.

Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Λαμπρές εκδηλώσεις μνήμης στην ιστορική Τσαριτσάνη

Με κάθε σεβασμό στη μνήμη του, οι φετινές λαμπρές πανηγυρικές εκδηλώσεις μνήμης της επετείου από το θάνατο του Μεγάλου Διδασκάλου του Γένους και άξιου τέκνου της Τσαριτσάνης Κων. Οικονόμου , που διοργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας και η ιστορική κωμόπολη της Τσαριτσάνης με τις χθεσινές εκδηλώσεις, και έγιναν με ιδιαίτερη επισημότητα και με θρησκευτική λαμπρότητα(…όπως «προστάζει» η ιδιαίτερη Κυριακή της Ορθοδοξίας), αλλά και με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή κόσμου(…με «σύμμαχο» τον ανοιξιάτικο καιρό), όπου άρχισαν με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε στον κατάμεστο ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Τσαριτσάνης, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν πολλοί ιερείς καθώς και οι ιερείς της Κωμόπολης Τσαριτσάνης π. Γεώργιος Σαπουνάς, π. Αλέξανδρος Νεζεργιώτης, π. Ευστάθιος Πετρίδης.

Σε περίοπτη θέση υπήρχαν η Δεσποτική Μήτρα και τα ιερά Άμφια του Κων/νου Οικονόμου, που, φυλάσσονται έως και σήμερα. Αμέσως μετά, αναπέμφθηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Τσαριτσανιώτη Διδασκάλου του Γένους πρωτοπρεσβύτερου Κων/νου Οικονόμου και των αρχιερέων Κυρίλλου, Πολυκάρπου και Ιωσήφ.

Στην ζωή, στο πλούσιο έργο και στην πολύπλευρη δράση του Κωνσταντίνου Οικονόμου με ιδιαίτερες αναφορές σε σταθμούς της ζωής του Τσαριτσανιώτη Διδασκάλου του Γένους, αλλά και στα μηνύματα της Κυριακής της Ορθοδοξίας, αναφέρθηκε η ομιλήτρια, Γιατρός Δεσποινίδα Άννα Τσιμπόλη, κόρη του πρώην προέδρου της Κοινότητας κ. Νίκου Τσιμπόλη.«Σταχυολογώντας», από την ιδιαίτερα μεστή Ομιλία της, η ομιλήτρια δ. Άννα Τσιμόλη, αναφέρθηκε πως Ο Κωνσταντίνος Οικονόμος υπηρέτησε με πιστότητα και συνέπεια και την αλήθεια του Θεού αλλά και την πίστη της Εκκλησίας. Και είναι απόλυτα ταιριαστό να τιμούμε την μνήμη του την Κυριακή της Ορθοδοξίας, που είναι ημέρα θριάμβου της ορθόδοξης πίστης, της αλήθειας δηλαδή για τον Θεό, τον κόσμο, τον άνθρωπο και το νόημα της ζωής».

Ακολούθησε δεξίωση στην «Οικονόμειο Σχολή» για τις αρχές και τον κόσμο.

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη πλατεία της κωμόπολης η καθιερωμένη Συνάντηση Παραδοσιακών Συγκροτημάτων, που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος Γυναικών Τσαριτσάνης, με την δραστήρια Πρόεδρο Κυρίας Μαρίας Βίτκου Πάσχου.

Στις εκδηλώσεις της ιστορικής Τσαριτσάνης παραβρέθηκαν:
Οι βουλευτές κ.κ., Χρήστος Κέλλας, Κατσιαντώνης Γεώργιος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου , και όσους μπόρεσα να γνωρίζω, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Παιδείας Δήμου Ελασσόνας – πρ. κοινοτάρχης Τσαριτσάνης κ Νίκος Τσιμπόλης , ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Ιωάν. Καψάλης, Δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κ. Καραγιάννης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τσαριτσάνης κ. Αχιλ. Μητσιμπόνας, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, προϊστάμενοι υπηρεσιών και σχολικών μονάδων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές, εκπρόσωποι κομμάτων, απόδημοι Τσαριτσανιώτες και πολύς κόσμος, που κατέκλυσε το κέντρο της κωμόπολης.

Τηρήθηκε και εφέτος το έθιμο, και όπως καλεί η παράδοση, το απόγευμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας η Εικόνα της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας μεταφέρθηκε στην κωμόπολη της Τσαριτσάνης, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τσαριτσάνης, εκεί όπου την υποδέχθηκαν οι Τσαριτσανιώτες. Στη συνέχεια, τελέσθηκε ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. ΧαρίτωνΚείμενο-φωτογραφίες: Βαγγέλης Σαπουνάς