Header Ads

2.200 χορευτές «πλημμύρισαν»… με παράδοση και νιάτα την Ελασσόνα!

Ζωντανό «ψηφιδωτό» παράδοσης και πολιτισμού η πόλη της Ελασσόνας, χθες Σάββατο του Λαζάρου και σήμερα Κυριακή των Βαΐων, στο 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Παιδικών Εφηβικών Χορευτικών Συγκροτημάτων, που διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία η «Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών» Ελασσόνας, μια διοργάνωση – θεσμός που είχε την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Ελασσόνας, του Επιμελητηρίου Λάρισας και πολλών χορηγών.

Συνολικά, στο διήμερο των παραδοσιακών εκδηλώσεων, βρέθηκαν στην Ελασσόνα 2.200 και πλέον νεαροί χορευτές και χορεύτριες με τους συνοδούς τους από 88 πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς, προερχόμενοι από 23 περιφερειακές ενότητες της χώρας, και έδωσαν απτά «δείγματα» της αγάπης τους για την παράδοση και της επίπονης και ασταμάτητης δουλειάς τους για τη διατήρηση της. Ταυτόχρονα, για αρκετές ώρες έδωσαν ζωντάνια και ενθουσιασμό στο κέντρο της Ελασσόνας και στα «στέκια» της πόλης, αφού πριν τις χορευτικές εμφανίσεις στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ, προηγήθηκε παρέλαση των συγκροτημάτων στον κεντρικό δρόμο της 6ης Οκτωβρίου.

Να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες του φεστιβάλ στην κεντρική πλατεία είχε στηθεί ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο σκηνικό, αποτελούμενο από τέσσερις εξέδρες, σε δύο επίπεδα, οι οποίες συνοδεύονταν από χαρακτηριστικές εικόνες των περιοχών της ελληνικής υπαίθρου και πιο συγκεκριμένα των πετρόκτιστων μακεδονικών αρχοντικών, της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, του πλάτανου της πλατείας των χωριών της Ηπείρου, της γραφικότητας της Θράκης, κ.ά.

Δεκάδες μικροί χορευτές από διαφορετικές περιοχές της χώρας «ξεδίπλωσαν» το ταλέντο, την αγάπη και το μεράκι τους για τον παραδοσιακό χορό και τον πολιτισμό γενικότερα. Στον χώρο της κεντρικής πλατείας Ελασσόνας αντιπροσωπευτικοί σύλλογοι και φορείς παρουσίασαν με επιμέλεια, χάρη και οργάνωση το χορευτικό τους πρόγραμμα, προσέφεραν απλόχερα στο κοινό παραδοσιακά «χρώματα», εικόνες και ακούσματα και βέβαια καταχειροκροτήθηκαν.

Σε σύντομο χαιρετισμό τους, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής καλωσόρισαν στην Ελασσόνα τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ από διάφορες περιοχές της χώρας, έδωσαν τα «εύσημα» και συγχάρηκαν τους ανθρώπους της «Ακαδημίας Χορών» Ελασσόνας για την επιτυχημένη διοργάνωση που έγινε θεσμός πανελλήνιας εμβέλειας.

«Στις δύσκολες εποχές που περνάει η χώρα μας, ο πολιτισμός και η παράδοση σηκώνουν ψηλά τη σημαία και έρχονται να μας ενώσουν όλους», επισήμανε ο δήμαρχος Ελασσόνας, και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε: «Συνδυασμός παλαιού και νέου. Αυτό το φεστιβάλ της παράδοσης είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο και επίκαιρο όσο ποτέ».

Ανάμεσα στις παρουσίες της έναρξης των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Χορών: Οι βουλευτές Γιώργος Κατσιαντώνης και Κώστας Μπαργιώτας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο περιφερειακός σύμβουλος Αντώνης Αδάμου, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρ. δήμαρχος Γιώργος Πασχόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας Δημήτρης Οικονόμου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από διάφορες περιοχές της χώρας και πολύς κόσμος, που κατέκλυσε το κέντρο της Ελασσόνας.

Αξίζει να αναφέρουμε πως κατά τη διάρκεια του διημέρου ενώ υπήρχαν περίπτερα με τοπικά προϊόντα που παράγει η επαρχία όπως φέτα, ρόδια, κρασιά, καρύδια, βότανα, μέλι κ.α.

Με την υποστήριξη του ΡΑΔΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑ 88.4Του Γιάννη Μουκίδη (eleftheria.gr)

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.