Header Ads

Με απόλυτη επιτυχία το 5ο σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών

Με απόλυτη επιτυχία και με τη μέγιστη δυνατή προσέλευση ολοκληρώθηκε το σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε για 5η φορά η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών, το διάστημα 18-19 Μαρτίου 2017, στην πόλη της Ελασσόνας. Στο σεμινάριο συμμετείχαν καταξιωμένοι εισηγητές του χώρου της παράδοσης, γνώστες του παραδοσιακού χορού, με συστηματική έρευνα της περιοχής που δίδαξαν.

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας εβδομήντα (70) χοροδιδάσκαλοι, χορευτές και φίλοι του παραδοσιακού χορού από όλη την Ελλάδα διδάχτηκαν τα μυστικά των χορών από το Ρουμλούκι Ημαθίας, το Μπογιαλίκι και το Καβακλί της Θράκης καθώς και τη Μικρά Ασία, τις μουσικοκινητικές αναλύσεις, την ιστορία τους και τα ιδιαίτερα μυστικά που τους χαρακτηρίζουν.

Η αρχή έγινε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 όπου ο κ. Τσιάρας Αχιλλέας δίδαξε χορούς από το Ρουμλούκι Ημαθίας παρουσιάζοντας παράλληλα την ιδιαιτερότητα τους και τη διαχρονική ιστορική διαδρομή των χορών αυτών. Η παρουσίαση έγινε στο σύνολό της με τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας και έκλεισε με επίδειξη του τρόπου ντυσίματος της τυπικής παραδοσιακής γυναικείας φορεσιάς της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, όπως ακριβώς γινόταν στις κατά τόπους περιοχές.

Στη συνέχεια ο καταξιωμένος ερευνητής κ. Θεολόγος Χρήστος παρουσίασε με ένα τρόπο μοναδικό χορούς από τη Μικρά Ασία, εντυπωσιάζοντας όλους τους παρευρισκόμενους με τις γνώσεις του και τις πολύτιμες συμβουλές του. Μέσα από ενδελεχή έρευνα που πραγματοποίησε επί σειρά ετών, ανέλυσε τη διαφορετικότητα των χορών, τις ιδιομορφίες που τους χαρακτηρίζουν, τις εποχές του χρόνου που χορεύονταν, τον ιδιαίτερο βηματισμό.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με χορούς από το Μπογιαλίκι της Θράκης από τον κ. Σκρέκα Απόστολο επί σειρά ετών χοροδιδάσκαλο παραδοσιακών χορών. Παρουσιάστηκαν οι χοροί με την αυθεντική τους μορφή ενώ παράλληλα έγινε εκτενή αναφορά για την ιστορία του κάθε χορού, από ποιους χορεύονταν και σε ποια χωριά. Παράλληλα έγινε μνεία στις διαφοροποιήσεις των χορών ανά περιοχή και συσχετισμοί ανάμεσα στο Μπογιαλίκι και το Καβακλί.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 η διδασκαλία ξεκίνησε με χορούς από το Ρουμλούκι Ημαθίας από τον κ. Τσιάρα Αχιλλέα. Επεξηγήθηκε αναλυτικά ο βηματισμός των χορών και οι ιδιαιτερότητες αυτών. Ακολούθησε η παρουσίαση χορών από το Μπογιαλίκι της Ανατολικής Ρωμυλίας από τον κ. Σκρέκα Απόστολο όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία από επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε χωριά της περιοχής. Το σεμινάριο έκλεισε με χορούς των περιοχών της Μικράς Ασίας από τον κ. Θεολόγο Χρήστο. Παρουσιάστηκε με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο το μέτρο και η μουσικοκινητική ανάλυση των χορών με αναφορές στο ύφος και το χαρακτήρα του χορευτή.

Το βράδυ του Σαββάτου, σε αίθουσα εκδηλώσεων της πόλης, δόθηκε δεξίωση προς τιμή όλων των συμμετεχόντων και των χοροδιδασκάλων, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα έγινε πρακτική εξάσκηση όλων όσων διδάχτηκαν στη διάρκεια της μέρας ενώ δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους παρευρισκόμενους να επιδείξουν τις χορευτικές τους ικανότητες με τη συνοδεία πολυμελών ορχηστρών παραδοσιακής μουσικής με μουσικούς από τη από την Ημαθία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Η ολοκλήρωση του 5ου Σεμιναρίου Παραδοσιακών Χορών άφησε μία εικόνα ικανοποίησης καθώς οι γνώσεις που συλλέχθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες ήταν σημαντικές ενώ και οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν ήταν επιμελώς τεκμηριωμένες και ολοκληρωμένες. Από την πλευρά των διοργανωτών η διεξαγωγή του σεμιναρίου αποτέλεσε μία επιβεβαίωση της όλης προσπάθειας που καταβάλει η Ακαδημία για την προώθηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη διαπίστωση ότι αυτό πλέον καθιερώνεται ως θεσμός στην πόλη της Ελασσόνας. Οι θετικές αξιολογήσεις από όλους τους συμμετέχοντες αποτελούν υπόβαθρο για τη διοργάνωση του σεμιναρίου σε βάθος πολλών ετών.

Η οργανωτική επιτροπή του σεμιναρίου ευχαριστεί θερμά τους κ. Θεολόγο Χρήστο, Σκρέκα Απόστολο και Τσιάρα Αχιλλέα για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση των χορών των περιοχών τους, για την αναλυτική διδασκαλία των κινητικών μοτίβων καθώς και για την αψεγάδιαστη και γεμάτη ζωντάνια εκμάθηση των χορών.

Ευχαριστεί θερμά όλους τους ανθρώπους, που έχουν άσβεστη την αγάπη για τον παραδοσιακό χορό και που τίμησαν για μία ακόμη φορά αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της Ακαδημίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπήρχαν συμμετοχές από Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Αθήνα, Γαλατά Τροιζηνίας, Μέτσοβο, Ναύπακτο, Σέρρες, Σοφάδες, Ιωάννινα, Σκόπελο, Λάρισα, Πρέβεζα, Πολύκαστρο Κιλκίς, Τρίκαλα, Κεφαλονιά κ.α. περιοχές της Ελλάδας.

Ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας εξελίσσεται και σας προκαλεί με ακόμη περισσότερες δράσεις και νέες θεματικές ενότητες για το 2018.

Όλοι εμείς οι άνθρωποι της Ακαδημίας, απλοί εθελοντές, με αγάπη, φιλότιμο και μεράκι για την ελληνική παράδοση σας ευχαριστούμε θερμά που στηρίζετε κάθε δράση μας.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2018 με το 6ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών στην πόλη της Ελασσόνας.

Για την Ακαδημία
Καφάσης Κωνσταντίνος


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.