εξπρές λύση στο φερόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εταιρεία με τις τεράστιες ποσότητες δεσμευμένου αποθηκευμένου καπνού στις αποθήκες της Εθνικής Τράπεζας (διά της ΠΑΕΓΑΕ), εν τούτοις μάλλον «τροφή» φαίνεται πως αποτελούν για τη διόγκωσή του. Βλέποντας αναλυτικά το πρόβλημα, όπως έχει δοθεί στη δημοσιότητα τους τελευταίους 8 περίπου μήνες, διαπιστώνονται τα εξής:
· Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. δραστηριοποιείται διά της θυγατρικής της εταιρείας (κατέχει ποσοστό 100%) «Προνομιούχος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος Α.Ε.» (ΠΑΕΓΑΕ) στον τομέα παροχής υπηρεσιών αποθήκευσης και μεταφοράς προϊόντων για τρίτους (third party logistics), έχει, δε, σχετικές εγκαταστάσεις στη διάθεσή της, δύναται, όμως, να λειτουργεί και μέσω «ιδιωτικών παραρτημάτων»-αποθηκών των εταιρειών-πελατών, όταν η μεταφορά και διακίνηση των εμπορευμάτων είναι δυσχερής, οπότε αυτοί οι χώροι, σε τέτοια περίπτωση, σφραγίζονται και η διακίνηση των εμπορευμάτων ελέγχεται πλέον από την ΠΑΕΓΑΕ.

· Όταν οι εταιρείες-πελάτες της ΠΑΕΓΑΕ (παραγωγικές μονάδες, εισαγωγείς κ.ά.) αποθηκεύουν τα εμπορεύματα ή τα προϊόντα τους ως ανωτέρω, λαμβάνουν έναν τίτλο (αποθετήριο/αξιόγραφο) στον οποίο περιγράφονται τα πλήρη χαρακτηριστικά τους, ενώ μετά έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε Τράπεζες, ενεχυριάζοντας τον τίτλο προκειμένου να λάβουν δάνειο.

· Την περίοδο 2007-2016, η «Καπνική Μιχαηλίδης Α.Ε.» φέρεται να εισήγαγε νόμιμα 91 εκατομμύρια κιλά καπνά (χωρίς δασμούς), με παλιές επεξεργασίες από το τουρκικό μονοπώλιο, έλαβε, δε, τις σχετικές πιστοποιήσεις στο πλαίσιο της εισαγωγής και αποθήκευσης από ορκωτούς λογιστές, ενώ έγινε και σχετική πρόβλεψη για την απώλεια βάρους που θα υπήρχε στα καπνά, για να τα επανεπεξεργαστούν και να γίνουν εμπορεύσιμα, σύμφωνα με τα διεθνή standards. Τα καπνά αυτά, αποθηκεύτηκαν σε ίδιες αποθήκες της «Καπνική Μιχαηλίδης Α.Ε.», κατά τη διαδικασία που αναφέρεται ανωτέρω (ιδιωτικό παράρτημα).

· Σε έλεγχο που έγινε τον Οκτώβριο του 2016 από την Εθνική Τράπεζα στις Γενικές Αποθήκες, καταρχήν φέρεται να προέκυψε ότι έλειπαν ποσότητες καπνού για τις οποίες είχε εκδώσει τίτλους αποθήκευσης η εταιρεία, με φερόμενη αντιστοιχία σε έλλειμμα περί τα 40 εκατ. ευρώ, η δε υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης (το πόρισμα ελέγχου εστάλη στον αρμόδιο Εισαγγελέα).

· Το γεγονός, όμως, που ουδείς παραγνωρίζει, ακόμη και οι ίδιοι οι προμηθευτές – καπνοπαραγωγοί της εταιρείας, είναι ότι οι απώλειες κατά την επεξεργασία καπνών όπως αυτά που είχαν αποθηκευθεί, με εισαγωγή από την Τουρκία, κατά την επανεπεξεργασία κυμαίνονται μεταξύ 23% και 30%, με αποτέλεσμα να υπάρχει προφανής πιθανότητα το αποτέλεσμα του ελέγχου, επί τη βάσει του οποίου πιθανολογείται το έλλειμμα, να είναι ψευδές.

· Από τα παραπάνω, ασφαλώς συνάγεται ότι η ζημία που προκαλείται στην εταιρεία από το μπλοκάρισμα των αποθηκευμένων καπνικών προϊόντων της, την αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων ολοκληρωμένων παραγγελιών και εξαγωγής επεξεργασμένων καπνών προς τις προμηθευόμενες βιομηχανίες τσιγάρων, την αδυναμία πληρωμής προμηθευτών καπνοπαραγωγών και την αδυναμία καταβολής μισθών, είναι μονόδρομος προς την αδράνειά της και την καταστροφή αυτής και όλων όσων εξαρτώνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από αυτή (προμηθευτές, εργαζόμενοι, κλπ). Ειρήσθω ότι έχουν δεσμευθεί και ποσότητες καπνού της εταιρείας, για τις οποίες η ΠΑΕΓΑΕ δεν είχε εκδώσει τίτλους αποθήκευσης και επομένως δεν ήταν ενεχυριασμένες, δηλαδή ποσότητες που η ΚΑΠΝΙΚΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ όφειλε και έπρεπε να έχει την ευχέρεια να διαχειριστεί ως επιθυμούσε!

· Ήδη στην περιοχή του Νομού Λάρισας (ιδίως στην περιοχή της Ελασσόνας), το «φέσι» προς τους καπνοπαραγωγούς ξεπερνά το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ σε επίπεδο Θεσσαλίας (Τρίκαλα, Καρδίτσα) φτάνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ, ποσά δυσθεώρητα αν αναλογιστεί κανείς πόσες χιλιάδες οικογένειες ζούνε από την καλλιέργεια του καπνού στην περιοχή μας και τι τραγικές συνέπειες έχει αυτή η κατάσταση για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.

Με βάση τα ανωτέρω, και λαμβανομένων υπόψη ότι:
· Η συνέχιση της αδυναμίας πληρωμής των καπνοπαραγωγών-προμηθευτών της εταιρείας (περί τους 2.000 σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων περί τους 1.000 στην περιοχή Θεσσαλίας), θα οδηγήσει σε στραγγαλισμό τους και σε αφανισμό των επικείμενων σοδειών τους, αφού δεν θα έχουν τα απαραίτητα οικονομικά διαθέσιμα, όχι μόνον για την ανανέωση της παραγωγής τους, αλλά ούτε για να ζήσουν τις οικογένειές τους,

· Η συνέχιση της αδυναμίας πληρωμής μισθών στο προσωπικό της εταιρείας, θα σημάνει τον «ξαφνικό θάνατό της» εν μία νυκτί, αφού ήδη έχουν εξαντλήσει τα όρια της αντοχής τους, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε φαινόμενα νέων μακροχρόνια ανέργων (όπως πρόσφατα στην περιοχή μας έγινε με τους εργαζόμενους στα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ)

· η εταιρεία δραστηριοποιείται σε έναν νευραλγικό κλάδο του πρωτογενή τομέα (καπνός),

· η Ελλάδα είναι μία από τους πρώτους εξαγωγείς - προμηθευτές ξένων Χωρών σε καπνό, κατέχει, δε, την πρωτιά στις εξαγωγές καπνού στη Βουλγαρία με ποσοστό 53,9% των εισαγωγών της, όπως και στο Βέλγιο με 34,3% των εισαγωγών του, ενώ φιγουράρει στη δεύτερη θέση της Γερμανίας και της Ολλανδίας με ποσοστά 14,2% και 11,4% των εισαγωγών τους, αντίστοιχα,

· ακόμη και μέσα στην κρίση (με στοιχεία που καλύπτουν χρονικά έως το 2014) η εξαγωγική επίδοση της Χώρας μας στον καπνό και στα προϊόντα καπνού, παρουσίασε γενική αύξηση με ετήσιο ρυθμό μεταβολής 9,1%, ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό στο γενικό σύνολο.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Πόσο άμεσα και με ποιες στοχευμένες και συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες προτίθεστε να ενεργήσετε, για να αποδεσμευτούν από την ΠΑΕΓΑΕ (θυγατρική Εθνικής Τράπεζας 100%) οι απαιτούμενες (και πρωτίστως, αλλά όχι μόνον, μη ενεχυριασμένες) ποσότητες αποθηκευμένων καπνών, για να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση συγκεκριμένων παραγγελιών και να επέλθει ρευστότητα, ώστε να πληρωθούν άμεσα τα οφειλόμενα προς τους καπνοπαραγωγούς και τους εργαζόμενους της εταιρείας? Παρακαλώ όπως αναφέρετε τις σχετικές ενέργειες και πρωτοβουλίες.

2. Πώς προτίθεστε να ενεργήσετε, ώστε να προστατεύσετε τον κλάδο τόσο ως προς τη διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα του σε υψηλά επίπεδα, ως ανωτέρω αναλύεται, όσο και από τυχόν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού ή/και φαινόμενα μονοπωλιακού χαρακτήρα που μπορεί να προκύψουν, συνεπεία της πρόσκαιρης αδρανοποίησης της εταιρείας «Καπνική Μιχαηλίδης Α.Ε.»?

3. Πώς προτίθεστε να διασφαλίσετε την εν γένει βιωσιμότητα της εταιρείας, περιλαμβανομένης της διατήρησης των θέσεων εργασίας της και της ρευστότητάς της?

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.