Header Ads

Η μη έγκριση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού είχε προβλεφθεί από την αντιπολίτευση Βαρνά-Πασχόπουλου από τον Ιανουάριο!

Το ερώτημα που προκύπτει μετά την είδηση που τράνταξε το πολιτικό σκηνικό στον Δήμο Ελασσόνας, με την μη έγκριση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων από την Αποκεντρωμένη Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας είναι γιατί δημιουργήθηκε αυτή η εξέλιξη και στα οικονομικά του Δήμου αλλά και στην διαμόρφωση και κατάθεση του προϋπολογισμού από τον Δήμο Ελασσόνας στην Αποκεντρωμένη, που έφερε αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα.

Από τον Ιανουάριο όμως η πραγματικότητα είναι πως η αντιπολίτευση διά στόματος Βαρνά και Πασχόπουλου είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι βάδιζε σε τεντωμένο σχοινί η όλη κατάσταση.

Συγκεκριμένα στο δημοτικό συμβούλιο ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος τόνιζε: «Ο προϋπολογισμός 2017 βασίζεται σε εικονικά στοιχεία και αριθμούς. Δεν υπάρχουν χρήματα για επενδυτικά έργα. Το τεχνικό πρόγραμμα μετά βίας ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ, τα χρήματα της ΣΑΤΑ δαπανώνται μόνο σε συντηρήσεις και αναθέσεις, ενώ υπάρχει και μεγάλη ανισοκατανομή στις δημοτικές ενότητες. Φαίνεται ότι επικράτησαν και πάλι οι 'εκλεκτικές συγγένειες'. Σχεδόν κανένα έργο από αυτά που πρότειναν οι τοπικές κοινότητες δεν έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα”.

ενώ ο Βασίλης Βαρνάς, επικεφαλής στην «Νέα Πορεία» στην ανακοίνωσή του ξεκαθάριζε: Ο προϋπολογισμό του 2017 είναι ένα μπακαλόχαρτο για όσκαρ τσαπατσουλιάς κι ανικανότητας. Μετά την παταγώδη αποτυχία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού, η δημοτική αρχή συνεχίζει στον ίδιο ακριβώς κατηφορικό δρόμο. Σε μία κατρακύλα και μία κατάντια, η οποία έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται "Νίκος Ευαγγέλου", ο οποίος με προσωπικές επιλογές, πολιτικές και εμμονές, έχει αναδειχθεί σε δήμιο για την επαρχία Ελασσόνας. Βλέπουμε ότι συνεχίζεται στο ίδιο ακριβώς πνεύμα και φέτος, το μπαράζ κατατμήσεων έργων που κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν επιμελώς, αναγράφοντας προϋπολογισμούς για ομοειδείς εργασίες με ποσά άνω των 12.000 ευρώ ώστε να ακολουθήσουν την ίδια ακριβώς μέθοδο που τελικά αποδεικνύεται ότι είναι και η προσφιλή τους. Βλέπουμε πως η δημοτική αρχή αρνείται την απεξάρτηση από τις μικροαναθέσεις που μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 3 εκ. ευρώ σε Δήμο και ΔΕΥΑ Ελασσόνας. Βλέπουμε τον κ. Ευαγγέλου να αγνοεί επιδεικτικά την τοπική κοινωνία και τους επαγγελματίες, συνεχίζοντας να μοιράζει τις αναθέσεις σε μία μικρή ομάδα αυλικών, κολλητών και φίλων, με ξεκάθαρα ψηφοθηρικά κριτήρια. Βλέπουμε το χρέος στη ΔΕΥΑ Ελασσόνας να γιγαντώνεται διαρκώς και του χρόνου τέτοια εποχή με μαθηματική ακρίβεια θα μιλάμε για έλλειμμα άνω του 1 εκ. ευρώ μέσα σε δυο μόλις χρόνια, όταν η συγκεκριμένη υπηρεσία κατά την παραλαβή παρουσίαζε πλεόνασμα 380.000 ευρώ. Η όλη ευθύνη για την ΔΕΥΑ σας βαρύνει και μοιάζει με μια πορεία όπου πάτε με φόρα προς τον τοίχο! Η πολιτική που ακολουθείτε είναι υπεύθυνη για αυτό που βλέπουμε σήμερα στη ΔΕΥΑ. Επιφυλάσσομαι για την συνέχεια. Να επωμιστείτε τις ευθύνες για την πολιτική που επιλέξατε. Η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑ και η εικόνα που παρουσιάζει είναι κάκιστη και του χρόνου τέτοια εποχή το έλλειμμα θα ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο ευρώ».

Παρατηρώντας λοιπόν ότι την αναμόρφωση δεν την ψήφισε συνολικά η αντιπολίτευση αφού εκτός Πασχόπουλου, Βαρνά ούτε η Προβίδα με τον Γκουνό και τον Αβρανά ήταν σύμφωνοι σε αυτήν, διαπιστώνεται η πρόβλεψη για αρνητικό ισοζύγιο σε έσοδα και έξοδα που μπορεί να έφερνε….εμπλοκή στην διαδικασία έγκρισης από την Αποκεντρωμένη κάτι που τελικά συνέβη αν και η διαδικασία δίνει μέσα στο διάστημα του επόμενου μήνα την δυνατότητα στην εκάστοτε δημοτική αρχή να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» και να προσφύγει στην ειδική επιτροπή της Αποκεντρωμένης ώστε να διορθωθεί το…όλο σκηνικό με τον προυπολογισμό. Ήδη τα πολιτικά γραφεία της αντιπολίτευσης δουλεύουν πυρετωδώς για το επόμενο δημοτικό συμβούλιο που αναμένεται να ανοίξει και πάλι τους «Ασκούς του Αιόλου» για το πώς διαμορφώθηκε αρνητικά η εν λόγω κατάσταση την τελευταία εβδομάδα πριν το Πάσχα για τον Δήμο Ελασσόνας.

Πηγή: elassona-city.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.