Header Ads

Πρεμιέρα σήμερα για το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ (vid)

Με δεδομένο ότι τα οκτώ από τα δέκα χαρτονομίσματα που εντοπίστηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ήταν ονομαστικής αξίας των 20 και των 50 ευρώ και στα πλαίσια της ασφάλειας που θέλει να υπάρχει στις συναλλαγές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ σήμερα Τρίτη 4 Απριλίου, το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, με καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Για το σχεδιασμό του, επελέγη ο ανεξάρτητος σχεδιαστής τραπεζογραμματίων από το Βερολίνο, Reinhold Gerstetter, ενώ στο νέο σχέδιο του χαρτονομίσματος ελήφθησαν υπόψη οι διαδοχικές διευρύνσεις της ΕΕ από το 2002 και μετά. Έτσι, για παράδειγμα, στο χάρτη της Ευρώπης απεικονίζονται η Μάλτα και η Κύπρος, το όνομα του νομίσματος (ευρώ) αναγράφεται-πέραν- των λατινικών και ελληνικών και σε κυριλλικά στοιχεία, ενώ τα αρχικά της ΕΚΤ εμφανίζονται σε δέκα και όχι πια σε πέντε γλωσσικές παραλλαγές.

Παρά το γεγονός ότι τα χαρτονομίσματα ευρώ εξακολουθούν να αποτελούν ένα αξιόπιστο και ασφαλές μέσο πληρωμών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε στις αρχές του έτους ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία περίπου 353.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ, σημειώνοντας ελαφρά αύξηση συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2016 και μείωση κατά 20,7% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ η πλειονότητα (93,6%) των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκαν σε χώρες της ζώνης του ευρώ, περίπου 5,4% εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 1% εντοπίστηκε σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ είναι αυτό με την ευρύτερη χρήση, καθώς αντιστοιχεί στο 45% του συνόλου των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι και το πλέον δημοφιλές προς παραχάραξη. Το β' εξάμηνο του 2016 στο σύνολο των πλαστών που εντοπίστηκαν, το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ κατείχε μερίδιο 42,5% όταν τα πλαστά 5ευρα ήταν 0,8%, τα 10ευρα 3,7%, τα 20ευρα 37,8%, τα 100ευρα 9,7%, τα 200ευρα 0,6% και τα 500ευρα 4,9%.

Τα νέα χαρακτηριστικά

Το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ περιλαμβάνει ένα παράθυρο με προσωπογραφία – ένα νέο και καινοτόμο χαρακτηριστικό που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ της σειράς «Ευρώπη». Όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται στο φως, ένα διαφανές παράθυρο στο επάνω μέρος του ολογράμματος αποκαλύπτει μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μιας μορφής από την ελληνική μυθολογία, η οποία είναι ορατή και στις δύο όψεις του τραπεζογραμματίου.

Η ίδια προσωπογραφία εμφανίζεται και στο υδατογράφημα. Στην πρόσθια όψη του τραπεζογραμματίου υπάρχει ένας «αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα», ένας γυαλιστερός αριθμός ο οποίος, όταν παρατηρείται υπό γωνία, αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε και δημιουργεί μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας διευκολύνουν την εξακρίβωση της γνησιότητας του νέου τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ με τη μέθοδο των τριών ελέγχων: «έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος, εξέταση υπό γωνία».

Έως το τέλος του 2018 νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ

Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των χαρτονομισμάτων πρέπει να βελτιώνονται κατά διαστήματα προκειμένου αυτά να θωρακίζονται ακόμη περισσότερο έναντι της παραχάραξης. Τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» τίθενται σε κυκλοφορία σταδιακά στη διάρκεια αρκετών ετών. Τα τραπεζογραμμάτια των 5, των 10 και των 20 ευρώ έχουν ήδη τεθεί σε κυκλοφορία και το τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ θα αρχίσει να κυκλοφορεί στις 4 Απριλίου 2017. Τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ προβλέπεται να τεθούν σε κυκλοφορία προς το τέλος του 2018.

Όπως και τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» που έχουν ήδη τεθεί σε κυκλοφορία, το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ θα κυκλοφορεί παράλληλα με τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς, τα οποία θα εξακολουθούν να έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος. Θα διατηρούν την αξία τους επ’ αόριστον και θα μπορούν να ανταλλάσσονται ανά πάσα στιγμή στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις ή όποιος άλλος χρησιμοποιεί τα μηχανήματα επεξεργασίας μετρητών, καθώς και συσκευές εξακρίβωσης γνησιότητας των χαρτονομισμάτων, θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο εξοπλισμός που διαθέτει, είναι προσαρμοσμένος για το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ προτού αυτό τεθεί σε κυκλοφορία στις 4 Απριλίου. Θα πρέπει λοιπόν να απευθυνθούν στους προμηθευτές των μηχανημάτων ή να συμβουλευτούν τον κατάλογο με τους τύπους των μηχανημάτων και συσκευών στο διαδυκτιακό τόπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu/euro/cashprof/cashhand/devices/html/results.el.html), στον κατάλογο αυτό αναγράφεται κατά πόσο ένας συγκεκριμένος τύπος μηχανήματος ή συσκευής μπορεί να δέχεται το νέο χαρτονόμισμα.insider.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.