.

Κυριακή, 21 Μαΐου 2017

Πανηγυρίζει η ι.μ. Αναλήψεως του Σωτήρος - Πανηγυρικές εκδηλώσεις στη Συκέα

Πανηγυρίζει το ιστορικό μοναστήρι της Αναλήψεως του Σωτήρος, που βρίσκεται λίγο έξω από τη Συκέα Ελασσόνας, την Τετάρτη και την Πέμπτη 24 και 25 Μαΐου.

Η συγκεκριμένη θρησκευτική πανήγυρη κάθε χρόνο συγκεντρώνει πολύ κόσμο και εκατοντάδες προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, του νομού Λάρισας και γειτονικών νομών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΜΑΙΟΥ

6 μ.μ.: Ακολουθία της Ενάτης στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Συκέας Ελασσόνας. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη Λιτάνευση και η μεταφορά με άλογα της Ιερής Εικόνας της Αναλήψεως από τη Συκέα έως την Ι. Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος, με τη συνοδεία πιστών. Αμέσως μετά, στη Ι. Μονή θα ψαλεί πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

10 μ.μ.: Βραδιά Νεολαίας στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Συκιάς με τον dj Spiro Tsouri.

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΙΟΥ
7:30 π.μ.: Όρθρος – πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του σεβασμ. μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος.

11 π.μ.: Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας γύρω από το Καθολικό της Μονής και Αρτοκλασία. Θα ακολουθήσει δεξίωση στο Αρχονταρίκι της Ι. Μονής.

6 μ.μ. "5ο αντάμωμα παιδικών χορευτικών" στην πλατεία της Συκιάς.

10 μ.μ.: Βραδιά Νεολαίας στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Συκιάς με τον dj Spiro Tsouri.Λίγα στοιχεία για την Ιερά Μονή Αναλήψεως στη Συκέα Ελασσόνας:
Η Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος βρίσκεται κτισμένη σε απόσταση 3 χιλιομέτρων δυτικά της Συκέας Ελασσόνας. Παλαιά Σταυροπηγιακή μονή με μεγάλη προσφορά. Το πλήρες και κανονικό όνομα της μονής είναι «Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αναλήψεως». Ωστόσο δεν γνωρίζουμε πότε και πώς καθιερώθηκε να πανηγυρίζει την ημέρα της Αναλήψεως του Σωτήρος και όχι στις 15.

Για την ίδρυση της μονής πληροφορούμαστε από την επιγραφή που βρίσκεται στο υπέρθυρο της δυτικής θύρας του Καθολικού, που μαρτυρεί ότι η μονή ιδρύθηκε επί αρχιερατείας του αρχιεπισκόπου Ελασσώνος Γερμανού και το έτος, κατά το οποίο ολοκληρώθηκε η αγιογράφηση του Καθολικού της μονής, ήταν το 1650. Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε από τους μοναχούς Ιωακείμ και Ιωάννη και Διονύσιο. Ήταν ανδρική από της ιδρύσεώς της, ενώ έπαψε να λειτουργεί το 1932 με τελευταίο μοναχό τον ηγούμενο Διονύσιο.

Το 1988, επί μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Σεβαστιανού, εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή γυναικεία αδελφότητα και μέχρι σήμερα έχει ανακαινισθεί πλήρως το Καθολικό και οι υπόλοιποι χώροι του μοναστηριού. Σήμερα η αδελφότητα αποτελείται από 3 μοναχές, με ηγουμένη τη μοναχή Παντάνασσα. Η αρχιτεκτονική του Καθολικού είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με πλάγιους χορούς.

Ο κυρίως ναός χωρίζεται σε τρία κλίτη από δύο σειρές κίονες, τρεις σε κάθε σειρά. Το Καθολικό κοσμείται από παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Πριν ένα χρόνο, εγκαινιάστηκε το Εκκλησιαστικό Μουσείο – Κειμηλιαρχείο της Ι. Μονής, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου.

Η μονή βρίσκεται δίπλα στο χωριό Ανάληψη και μόλις τρία χλμ. από το χωριό Συκέα. Επίσης, απέχει 20 χλμ. από την Ελασσόνα και περίπου 60 χλμ. από τη Λάρισα.