.

Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

Χρυσό βραβείο στα βιολογικά κρασιά του Αθανασίου Μηνά από τη Μηλέα Ελασσόνας

Με χρυσό μετάλλιο βραβεύθηκε, για μια ακόμη χρονιά, το οινοποιείο του συμπατριώτη μας Αθανασίου Μηνά, στον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Αποσταγμάτων Οίνου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε το 2017, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου.

Ειδικότερα, το πολύ γνωστό για την αρωματική του γεύση ερυθρό κρασί ΕΥΒΙΟΤΟΣ (εσοδείας 2012) του Αθανασίου Μηνά κατέκτησε, για δεύτερη φορά το χρυσό βραβείο του παραπάνω διαγωνισμού, όπως και το 2014 είχε πάρει και πάλι το χρυσό μετάλλιο στον ίδιο διαγωνισμό για το ερυθρό κρασί ΕΥΒΙΟΤΟΣ (εσοδείας 2010). Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός οτι το κρασί αυτό, στην γενική κατάταξη όλων των κρασιών του φετινού διαγωνισμού, πήρε την δεύτερη θέση, με 92% στα χρυσά βραβευμένα κρασιά.

Όμως, η συνεχής βράβευση των κρασιών του Αθανασίου Μηνά δεν είναι καθόλου τυχαία γιατί βασίζεται στην ιδιαίτερη αρωματική και γευστική τους ποιότητα που τα διακρίνει.

Ειδικότερα, τα κύρια χαρακτηριστικά της παραγωγής τους, κυρίως, είναι:
1. Ο βιολογικός τρόπος παραγωγής, που πραγματοποιείται σύμφωνα με όλους τους κανόνες της παραδοσιακής καλλιέργειας.
2. Η ποιότητα των αμπελιών (εδαφολογική, κλιματολογική, περιβαλλοντική) που διακρίνει την παραγωγική περιοχή της ημιορεινής Μηλέας, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στον Όλυμπο.
3. Η τεχνογνωσία και η μακρόχρονη εμπειρία της καλλιέργειας των αμπελιών και του τρόπου παραγωγής του κρασιού. Στην παραγωγή του κρασιού, μαζί με τους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής, παράλληλα, εφαρμόζονται, ανάλογα, και σύγχρονες μέθοδοι, δεδομένου οτι γίνεται συνεχής παρακολούθηση των σύγχρονων εξελίξεων που συντελούνται στον κλάδο του κρασιού.
4. Η οικογενειακή εκμετάλλευση και η καθημερινή εργασία και παρακολούθηση της ανάπτυξης του παραγόμενου προϊόντος (των σταφυλιών).

Όμως, το γεγονός αυτό της βράβευσης των κρασιών του Αθανασίου Μηνά αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για ολόκληρη την περιοχή της Ελασσόνας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, επειδή ταυτόχρονα, αναγνωρίζεται και προβάλλεται η ποιότητα των προϊόντων της διεθνώς. Ακόμη, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, οτι οι παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής Ελασσόνας δεν περιορίζονται μόνο στην παγκοσμίως γνωστή Φέτα Ελασσόνας, αλλά, είναι εξίσου, αξιόλογες, με διεθνή αναγνώριση, και σε άλλα προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας και μπορούν να σταθούν επάξια στη διεθνή αγορά, όπως είναι τα περίφημα βιολογικά κρασιά, το αρνάκι-κατσικάκι Ελασσόνας, το γάλα Ελασσόνας κ.ά.

Φυσικά, οι παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής μπορούν να επεκταθούν και σε διάφορα άλλα προϊόντα, όπως είναι τα αρωματικά φυτά του Ολύμπου και λοιπές καλλιέργειες.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν το ιδιαίτερο γεωφυσικό περιβάλλον ολόκληρης της περιοχής Ελασσόνας, (Όλυμπος κ.λπ.) ευνοούν και πριμοδοτούν τις καλλιέργειες πολλών άλλων αγροτικών προϊόντων, αρκεί να επενδύσει κανείς παραγωγικά.

Βέβαια, είναι ανάγκη να δραστηριοποιηθούν, πιο έντονα, τόσο οι νέοι όσο και οι παλαιοί καλλιεργητές ώστε να λυθούν, οριστικά, τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας και της μετανάστευσης που μαστίζουν, ιδιαίτερα, τους νέους μας.

Γι’ αυτό λοιπόν είναι πρωταρχικό καθήκον της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, να ενθαρρύνουν, πρακτικά και όχι μόνο θεωρητικά, τους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με παραγωγικές επενδύσεις.

Ακόμη, είναι υποχρέωση της Δημοτικής αρχής να συμβάλλει, ουσιαστικά, στην προβολή των τοπικών προϊόντων της περιοχής Ελασσόνας, με τη συμμετοχή του σε τοπικές και διεθνείς εκθέσεις, με την πραγματοποίηση θεματικών εκδηλώσεων, όπως είναι η ΄΄Γιορτή Κρασιού΄΄, η ΄΄Γιορτή Φέτας΄΄, η ΄΄Γιορτή πατάτας΄΄, ΄η ΄Γιορτή Τσαγιού Ολύμπου΄΄ κ.λπ.

Του Κώστα Σαχινίδη