.

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

Καλλιεργητές αντάλλαξαν σπόρους στη Λάρισα

Κοσμοσυρροή χθες στην «Γιορτή των Σπόρων» που διοργάνωσε το Πελίτι Λάρισας στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης για τις ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες που χάνονται και τη βιοποικιλότητα που κινδυνεύει.

Σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή σπόρων και φυτών, εμπειριών για την καλλιέργειά τους και το μοίρασμα της γνώσης όσων επιθυμούν να καλλιεργήσουν και να γίνουν συμμέτοχοι του κινήματος της διάσωσης και της διάδοσης των παραδοσιακών ποικιλιών.Το Πελίτι κατάφερε να δημιουργήσει μια κοινότητα που δραστηριοποιείται, συλλέγει και διατηρεί σπόρους, έχοντας δημιουργήσει μια τράπεζα σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών, αλλά και τους χαρίζει σε όποιους ενδιαφέρονται. Οι σπόροι του Πελίτι είναι εντελώς διαφορετικοί από αυτούς του εμπορίου, εξηγούν οι άνθρωποι του.

Οι σπόροι που διανέμει το Πελίτι είναι παραδοσιακές ποικιλίες που έφτασαν σε αυτούς από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά. Έχουν χρώματα, αρώματα και γεύσεις. Είναι προσαρμοσμένοι στις εδαφοκλιματικές συνθήκες και ο καλλιεργητής κάθε χρόνο μπορεί να κρατάει τον δικό του σπόρο. Στην Ελλάδα έχουμε χάσει το μεγαλύτερο ποσοστό των σιτηρών και λαχανικών που καλλιεργούνταν μέχρι τη δεκαετία του 1950. Γίνεται λοιπόν μια προσπάθεια να αναγεννηθούν οι παραδοσιακοί σπόροι. Η παραλαβή των σπόρων έγινε ανταλλακτικά με τρόφιμα μακράς διάρκειας, για την ενίσχυση της «Παιδικής Στέγης Λάρισας».

Πηγή: thessaliatv.gr